Annonce

Annonce

Grise bliver mærket og skåret op på et slagteri

Produktionen af plantebaserede fødevarer er ikke så sårbar over for smitsomme sygdomme som corona, da produktionsfaciliteterne er mere automatiserede end i kødproduktionen. Foto: Colourbox

Salg af køderstatninger stormer frem under corona-krisen

Produktionen af frisk kød er mere sårbar over for coronavirus end produktionen af køderstatninger. Det plantebaserede vinder frem i USA.

Salget af plantebaserede køderstatninger i USA har været skarpt stigende i marts og april, mens corona-pandemien har lukket ned for det meste af verden.

Det viser nye Nielsen-tal ifølge Financial Times.

Salget af køderstatninger steg 200 pct. i ugen, der sluttede lørdag den 18. april, sammenlignet med samme uge året før. Set over en otteugers periode lyder stigningen på hele 265 pct.

Til sammenligning er salget af frisk kød i samme perioder steget med hhv. 30 og 39 pct., og analytiker Bruce Friedrich fra Good Food Institute vurderer, at det er corona-krisen, der har medvirket til den markante stigning, om end køderstatningernes markedsandel fortsat er beskeden.

Han peger på, at produktionen af køderstatninger er mere automatiseret og dermed langt mindre sårbar over for en krise som den nuværende.

"Med plantebaseret kød er forsyningskæden langt nemmere at omstille," siger han til Financial Times.

Det ses tydeligt i USA, hvor kødproduktionen er faldet markant, efter at flere produktionsfaciliteter er blevet lukket for at undgå yderligere spredning af corona. 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er over 5.000 medarbejdere på amerikanske slagterier og i forarbejdningsfaciliteter blevet enten smittet med eller eksponeret for coronavirus, og storproducenternes JBS USA og Tyson Foods har derfor måttet lukke flere fabrikker, selvom man har forsøgt sig med desinficering af omgivelserne og rumdelere.

"Med hensyn til social distancering er det næsten umuligt. Der er ikke plads," siger Margarita Heredia, som arbejder på en svinekødsfabrik for JBS i Iowa, ifølge Reuters.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion