Annonce
Annonce
Konventionelle kartofler sprøjtes stadig med et ellers forbudt pesticid, da Miljøstyrelsen år efter år har givet dispensation til det. Foto: Colourbox
Ulovlig sprøjtegift bruges af branche i kraftig vækst
Miljøstyrelsen giver igen og igen kartoffelavlerne dispensation til at bruge det ulovlige sprøjtemiddel Reglone, der i 2019 blev forbudt i EU, fordi det kan give nerveskader og bl.a. kædes sammen med sygdommen Parkinsons. Midlet bruges især af kartoffelavlere, og dispensationen er formentlig ulovlig, vurderer advokater i et nyt notat.
Det ulovlige sprøjtemiddel Reglone bliver især brugt af konventionelle kartoffelavlere, fordi det kan få planterne til at visne, når de har den ønskede størrelse. Det bidrager også til, at kartoflerne holder sig bedre, når de er taget op. Midlet bruges også til dyrkning af konventionelt frøgræs.
Reglone – med det aktive stof diquat – er blevet forbudt i EU på grund af fare for blandt andet hjerneskader. Men Miljøstyrelsen er hvert år fortsat med at give dispensation, blandt andet med den begrundelse at der ikke findes alternativer for danske avlere til at nedvisne kartoflerne.
Alternativer, som løbende undersøges, er nedskæring, afbrænding eller andre midler som fx pelargonsyre.
Men den danske dispensationspraksis er i strid med EU-retten, vurderer advokaterne Nikolaj Nielsen og Marc Malmbak Stounberg fra Kontra Advokater, der har lavet en juridisk vurdering for Danmarks Naturfredningsforening.
Notatet kan læses her.
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding mener, at myndighederne nu på baggrund af den nye viden må stoppe med at varetage snævre erhvervsinteresser fremfor hensyn til natur og mennesker:
”Jeg mener, at det er fuldstændig uhørt, at ministeriet tilsyneladende helt per automatik har dispenseret til brug af den her gift. Den nye undersøgelse, som vi har fået lavet, viser klart, at den danske praksis er i strid med EU-retten,” siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:
”Det er trist, at det har kunne foregå i så mange år, men jeg har en klar forventning om, at politikerne på Christiansborg vil tage det her meget seriøst. Der er blevet forbudt i EU, fordi det er hamrende farligt for mennesker og andre levende væsner. Derfor er det under al kritik, at myndighederne gennem flere år har vægtet hensyn til erhvervet højere end hensynet til natur og folkesundhed. Det må stoppe nu,” siger Maria Reumert Gjerding.
Mest sprøjtede kartofler i vækst
Kartofler er den mest sprøjtede hovedafgrøde i dansk konventionelt landbrug, og den såkaldte behandlingshyppighed – altså hvor mange gange de sprøjtes - var på 13,65 for kartofler i 2020/2021. Ifølge bekæmpelsesmiddelstatistikken sprøjtes især stivelseskartofler til kartoffelmel. Produktionen af dem er lukrativ, og udbredelsen af markerne er vokset nærmest eksplosivt de seneste år.
Ifølge Danmarks Statistik voksede det dyrkede areal med stivelseskartofler til melproduktion fra 19.900 ha i 2012 til 43.700 hektar i 2022. Altså mere end en fordobling af det areal, som Miljøstyrelsen nu igen tillader ulovlige sprøjtemidler på (i tallene indgår også økologisk produktion af stivelseskartofler - men den økologiske andel er forsvindende lille med kun fire ha i 2022).
Det skal dog nævnes, at det ikke er ensbetydende med, at forbruget af Reglone stiger tilsvarende. Ifølge den seneste bekæmpelsesmiddelstatistik med tal til og med 2021 skete der et markant fald i indkøbet af diquat, aktivstoffet i Reglone, fra 23,6 ton i 2019 til 4,8 ton i 2020. Året efter steg det dog til 6,5 ton.
Ud over risikoen for hjerneskader fremgår det af forhandleren Agrobizz' hjemmeside, at Reglone blandt andet er ”farlig for bier”, ”meget farligt for organismer, der lever i vand”, og at det kan ”forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet”.
”Nu har vi sort på hvidt, at Danmark bryder EU-reglerne for at give de her dispensationer. Der findes selvfølgelig alternativer metoder til dyrkning, men det er klart, at hvis landbruget er sikker på at få en dispensation år efter år, så kommer der ikke alternative metoder i brug. Når man i mange andre lande kan klare sig uden den her gift, så kan man nok også i Danmark,” siger Maria Reumert Gjerding.
Miljøstyrelsen afviser ifølge Information kritikken med argumentet, at den mængde Reglone, der er givet dispensation til at sprøjte med, vurderes at være sikker for mennesker og miljø. Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil dog nu have sagen undersøgt nærmere.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.