Studie: Bier trives bedre på øko-marker end konventionelle marker
Mængden af honningbier er markant større på økologiske marker end de konventionelle, viser et nyt fransk studie.

Honningbier trives langt bedre i økologiske marker end konventionelle, hvilket ses i antallet af voksne bier, æg og mængden af honningproduktion.
Det viser et nyt studie baseret på data fra 180 kolonier gennem seks år i det centralvestlige Frankrig.
Forskerne fandt 37 pct. flere æg, 20 pct. flere voksne bier og en 53 pct. større honningproduktion ved de økologiske marker sammenlignet med de konventionelle. Det skriver forskningscentret National Center for Scientific Research (CNRS) i en pressemeddelelse.
I landbrugsområder, hvor vårraps og solsikker endnu ikke blomstrer i maj og juni, er det småt med maden for de bestøvende insekter, hvilket hæmmer både honningproduktionen, pollenspredningen og væksten i bikolonien. Men i de økologiske marker er udbuddet af blomstrende afgrøder, heriblandt ukrudt, større, hvilket forskerne mener kan være årsagen til den større trivsel. De spekulerer også i, at fraværet af pesticider gavner bierne.
"Dette studie viser, at økologisk landbrug kan mindske de negative effekter ved intensivt landbrug og øge overlevelsen hos bierne, der spiller en vigtig rolle som pollenspredere," står der i pressemeddelelsen.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.
Tidligere har studier påvist, at visse pesticider udgør en risiko for bier ved både at påvirke deres overlevelsesevne, navigation og adfærd, hvilket bl.a. fik EU til at forbyde udendørs brug af tre neonikotinoider på blomstrende afgrøder.