Annonce

Annonce

Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter

Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.

09. maj 2025
Læsetid: 4 minutter
To kokke ved et bord der bugner af friske råvarer

Køkkenet i Vingsted Hotel & Konferencecenter har lige fået det Økologiske Spisemærke i bronze og er samtidig blevet godkendt til et nyt SKI-udbud, som kan åbne døren for flere gæster. PR-foto: Vingsted Hotel & Konferencecenter

De ca. 110.000 gæster, som årligt besøger Vingsted Hotel & Konferencecenter mellem Vejle og Billund, kan se frem til at få serveret mere økologisk mad, da køkkenet netop har fået det Økologiske Spisemærke i bronze.

»Det er vi glade for! Ikke fordi vi har behov for endnu et mærkat at vise frem, men fordi det viser, at det arbejde, vi i forvejen lægger i at vælge råvarer med omtanke, nu også kan dokumenteres i forhold til økologiprocenten,« siger adm. direktør Marianne Kjerkegaard.

Før dokumentationen af bronzemærkets økologikrav på 30-60 pct. var i hus, var hun usikker på, om det var muligt at beholde en håndfuld små, lokale fødevareproducenter. De laver råvarer i meget høj kvalitet og med omtanke for både natur og dyr, men er ikke omlagt til økologi.

SKI-aftalen betyder, at statens institutioner her i området skal bruge os, og jeg forventer, at det giver lidt flere gæster i perioder, hvor vi normalt ikke har så travlt.

— Marianne Kjerkegaard, adm. direktør Marianne Kjerkegaard, Vingsted Hotel & Konferencecenter

»For os har det været en balancegang, da vi gerne både vil understøtte de lokale producenter, som vi har handlet med i mange år, og samtidig gerne vil stemple mere ind i den økologiske dagsorden,« siger direktøren, som glæder sig over, at der blev plads til alle Vingsteds lokale leverandører.

Sølvet frister ikke

Selv om Marianne Kjerkegaard mener, at der er mange grunde til at vælge økologisk, drømmer hun ikke om at få sølvmærket.

»Nej. Sølv er ikke vores ambition. Vi bruger økologi, hvor det giver mest mening. Det kan godt være, at der er nogle kunder, som gerne vil have lidt mere økologi, men de vil helst ikke betale så meget for det. Så for os handler det om at konsolidere os på det nuværende niveau,« siger direktøren.

For Vingsted er økologi ikke et mål i sig selv, men en del af en større helhed. Derfor vil du stadig finde lokale, ikke-økologiske produkter på menuen, forklarer hun.

Håndskrevne regninger

Nu er den største udfordring, at ikke alle de lokale leverandører har et digitalt afregningssystem.

»Nogle af dem skriver en regning i hånden. Det betyder, at vi fysisk skal have fat i hver kvittering, når vi skal dokumentere vores økologistatus,« siger Marianne Kjerkegaard, som ser frem til, at Vingsted får et nyt økonomiprogram, der, i lighed med hovedgrossisten BC-Catering, løbende er i stand til at holde øje med, at økologiprocenten ikke ryger under 30 pct.

Det er der dog næppe den store fare for, da en stor andel af Vingsteds grøntsager, mel og mejerivarer bærer Ø-mærket. Det samme gælder husets vin, flere kolonialvarer og en af fadølshanerne, mens køkkenchefen bestiller svinekød hos en lokal økolog.

Genvej til nye kunder

Beslutningen om at få spisemærket har været med til at sikre, at Vingsted lever op til kravene i en ny aftale med Staten og Kommunernes Indkøbsaftale (SKI). Den rummer en liste med 124 udvalgte konferencesteder, hoteller og spisesteder, som statens virksomheder kan købe konferenceservices af.

»SKI-aftalen betyder, at statens institutioner her i området skal bruge os, og jeg forventer, at det giver lidt flere gæster i perioder, hvor vi normalt ikke har så travlt,« siger Marianne Kjerkegaard om den nye fireårige aftale, som får ros fra Horesta:

»Med de skærpede krav i den nye SKI-aftale er det tydeligt at se, at man fra statens side gerne vil gøre endnu mere for, at statslige virksomheder træffer miljøvenlige valg – også når det kommer til valget af konferencecenter eller overnatningssted,« forklarer Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef hos Horesta i en kommentar til aftalen, som træder i kraft 10. maj.

Flere artikler fra samme sektion

Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet

Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.

09-05-2025 2 minutter Det Økologiske Spisemærke,   Foodservice

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.

08-05-2025 4 minutter Plantebaserede fødevarer

Nemlig.com sætter økologisk rekord og giver de fysiske kæder baghjul

Mere end hver fjerde vare er nu økologisk hos Nemlig.com. Det er mere end dobbelt så høj økologisk andel som gennemsnittet i dansk detailhandel - og det giver appetit på mere.

08-05-2025 3 minutter Dagligvarehandel