Annonce
Annonce
På billedet ses sprøjtesporene i kartofler, der ender på spisebordene som kartoffelmel. En typisk konventionel kartoffelmark bliver ifølge Miljøstyrelsen i gennemsnit sprøjtet 18,45 gange på en vækstsæson. Foto: Uffe Bregendahl
Sprøjtede kartoffelmarker breder sig i Jylland
Nye tal for kartoffelavlen i Danmark viser, at hele 95 pct. af kartoflerne – Danmarks mest sprøjtede hovedafgrøde – produceres i Jylland. Her er det især de konventionelle stivelseskartofler, der spreder sig i landskabet og fortsætter den stejle vækstkurve, som nu har fulgt branchen i en årrække.
Hvert år bliver der i flere og flere jyske marker sat kartofler til kartoffelmelsfabrikkerne.
Hver gang det sker, bliver endnu en mark udsat for et stort aftryk af kemi: Ifølge Miljøministeriets seneste tal bliver en typisk konventionel kartoffelmark i gennemsnit sprøjtet 18,45 gange med svampemidler, insektmidler og ukrudtsmidler.
Og den miljøbelastning finder stort set kun sted i Jylland. For selv om kartofler dyrkes over det meste af landet, viser statistikken en voldsom jysk slagside: Hele 95 pct. af arealet befinder sig på jyske bedrifter, mens kun fire pct. af kartoflernes dyrkes i det østlige Danmark og blot en pct. på Fyn.
Tendensen med, at kartoffelmarkerne breder sig i det jyske landskab, fortsætter i en støt stigende kurve, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.
Gennem de seneste 20 år er arealet med sprøjtede, konventionelle industrikartofler steget fra knap 20.000 ha til i år for første gang over 50.000 ha. Heraf udgør økologien sølle 302 ha i 2024.
Spisekartofler stagneret efter fald
Blot tre pct. af arealet med danske kartofler dyrkes altså af økologer, men ser man alene på spisekartofler, er andelen langt højere, nemlig 27 pct.
Samlet set er dyrkningen af spisekartofler stagneret i år efter en årrække med et støt fald - produktionen er halveret siden 2004. Dengang blev der i alt dyrket 16.578 ha med spisekartofler mod 5.648 ha i år. Ud af dem står økologien for at dyrke 1.533 ha.
Langt de fleste marker med økologiske spisekartofler er samlet på ganske få bedrifter, hvor den absolut største spiller er Gram Slot i Sønderjylland, hvor der dyrkes kartofler på omkring 400 ha - svarende til mere end en fjerdedel af alle marker med danske økologiske spisekartofler.
Også andelen af læggekartofler er stagneret i år, men her efter en årrække med stigning: Siden 2004 er der sket en fordobling i produktionen fra 5.000 ha til knap 10.000 ha i 2024. Økologiens andel er her også ganske beskeden med i alt 218 ha med læggekartofler samlet på 14 bedrifter. Den største spiller her er mælkeproducenten og planteavleren Kroghsminde Økologi ved Ølgod, der alene har 40 ha med læggekartofler i sine sædskifter.
Samlet set er kartoffelmarkerne i Danmark bare blevet større og større - både i økologien og hos de konventionelle kartoffelavlere. Selv om arealet med kartoffeldyrkning over 20 år næsten er fordoblet, er det samlede antal af danske kartoffelbedrifter i perioden faldet med 1.152 gårde: fra 2.690 i 2004 til 1.538 i 2024.
Ud af dem er 177 bedrifter i år økologiske.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.