Annonce
Annonce
Med de sjove efterafgrøder er der fri leg
FAGLIGT TALT: Efterafgrøderne kan deles op i to typer: De pligtige og de sjove efterafgrøder. Tænk over det når markplanen finpudses.

Jo flere forskellige plantearter, man har i efterafgrøderne, jo bedre vækst og kulstofindlejring sker der. Foto: Sven Hermansen
Nu skal markplanen finpudses, og efterafgrøderne er en vigtig del af den plan.
Efterafgrøderne kan deles op i to typer: De pligtige og de sjove efterafgrøder.
De pligtige skal vi have, som navnet siger, og de skal være uden bælgplanter. Derfor skal de placeres, hvor der er mest næringsstof at opsamle og gro af.
Med de sjove efterafgrøder er der fri leg. Vi kan blande bælgplanter, og hvad vi ellers kan komme på, i såmaskinen og ud i marken, så den investering, du laver i efterafgrøderne, kan bære renter hjem til dig i form af en mere dyrkningssikker jord, der kan holde mere vand og næringsstoffer, fordi der er mere kulstof/humus i jorden.
Forskere ved Aarhus Universitet har i forsøg vist, at jo flere forskellige plantearter fra forskellige familier, vi har med i efterafgrøderne, jo bedre vækst og jo mere planteproduktion og kulstofindbygning sker der - både over og under jorden. De såede rajgræs (enkimbladet), rødkløver (bælgplante) og vejbred (vejbredfamilie). Man kunne også putte cikorie (kurvblomst) og en korsblomstret som f.eks. kålroe i.
Det er nu planen skal laves, så I er klar inden foråret.
Flere artikler fra samme sektion
Malkekøerne i Søren Justs produktion har aldrig fået antibiotika: Nu får han merpris for mælken
Malkekøerne i staldene hos Søren Just er en af de antibiotikafrie besætninger, der nu leverer en tredjedel af mælken til Thise Mejeri. I besætningen har man trappet ned med antibiotika siden 2010 med hjælp fra Thises Mejeris staldskoler.
Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig
Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.
Ved to graders opvarmning vakler verdens fødevaresystem – og nogle områder står til at tabe stort, viser ny forskning
Stiger den globale gennemsnitstemperatur med to grader, vil flere af verdens mest udbredte afgrøder miste dyrkningsegnede arealer, viser ny forskning. Der er en direkte sammenhæng mellem stigende temperaturer og højere fødevarepriser, siger professor, som forudser væsentlige prisstigninger inden for 10-20 år.