Annonce

Annonce

Plantetopmødet viste, at der er behov for at kokke, indkøbere og køkkenchefer lærer grøntsagsproducenterne bedre at kende. Foto: Sophie Due Rasmussen, Food organisation of Denmark

Trine Krebs: Danmark kan blive en førende plantenation

Med mere end 165 deltagere fra hele landet viste det netop afsluttede Plantetopmøde i Aarhus, at der er stor interesse for at arbejde med at få flere planter på de professionelle tallerkner.

Ifølge Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, der stod bag mandagens plantetopmøde i Aarhus, viste ødet, at Danmark har potentialet til at blive en førende plantenation. 

”Danmark har alt, hvad der skal til for at blive en førende plantenation. Vi har topeffektive avlere, vi har klimaet, og vi har dygtige professionelle køkkener. Det næste skridt er, at politikere, branche, organisationer og borgere stiller sig sammen om en fælles vision og en handlingsplan for Danmark som planteland. Vi har vist, at det er muligt med økologien, og nu skal vi gøre det samme med planterne,” siger Trine Krebs, i en pressemeddelelse på bagkant af topmødet.

Der er et kæmpe potentiale

Plantetopmødet havde mandag samlet avlere, køkkenchefer, grossister, leverandører og planteentusiaster fra hele landet.

En af deltagerne på Plantetopmødet var Dorrit Andersen, der repræsenterer grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S, der dyrker 1.200 ha med grøntsager nær Brande i Midtjylland. Som producent kender Dorrit Andersen mange af de forhindringer, der står i vejen for at få flere danske planter i sæson på tallerken i de professionelle køkkener:

Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk, og jeg blev bekræftet i, at vi er godt på vej.

— Dorrit Andersen, Axel Månsson A/S

”Som vi har fået bekræftet i dag, bliver der procentuelt anvendt alt for få danske planter i de professionelle køkkener. Som producent er det vigtigt at få belyst, for der er et kæmpe potentiale, som ikke er indfriet endnu. Vi skal blive bedre til at formidle, hvordan vi dyrker grøntsager herhjemme, hvorfor det koster det, det gør, og hvad forskellen på økologisk og konventionel produktion er,” siger Dorrit Andersen.

Hun mener at Plantetopmødet er et skridt i den rigtige retning.

”For det handler om, at vi skal lære at forstå hinanden. Kokke, indkøbere og køkkenchefer skal lære producenterne at kende, og de skal lære at forstå sæsonerne ude på marken. Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk, og jeg blev bekræftet i, at vi er godt på vej,” siger Dorrit Andersen.

Mere samarbejde på menuen

Den vurdering er Birgitte Escherich enig i. Som direktør i Muldiverset, en økologisk bistro og gårdbutik i Præstø, er hun vant til at arbejde sammen med lokale økologer. Hun tog hjem med en følelse af, at vi er rigtig mange, der har store ambitioner på planternes vegne.

”Jeg har fået inspiration til nye smage, jeg har set og smagt dejlige planter fra danske avlere, og så har jeg mødt en masse mulige samarbejdspartnere, som jeg skal hjem og følge op på,” siger hun.

I Økologisk Landsforening (ØL) glæder Torben Blok, markedschef for foodservice sig over de mange initiativer, som er med til at inspirere de professionelle køkkener til at gå i lag med de økologiske bælgfrugter.

"Alle initiativer, som er med til at få flere køkkener med på den økologiske rejse, er positivt," siger Torben Blok, som selv er projektleder for flere projekter, der skal udbrede Det Økologisk Spisemærke.

Den 3. november er ØL selv vært for et stort arrangement i Fårup Sommerland, hvor ca. 70 madprofessionelle bliver præsenteret for økologiske opskrifter med bælgfrugter, som er udviklet af fem frontløberkøkkenet i projektet "Klimavenlige bælgfrugter til konsum".

Det er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug (FØL), og blandt deltagerne er flere ansatte fra nordjyske køkkener, som i 2022 har deltaget i et andet af de FØL-projekter, som ØL driver med støtte fra fonden. Det hedder "Flere Økologiske Spisemærker – Bæredygtighed gennem økologi" og går ud på at øge antallet af økologiske spisemærker i Nordjyllands professionelle køkkener.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel