Annonce
Annonce
Helle Bossen, projektleder i Økologisk Landsforening, håber, at kampagnen gør forbrugerne mere bevidste om sammenhængen mellem biodiversitet og økologi. Foto: ØL
Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over
Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.
Næsten en tredjedel af de danske bier er enten uddøde eller truede. Det er bl.a. en konsekvens af de intensivt dyrkede arealer og mangel på både levesteder og føde. Det er dog en udvikling, der kan og skal vendes, mener Økologisk Landsforening.
Derfor uddeler foreningen igen i år tusindvis af poser med blomsterfrø til danskerne, som d. 5. maj gratis kan hente en frøpose i Føtex og Bilka landet over.
”Vi befinder os i en biodiversitetskrise, og de vilde bier er truede af blandt andet pesticider fra det konventionelle landbrug. Pesticiderne betyder færre vilde blomster og dermed mindre mad til bierne, som ellers er så afgørende for vores fødevareproduktion, fordi de spreder den vigtige pollen. Ingen vilde bier betyder ingen lækre jordbær, chokolade eller kaffe. Og de arter, vi mister, får vi aldrig igen,” siger Helle Bossen, chefkonsulent hos Økologisk Landsforening.
Helle Bossen håber samtidig, at kampagnen gør forbrugerne mere bevidste om sammenhængen mellem biodiversitet og økologi, da der på de økologiske marker er op mod 30 pct. flere vilde plante- og dyrearter – hvilket i høj grad skyldes, at syntetiske sprøjtegifte er forbudt i økologien.
Blomster er dog ikke alt
I alt uddeles 32.000 poser, der samlet set giver blomster til et areal på ca. otte ha, og selvom det måske ikke gør den store forskel i biernes liv, sender tiltaget alligevel et vigtigt signal til forbrugerne, mener Beate Strandberg, der er seniorforsker ved Institut for Ecoscience – Terrestrisk Økologi – på Aarhus Universitet.
”I denne sammenhæng er det med til at skabe en øget bevidsthed. Vi ved, at vores haver i forvejen kan være et godt sted for insekterne at hente føde. Bierne klarer sig faktisk typisk bedre i villahaver end i det åbne landbrugsland,” siger Beate Strandberg.
Det er imidlertid vigtigt at så et varieret udvalg af hjemmehørende blomsterarter på forskellige tidspunkter i sommerhalvåret, så der ikke opstår perioder med mangel på føde. Den økologiske blomsterblanding består af 23 hjemmehørende arter, der sikrer blomstring fra maj til og med oktober.
Blomster er dog ikke alt, minder Beate Strandberg om.
”Det er også et spørgsmål, hvad man ellers gør i sin have, så føden kan blive udnyttet. Der er nødt til at være levesteder til bierne, hvor de vilde bier kan have deres rede. Det kan man sikre ved at lade hjørner af haven stå, uden at jorden bearbejdes. Mange af de vilde bier har nemlig reder i jorden, mens andre holder til i dødt træ, kvasbunker, brændestakke og musehuller,” forklarer hun.
Pesticider er "no go"
Dermed har man en god undskyldning for at skippe turen til genbrugspladsen med sit haveaffald; man kan nemlig i stedet bygge en kvasbunke af de afklippede grene. Og så er der lige dét med pesticiderne:
”De er et no go. Roundup er et middel, som mange stadig bruger til at fjerne ukrudt med, og det mindsker tilgængeligheden af blomster. Bruger man også insektmidler skader det insekterne direkte,” siger Beate Strandberg.
I biologien skelner man mellem honningbier og vilde bier; de førstnævnte kan anses som et husdyr på linje med andre produktionsdyr i landbruget og er ikke truede. De vilde bier, derimod, har sværere kår. Nogle af dem er såkaldte specialister, der lever af pollen i blomster fra få plantefamilier og i nogle tilfælde kun én planteslægt. Det gør det sværere for dem at finde tilstrækkelig føde, i modsætning til eksempelvis honningbier der kan leve af et bredere udvalg af blomsterarter.
Bestøvningen fungerer desuden bedst, når der er flere arter til stede i landskabet, og derfor er det vigtigt at have både generalisterne og specialisterne i naturen. Biernes og andre insekters pollenspredning understøtter ca. en tredjedel af al fødevareproduktion i verden – især frugt og grønt. Ser man på vores vigtigste fødevareafgrøder, er det hele 75 pct., der er afhængige af bestøvningen, og det vurderes, at denne form for ’naturtjeneste’ globalt udgør en værdi på ca. 1,1 billioner kr.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.