Annonce

Annonce

Studie: Bier trives bedre på øko-marker end konventionelle marker

Mængden af honningbier er markant større på økologiske marker end de konventionelle, viser et nyt fransk studie.

11. juli 2019
Læsetid: 2 minutter
Honningbi på en tidselblomst

En større diversitet af blomstrende afgrøder på økologiske marker er formentlig med til at øge mængden af honningbier, vurderer forskere i et nyt studie. Foto: Colourbox

Honningbier trives langt bedre i økologiske marker end konventionelle, hvilket ses i antallet af voksne bier, æg og mængden af honningproduktion.

Det viser et nyt studie baseret på data fra 180 kolonier gennem seks år i det centralvestlige Frankrig.

Forskerne fandt 37 pct. flere æg, 20 pct. flere voksne bier og en 53 pct. større honningproduktion ved de økologiske marker sammenlignet med de konventionelle. Det skriver forskningscentret National Center for Scientific Research (CNRS) i en pressemeddelelse.

I landbrugsområder, hvor vårraps og solsikker endnu ikke blomstrer i maj og juni, er det småt med maden for de bestøvende insekter, hvilket hæmmer både honningproduktionen, pollenspredningen og væksten i bikolonien. Men i de økologiske marker er udbuddet af blomstrende afgrøder, heriblandt ukrudt, større, hvilket forskerne mener kan være årsagen til den større trivsel. De spekulerer også i, at fraværet af pesticider gavner bierne.

"Dette studie viser, at økologisk landbrug kan mindske de negative effekter ved intensivt landbrug og øge overlevelsen hos bierne, der spiller en vigtig rolle som pollenspredere," står der i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.

Tidligere har studier påvist, at visse pesticider udgør en risiko for bier ved både at påvirke deres overlevelsesevne, navigation og adfærd, hvilket bl.a. fik EU til at forbyde udendørs brug af tre neonikotinoider på blomstrende afgrøder. 

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise