Annonce
Annonce
Danskernes voksende interesse for at mindske madspildet betyder, at Wefood planlægger at åbne en ny butik, som formentlig enten kommer til at ligge på Sjælland eller i Odense. Foto: Melissa Ørnsted/Folkekirkens Nødhjælp
Wefood sætter ny rekord og åbner ny butik
2021 blev et godt år for Folkekirkens Nødhjælps seks Wefood-butikker, som reddede 417 tons fødevarer fra skraldespanden. Det er en stigning på 18 pct.sammenlignet med året før.
Kampen mod madspild er blevet en fast del af mange danskeres hverdag, og kunderne strømmede sidste år i så stort tal til de seks Wefood-butikker, sælger varer, som almindelige supermarkeder ofte kasserer, men som ingenting fejler.
I 2021 solgte kæden 417 tons varer, hvilket er en stigning på 18 pct. sammenlignet med året før, og Folkekirkens Nødhjælp, som driver kæden planlægger at åbne yderligere en butik i 2022, som skal sælger overskudsvarer, som ellers risikerer at ende som madspild hos de danske dagligvarekæder.
”Vi er utroligt glade for, at så mange mennesker sætter madspild og klimaet på menuen og har lyst til at handle i Wefood,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, som endnu ikke kan fortælle, hvor den nye butik åbner.
Kurs mod butik nummer syv
- Wefood er Danmarks første supermarkedskæde, der sælger overskudsvarer.
- Den første Wefood-butik åbnede i 2016, og i dag driver kæden tre butikker i København og tre i Jylland,
- På hylderne kan man blandt andet finde fødevarer, tekstil, legetøj og andre dagligvarer, som enten er blevet produceret i for store mængder, har fået ødelagt en del af emballagen eller har passeret bedst-før-datoen.
- Butikkerne drives af frivillige, og overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde for mennesker i nød.
Men hvis det kan hænge sammen med logistikken og muligheden for at hverve frivillige, vil Folkekirkens Nødhjælp gerne åbne en butik i Odense. Alternativt bliver den placeret i en sjællandsk by uden for København, oplyser Christina Pedersen, som er presseansvarlig for Wefood.
Folkekirkens Nødhjælp og Wefood samarbejder med en række virksomheder. To af de største leverandører til kæden er Salling Group og Nemlig.com. I 2021 leverede de to virksomheder henholdsvis 155 og 121 tons varer til Wefood, svarende to tredjedele af Wefoods samlede salg.
Kæden har ikke nogen opgørelse over økologiandelen, men oplyser, at de økologiske varer er altid meget populære blandt kunderne.
”Overskuddet fra butikkerne går til at bekæmpe sult og forebygge konsekvenserne af klimaforandringerne for mennesker i nød. Vi underviser blandt andet fattige bønder i bæredygtigt landbrug og dyrkning af klimaresistente afgrøder og uddeler kontanter og elektroniske betalingskort i flygtningelejre. Det betyder, at kampen mod madspild i Danmark giver fødevaresikkerhed i verdens mest udsatte områder,” fortæller Birgitte Qvist-Sørensen.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.