Annonce

Annonce

Sprøjtespor i en konventionel kartoffelmark

På billedet ses sprøjtesporene i kartofler, der ender på spisebordene som kartoffelmel. En typisk konventionel kartoffelmark bliver ifølge Miljøstyrelsen i gennemsnit sprøjtet 18,45 gange på en vækstsæson. Foto: Uffe Bregendahl

Sprøjtede kartoffelmarker breder sig i Jylland

Nye tal for kartoffelavlen i Danmark viser, at hele 95 pct. af kartoflerne – Danmarks mest sprøjtede hovedafgrøde – produceres i Jylland. Her er det især de konventionelle stivelseskartofler, der spreder sig i landskabet og fortsætter den stejle vækstkurve, som nu har fulgt branchen i en årrække.

Hvert år bliver der i flere og flere jyske marker sat kartofler til kartoffelmelsfabrikkerne.

Hver gang det sker, bliver endnu en mark udsat for et stort aftryk af kemi: Ifølge Miljøministeriets seneste tal bliver en typisk konventionel kartoffelmark i gennemsnit sprøjtet 18,45 gange med svampemidler, insektmidler og ukrudtsmidler.

Og den miljøbelastning finder stort set kun sted i Jylland. For selv om kartofler dyrkes over det meste af landet, viser statistikken en voldsom jysk slagside: Hele 95 pct. af arealet befinder sig på jyske bedrifter, mens kun fire pct. af kartoflernes dyrkes i det østlige Danmark og blot en pct. på Fyn.

Som det er tilfældet her, bliver al ukrudt typisk sprøjtet ned med glyphosat, før kartoflerne sættes - og igen før de bliver taget op
Som det er tilfældet her, bliver al ukrudt typisk sprøjtet ned med glyphosat, før kartoflerne sættes - og igen før de bliver taget op. Foto: Uffe Bregendahl

Tendensen med, at kartoffelmarkerne breder sig i det jyske landskab, fortsætter i en støt stigende kurve, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Gennem de seneste 20 år er arealet med sprøjtede, konventionelle industrikartofler steget fra knap 20.000 ha til i år for første gang over 50.000 ha. Heraf udgør økologien sølle 302 ha i 2024.

Grafen viser tydeligt, at udbredelsen af industrikartofler til kartoffelmelsproduktionen lægger beslag på flere og flere ha af den jyske landbrugsjord. 95 pct. af den samlede kartoffelproduktion ligger i Jylland
Grafen viser tydeligt, at udbredelsen af industrikartofler til kartoffelmelsproduktionen lægger beslag på flere og flere ha af den jyske landbrugsjord. 95 pct. af den samlede kartoffelproduktion ligger i Jylland. Kilde: Danmarks Statistik

Spisekartofler stagneret efter fald

Blot tre pct. af arealet med danske kartofler dyrkes altså af økologer, men ser man alene på spisekartofler, er andelen langt højere, nemlig 27 pct.

Samlet set er dyrkningen af spisekartofler stagneret i år efter en årrække med et støt fald - produktionen er halveret siden 2004. Dengang blev der i alt dyrket 16.578 ha med spisekartofler mod 5.648 ha i år. Ud af dem står økologien for at dyrke 1.533 ha.

Langt de fleste marker med økologiske spisekartofler er samlet på ganske få bedrifter, hvor den absolut største spiller er Gram Slot i Sønderjylland, hvor der dyrkes kartofler på omkring 400 ha - svarende til mere end en fjerdedel af alle marker med danske økologiske spisekartofler.

Også andelen af læggekartofler er stagneret i år, men her efter en årrække med stigning: Siden 2004 er der sket en fordobling i produktionen fra 5.000 ha til knap 10.000 ha i 2024. Økologiens andel er her også ganske beskeden med i alt 218 ha med læggekartofler samlet på 14 bedrifter. Den største spiller her er mælkeproducenten og planteavleren Kroghsminde Økologi ved Ølgod, der alene har 40 ha med læggekartofler i sine sædskifter.

Samlet set er kartoffelmarkerne i Danmark bare blevet større og større - både i økologien og hos de konventionelle kartoffelavlere. Selv om arealet med kartoffeldyrkning over 20 år næsten er fordoblet, er det samlede antal af danske kartoffelbedrifter i perioden faldet med 1.152 gårde: fra 2.690 i 2004 til 1.538 i 2024.

Ud af dem er 177 bedrifter i år økologiske.

I Miljøministeriets bekæmpelsesmiddelstatistik kan man følge udviklingen i brugen af pesticider fordelt på afgrøder. Kartoffeldyrkningen topper suverænt med en behandlingshyppighed - det antal gange de bliver sprøjtet over en sæson - med 18,45 gange i en vækstperiode
I Miljøministeriets bekæmpelsesmiddelstatistik kan man følge udviklingen i brugen af pesticider fordelt på afgrøder. Kartoffeldyrkningen topper suverænt med en behandlingshyppighed - det antal gange de bliver sprøjtet over en sæson - med 18,45 gange i en vækstperiode. Kilde: Miljøministeriet/Miljøstyrelsen

Flere artikler fra samme sektion

Efterårets første danske tilfælde af fugleinfluenza rammer økologisk bedrift på Lolland

En økologisk besætning i Guldborgsund Kommune er ramt af fugleinfluenza og skal aflive godt 6.000 høns, ænder og kyllinger.

10-09-2024 3 minutter Æg og fjerkræ

Kvæg gør kyllinger trygge, viser forsøg fra Tyskland

Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.

09-09-2024 2 minutter Dyrevelfærd,   Udland,   Forskning,   Æg og fjerkræ,   Kvæg

Grise sætter pris på frisk græs

En økologisk griseproducent medvirker i et forsøg, hvor grisene fodres med frisk græs. Fordelene ved græs som grovfoder har flere fordele, både hvad angår sundhed, foderspild og arbejdskraft.

09-09-2024 4 minutter Grise,   Foder,   Nyt fra Icoel