Annonce

Annonce

Plantetopmødet viste, at der er behov for at kokke, indkøbere og køkkenchefer lærer grøntsagsproducenterne bedre at kende. Foto: Sophie Due Rasmussen, Food organisation of Denmark

Trine Krebs: Danmark kan blive en førende plantenation

Med mere end 165 deltagere fra hele landet viste det netop afsluttede Plantetopmøde i Aarhus, at der er stor interesse for at arbejde med at få flere planter på de professionelle tallerkner.

Ifølge Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, der stod bag mandagens plantetopmøde i Aarhus, viste ødet, at Danmark har potentialet til at blive en førende plantenation. 

”Danmark har alt, hvad der skal til for at blive en førende plantenation. Vi har topeffektive avlere, vi har klimaet, og vi har dygtige professionelle køkkener. Det næste skridt er, at politikere, branche, organisationer og borgere stiller sig sammen om en fælles vision og en handlingsplan for Danmark som planteland. Vi har vist, at det er muligt med økologien, og nu skal vi gøre det samme med planterne,” siger Trine Krebs, i en pressemeddelelse på bagkant af topmødet.

Der er et kæmpe potentiale

Plantetopmødet havde mandag samlet avlere, køkkenchefer, grossister, leverandører og planteentusiaster fra hele landet.

En af deltagerne på Plantetopmødet var Dorrit Andersen, der repræsenterer grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S, der dyrker 1.200 ha med grøntsager nær Brande i Midtjylland. Som producent kender Dorrit Andersen mange af de forhindringer, der står i vejen for at få flere danske planter i sæson på tallerken i de professionelle køkkener:

Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk, og jeg blev bekræftet i, at vi er godt på vej.

— Dorrit Andersen, Axel Månsson A/S

”Som vi har fået bekræftet i dag, bliver der procentuelt anvendt alt for få danske planter i de professionelle køkkener. Som producent er det vigtigt at få belyst, for der er et kæmpe potentiale, som ikke er indfriet endnu. Vi skal blive bedre til at formidle, hvordan vi dyrker grøntsager herhjemme, hvorfor det koster det, det gør, og hvad forskellen på økologisk og konventionel produktion er,” siger Dorrit Andersen.

Hun mener at Plantetopmødet er et skridt i den rigtige retning.

”For det handler om, at vi skal lære at forstå hinanden. Kokke, indkøbere og køkkenchefer skal lære producenterne at kende, og de skal lære at forstå sæsonerne ude på marken. Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk, og jeg blev bekræftet i, at vi er godt på vej,” siger Dorrit Andersen.

Mere samarbejde på menuen

Den vurdering er Birgitte Escherich enig i. Som direktør i Muldiverset, en økologisk bistro og gårdbutik i Præstø, er hun vant til at arbejde sammen med lokale økologer. Hun tog hjem med en følelse af, at vi er rigtig mange, der har store ambitioner på planternes vegne.

”Jeg har fået inspiration til nye smage, jeg har set og smagt dejlige planter fra danske avlere, og så har jeg mødt en masse mulige samarbejdspartnere, som jeg skal hjem og følge op på,” siger hun.

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 6 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice