Annonce

Annonce

Friske radisser

I går blev de første radisser høstet hos Månsson - og de ligger allerede nu i danske butikker. Foto: Dorrit Andersen

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

1. maj hos Månsson var ikke ligefrem en fridag.

Medarbejderne havde nemlig travlt med at håndhøste salat og kål og bundte radisser fra de snorlige rækker af grøntsager på markerne ved Brande. For første gang i år.

"Vi har længe stået og trippet i kulissen for at komme i gang, og kunderne har også været utålmodige efter at få leveret friske danske varer. Så det er en forløsning at komme i gang," siger konsulent Dorrit Andersen fra Månsson, der er en af Danmarks største producenter af økologiske grøntsager.

De tre afgrøder, der i går skød deres sæson i gang, var radiser, hjertesalater og pak choi – produkter, der i dag allerede er blevet ekspederet videre til butikshylderne.

Økologisk ruccola er en afgrøde, som er dyr at købe i udlandet, og vi tror på, at med nye og mere robuste sorter, sammenholdt med at klimaet forandrer sig, har den også en fremtid på markerne i Danmark.

— Uffe Krogh Jepsen, adm. direktør, Dangrow
Chandreswaran Kandah havde i går første høstdag i marken hos Månsson. Han har ansvaret for kvalitetskontrol af varerne
Chandreswaran Kandah havde i går første høstdag i marken hos Månsson. Han har ansvaret for kvalitetskontrol af varerne. Foto: Dorrit Andersen

Debut for økologisk rucola hos Dangrow

Også hos Dangrow i Bjerringbro kom høstmaskinerne onsdag i marken for første gang: Her blev der blandt andet bjærget økologisk spinat, der allerede nu er på vej ud til landets spiseborde. For spinaten er proceduren, at den direkte efter høst køles ned til fire grader og derefter vaskes, før den sendes ud i butikker, kantiner og pakkes ned i måltidskasser fra blandt andre Aarstiderne.

I næste uge starter høsten af økologiske ærteskud.

I alt dyrker Dangrow omkring 300 ha med økologiske grøntsager, og på fire af hektarerne kan firmaet i år for første gang prale af at have økologisk rucola klar - som en af de eneste økologiske grøntsagsproducenter i Danmark.

"Økologisk rucola er en afgrøde, som er dyr at købe i udlandet, og vi tror på, at med nye og mere robuste sorter, sammenholdt med at klimaet forandrer sig, har den også en fremtid på markerne i Danmark. Også fordi vi bliver dygtigere til at dyrke det," siger administrerende direktør Uffe Krogh Jepsen.

"Det er en lidt usikker økologisk afgrøde så tidligt. Det kan se godt ud i dag, men så i morgen viser det sig måske, at der kommer sygdom i den, så det kan være svært at kende udbyttet nu," siger han.

Frisk økologiske spinat bliver nu høstet fra markerne hos Dangrow i Bjerringbro
Frisk økologiske spinat bliver nu høstet fra markerne hos Dangrow i Bjerringbro. Foto: Dangrow

Dangrow forventer at høste det første rucola fra næste uge. Den første høst er fra planter, der har overvintret på markerne, og derefter skal der løbende sås nye, som kan høstes i løbet af sæsonen.

Klimavenlig dansk

Hos Økologisk Landsforening glæder man sig over, at der nu igen er danske økologiske grøntsager, kunderne kan vælge på hylderne.

”Det er altid en dejlig tid på året, når friske danske grøntsager begynder at skubbe de udenlandske varer ud af butikshylderne. Ud over at forbrugerne kan vælge en økologisk vare uden pesticidrester, er det jo også mere klimavenligt at købe de friske danske varer, der jo samtidig betragtes som en vare af høj kvalitet,” siger chefkonsulent Helle Bossen.

Høstsæsonen er altså skudt i gang, og hos Månsson bliver der nu fremadrettet hver dag sået nye radisser og plantet nye kål og salater, der løbende bliver høstet, frem til sæsonen slutter i oktober. Ved sæsonens slutning omkring efterårsferien bliver grøntsager lagret på køl, hvorfra de bliver solgt frem til midten af februar.

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise