Annonce

Annonce

Jes Hjort med bakke med friske ærtespirer

Højsæsonen for grøntsager er slut, men hver torsdag sår Jes Hjort nye ærter og solsikker, så kunderne også i løbet af vinteren kan købe friske spirer. Foto: Jakob Brandt

Økotopen løber om kap med lyset

SERIE: Højsæsonen er slut hos Jes Hjort og Økotopen, men det betyder ikke, at den vestjyske mikrogartner kan drosle ned. Tværtimod er der stadig masser af opgaver, som skal løses – både i de udendørs bede og inde i de fire drivhuse, og det begynder at haste i takt med, at dagene bliver kortere.

Fredag i denne uge er dagens længde allerede aftaget med 5 timer og 26 minutter. Om en måned er dagene under ti timer lange dage, og så er det for sent at få noget i jorden. Så for Jes Hjort har efteråret i øjeblikket udviklet sig til lidt af et kapløb med lyset for at nå at klargøre mikrogartneriets bede til den kommende vinter.

Set i det lys er det en smule ærgerligt, at sæsonen i år begyndte sent på grund af det kolde forår, men Jes Hjort holder som altid fast i den positive attitude, som netop er en af årsagerne til, at han har fået en stor fanskare blandt private frugt- og grønt-entusiaster, som bruger Økotopen som inspirationskilde til arbejdet med deres egne grøntsager.

»Selv om sæsonen kom lidt sent i gang, har det været et fantastisk tomatår, og jeg kommer til at høste på tomatplanterne til et stykke ind i oktober,« siger Jes Hjort, som til gengæld allerede i slutningen af august måtte vinke farvel til agurkeplanterne.

logo for serien Et år med Økotopen

I serien 'Et år med Økotopen' har Økologisk Nu fulgt den autodidakte mikrogartner Jes Hjort gennem hele 2021-sæsonen, hvor højsæsonen nu er slut både i de udendørs bede og i drivhusene på det lille gartneri i landsbyen St. Darum midt mellem Esbjerg og Ribe.

I disse uger har han travlt med den løbende produktion af friske spirer, høst af de sidste tomater og klargøring af bedene til de kommende kolde måneder.

De blev i år tidligt ramt af sygdom og måtte lade livet for at give plads til salat og spinat i drivhuset, så der bliver noget at høste af i de kommende måneder.

Salat fortrænger zucchini

Jes Hjort har aldrig påstået, at det er nemt at dyrke grøntsager, og han lægger ikke skjul på, at flere afgrøder også i år har slået fejl eller ikke er blevet høstet, fordi han har manglede tiden til det.

Men manden, som for fem år siden udskiftede et stressende liv som forsikringssælger med jobbet som mikrogartner, er udstyret med evnen til at fokusere på de positive ting. Noget han selv betegner som en vigtig egenskab. Når man arbejder med planter, som ikke altid har de samme planer som gartneren, skal man ikke ærgre sig over sine fejlskud, men glæde sig over alt det, der går godt.

Det gælder blandt andet friske bønner, som ifølge Jes Hjort er et undervurderet produkt, som man ikke ser ret mange steder. Men hvis de er plantet i ukrudtsdug, passer de stort set sig selv. Så kan man bare høste løs, og selv om det er tidkrævende at plukke bønnerne, vurderer han, at der med en pris på 20 kr. for en bakke med 300 g, er er tale om en fin forretning for Økotopen.

Grøn jord eller ukrudtsdug

»Zucchiniplanterne gik helt amok i år, hvor jeg har haft gode erfaringer med at dyrke dem i drivhus. Det er nemmere at styre væksten, men jeg har været nødt til at beskære planterne flere gange,« fortæller den jyske gartner i et af de mange videoklip, som han hver uge bringer på Økotopens sociale medier.

Restauranterne er vilde med babyzucchini, som de hverken kan købe hos grossisterne eller i supermarkedet, og selv om han i år havde to udendørs bede og et i drivhus, kunne Økotopen ikke følge med efterspørgslen.

Det tager kun godt en uge at producere salgsklare ærte og solsikkespirer, og de er et hit hos kunderne hele året
Det tager kun godt en uge at producere salgsklare ærte og solsikkespirer, og de er et hit hos kunderne hele året

Af samme grund var det lidt hårdt, da han i sidste uge var nødt til at rydde bedene for at få plads til vintersalat, selv om planterne stadig producerede frugter hver dag.

»Men jeg ved godt, at om en måned så siger zucchini-planterne for alvor farvel, og så ville jeg stå der med et tomt bed, og på det tidspunkt er løbet kørt i forhold til at få noget i jorden,« siger Jes Hjort.

Ved at udplante salaten nu, kan den stadig nå at vokse sig tilpas stor, inden dagene bliver kortere end 10 timer, hvor der ifølge Jes Hjort kun vil være marginal vækst at spore hos planterne.

I år har Jes Hjort ikke nået at høste alle bedene, men nu skal de ryddes og gøres klar til vinter. Udendørs sker det typisk ved at de bliver dækket med ukrudtsdug, så næringsstofferne ikke bliver udvasket, mens han planter salat og sætter løg og hvidløg i en del af bedene.

Workshop for gartnerspirer

Økotopen planlægger at afholde to-tre workshops for gartnerspirer, som drømmer om at etablere deres egen produktion, og selv om det er nogle hårde dage, er det noget, som Jes Hjort ser frem til.

»Det er en dejlig følelse at hjælpe andre, og jeg oplever, at jeg gør en større forskel, hvis jeg kan være med til at fjerne bump på vejen for andre, der gerne vil i gang med grøntsager og mikrogrønt.«

Deltagerne skal både så og høste mikrogrønt på dagen, og de får indblik i hele processen fra såning til høst, og ifølge Jes Hjort er der masser af muligheder for at afsætte mikro-grønt til gode priser.

»Jeg hører ofte økologiske producenter, som brokker sig over priserne. Derfor går jeg med vilje i en stor bue uden om dagligvarehandlen og mellemhandlere. Ved at levere direkte til kunderne er det nemt at få den pris, jeg skal have,« siger Jes Hjort, som tager 100 kr. for en pose med 300 g friske spirer, og på en god dag giver en bakke to poser spirer.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion