Annonce

Annonce

Ansat hos Rømer Vegan producerer veganske minideller

Rømer Vegan har i dag indrettet flere produktionslinjer på det gamle Arla-mejeri i Vrinners på Djursland. Her styrer Maria Hincu produktionen af veganske minideller, som bliver stegt i olie til en kernetemperatur på 75 grader, inden de skal med på messe. Foto: Jakob Brandt

Rømer Vegan satser på at få det store gennembrud i det nye år

Familien Rømer i løbet af tre år indrettet flere produktionslinjer, som nu er klar til at forsyne danske og udenlandske kølediske og butikshylder med flere end 50 forskellige plantebaserede produkter.

Vegansk barbecue sovs, chutney, pesto, humus, spread, pølser, plantepinde, nuggets, burgerbøffer, minideller, marmelade og snart også supper… Listen over veganske produkter, som Rømer Vegan har udviklet, siden selskabet åbnede i 2019, er lang, og den vokser hele tiden.

Vejen til danskernes indkøbskurv er desværre også lidt længere, end direktør Niels Rømer forventede, da den økologiske pionér-familie for tre år siden valgte at gå plantevejen. Få uger efter, at Rømer Vegan var klar til at sende de første produkter i handlen, blev landet lammet af coronarestriktioner, som gjorde det vanskeligt at lancere nye produkter.

Mens verden var lukket ned intensiverede Niels Rømer arbejdet med at udvikle nye produkter, og selv om han stadig mærker en vis forsigtighed hos dagligvarehandlen, ser han i dag meget optimistisk på fremtiden.

»Jeg tror, at især flere unge, som går meget op i klima og bæredygtighed, vil vælger plantevejen,« siger den jyske iværksætter, som er sikker på, at nøglen til succes med forarbejde plantebaserede fødevarer på nuværende tidspunkt er at lave produkter, der ligner noget, som forbrugerne kender i forvejen.

Drevet af passion for nye smage

»Vores salg vokser lige så stille. Vi tjener stadig ingen penge, men jeg tror, at 2023 bliver vores store gennembrudsår. Det har vi forberedt os på længe, og det glæder vi os til,« siger den 69-årige fødevareproducent, som drive flere økologiske virksomheder.

Plantepølser fra Rømer Vegan kan være et af de produkter, som har kurs mod udlandet
Plantepølser fra Rømer Vegan kan være et af de produkter, som har kurs mod udlandet. Foto: Jakob Brandt

De omfatter bl.a. Ørbæk Bryggeri, Nyborg Destilleri og familiens økologiske grossistvirksomhed i Silkeborg, som har importeret veganske og økologiske fødevarer siden 1977.

»Vi har udviklet masse opskrifter, som vi hurtigt kan finde frem fra skuffen, når der kommer en kunde,« siger Niels Rømer, som har lært at acceptere, at det ofte kræver flere forsøg, før en vare rammer butikshylderne.

Han investerer derfor meget tid og mange penge i at præsenterer de nye veganske produkter på fødevaremesser i ind- og udland.

»Som fødevareproducent er det vigtigt hele tiden at kunne tilbyde nye varianter, og udvikling af nye produkter er min passion,« siger Niels Rømer, som altid er på jagt efter nye ingredienser og smage.

De kommer i brug, når han arbejder med opskrifterne hjemme i sit private køkken, hvor børn og børnebørn agerer ivrige smagsdommere. Men de vigtigste dommere er indkøberne i dagligvarekæderne, hos foodservicegrossisterne og på de internationale messer.

Næste messe er BioFach

I oktober deltog han i Sial-messen i Paris, og han stod også bag disken, da Dansk Vegetarisk Forening i november afholdt messen Plant Based Expo i Øksnehallen i København.

»Vi havde over 20 produkter med, og messen blev en stor succes, hvor vi nærmest ikke havde tid til pauser,« siger Niels Rømer.

Han hæfter sig ved, at mange af gæsterne var unge familier, hvilket giver gode løfter for fremtiden, og han ser frem til februar, hvor han i fire dage viser det danske flag på BioFach -messen i Nürnberg.

Det samme gør Pernille Bundgård, markedschef for Økologisk Landsforening, der betegner Rømer familien som en god ambassadør for dansk økologi, som efter mere end 40 år i branchen forstår at gribe en helt ny trend og gå målrettet efter at komme til udlandet med en bred vifte af plantebaserede fødevarer, som er med til at brande Danmark som en frontløber for økologiske planteprodukter.

Udstyr for 10 mio. kr

For at være bedst muligt rustet til at tilfredsstille forbrugernes voksende efterspørgsel, har Rømer Vegan investeret tæt på 10 mio. kr. i et alsidigt produktions-udstyr. Det er installeret i et nedlagt Arla-mejeri i Vrinners på sydsiden af Mols, hvor maskinparken omfatter lynhakker, pølsestopper, en stor røgeovn. Den troner midt i rummet ved siden af en fleksibel produktionslinje, der automatisk kan forme og friturestege nuggets, bøffer og plantepinde m.m.

Niels Rømer har deltaget på et utal af messer, og han er også med på holdet, når den danske fællesstand på BioFach til februar
Niels Rømer har deltaget på et utal af messer, og han er også med på holdet, når den danske fællesstand på BioFach til februar. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

»Vi valgte fra starten at etablere en stor produktionskapacitet, fordi vi tror på, at der er et marked for varer, som kan erstatte kød, og i år lancerede vi vores veganske hotdog på NorthSide Festival i Aarhus, hvor alt maden var økologisk og plantebaseret. Det var første gang, at vi for alvor var ude og teste vores produkter, og det blev en stor succes,« siger Niels Rømer om den veganske pølse, hvor det traditionelle pølseskind er erstattet af en tangtarm.

Ny tappelinje til supper

Pølsen kan i dag købes i Irma, men Niels Rømer håber, at den snart finder vej til andre af Coops kæder.

»Det vigtigste lige nu er, at flere mennesker får mulighed for at smage vores varer,« siger den garvede fødevareproducent.

Via familiens øvrige virksomheder og mange år i branchen har han opbygget et solidt net af kontakter i dagligvarebranchen, og han oplyser, at man p.t. kan finde flere af produkterne fra Rømer Vegan hos Nemlig.com, hos Helsam, i Meny-kæden og i Salling Group og flere nye er på vej.

»Vi har lige investeret i en ny tappelinje, hvor vi efter nytår begynder at tappe veganske supper til en kunde, og vi har også fået hul igennem for vores glasvarer til en norsk kunde.«

Flere artikler fra samme sektion

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion

Efter et par trange år har griseproducenterne kurs mod lysere tider

Efterspørgslen efter økologisk grisekød er nu vokset så meget, at der igen er penge i at producere økologiske grise, viser en analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

22-11-2024 4 minutter Grise,   Kødproduktion