Annonce
Annonce
Forskere har kortlagt danske honningbiers spisevaner
Skiftende blomstringssæsoner giver danske honningbier en blandet kost hen over året. Levende læhegn, frugttræer og efterafgrøder spiller også en rolle, viser ny undersøgelse.

Pollen indeholder både vitaminer, proteiner, fedtstoffer og mineraler, og som en del af kosten er pollen således vigtig for honningbiernes vinteroverlevelse og modstandsdygtighed overfor sygdomme.
Pollen er en vigtig ernæringskilde for danske honningbier og en ny rapport, der er udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, viser, at landbrugsafgrøder som raps, kløver og hestebønne samt efterafgrøder som honningurt og olieræddike i stor grad udnyttes af bierne gennem blomstringssæsonen.
For en gennemsnitlig dansk honningbi starter sæsonen ud med et festmåltid med blomstringen af pil i begyndelsen af foråret. I løbet af maj står menuen i stedet på raps, mens sommeren byder på masser af hvidkløver. I efterårssæsonen er det primært vedbend og sennep, der forsyner bierne med pollen.
Rapporten fastslår blandt andet også, at bybier generelt indsamler pollen fra flere forskellige planter end øvrige bier. Bybiernes varierede kost skyldes særligt, at der i byerne er en større variation af planter i haver og parker.
Forfatterne til rapporten understreger dog, at det bør tages i betragtning, at samtlige undersøgte områder i rapporten indeholdt flere typer af landskaber (bl.a. byområde, landbrug, skov, vand, natur, andet) indenfor biernes typiske flyveafstand på tre kilometer fra deres bigård.
En livsvigtig ressource
Pollen indeholder både vitaminer, proteiner, fedtstoffer og mineraler, og som en del af kosten er pollen således vigtig for biernes vinteroverlevelse og modstandsdygtighed overfor sygdomme.
Bierne samler oftest pollen i en omkreds af cirka tre kilometer fra deres bigård, men de flyver gerne længere, hvis der findes en god pollenkilde indenfor 10-12 km.
I alt blev der identificeret 105 pollentyper i undersøgelsen, der både omfattede afgrøder, vilde planter, træer, buske og urter. Antallet af pollentyper var således lavt indtil slut maj og stigende indtil slutningen af august. Herefter aftog antallet af pollentyper igen.
Prøverne i undersøgelsen er taget i samarbejde med frivillige biavlere i hele Danmark. I alt blev der leveret 258 prøver fra 31 bigårde i 2020 og 53 prøver fra ni bigårde i 2021.
Rapporten er en del af et større studie om danske bier, som er betalt ligeligt mellem EU-kommissionen og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.