»Det her er fremtiden«, lød det fra Northside om at være kødfri. Nu er kødet tilbage
Den aarhusianske festival Northside har efter tre års plantebaseret menu (med lidt ost) valgt at genintroducere kødet. Festivalens direktør kalder det "en fejl", at man fjernede kød fra menuen uden at spørge gæsterne.
"Det her er fremtiden. Der er ingen vej tilbage for os," fastslog Peter Skoven, food & Beverage Manager for Northside-festivalen i 2022.
Det var år #1 som fuldt plantebaseret og økologisk festival.
Nu - godt tre år senere - fandt man alligevel en vej tilbage. Festivalen kalder det nemlig "en fejl", at man i sin tid afskaffede kødet fra menuen.
”I 2022 glemte vi at spørge publikum. Rigtig mange havde beholdt deres billet igennem coronatiden, og vi glemte i vores iver at spørge gæsterne, før vi traf den radikale beslutning om at fjerne fisk og kød," siger festivalchef Brian Nielsen i en pressemeddelelse.
Ifølge Brian Nielsen betød beslutningen, at kæder og traditioner blandt publikum blev brudt; grupper, der i årevis kom på festival sammen, blev delt op, da nogle ikke ville acceptere beslutningen, mens andre syntes, at det var spændende.
”Nogle overvejer sågar ikke længere at tage på vores festival, da de ikke ser det som en festivals opgave at beslutte for folk, hvad der skal spises. Vi må desværre erkende, at denne procentdel er endog meget stor, og at frasige os disse potentielle deltagere er simpelthen ikke økonomisk bæredygtigt for os. Det var en stor fejl, det vil vi gerne beklage,” siger Brian Nielsen.
Planterne vil stadig være hovedfokus
Da Økologisk Nu i 2022 interviewede festivalledelsen om beslutningen om at blive rent plantebaseret, lød det imidlertid, at man havde fået tilbagemeldinger fra gæsterne, som udviste lyst til det plantebaserede - og at man samtidig oplevede en stigende efterspørgsel på det fra artisterne.
Sammen med Plantebaseret Videnscenter og Økologisk Landsforening udarbejdede man så en plan for de fremtidige menuer. En mulighed var at gøre dem primært plantebaserede med en smule kød, men parterne blev enige om at tage skridtet fuldt ud og gøre menuen helt fri for kød.
Udbuddet af kød vil dog være begrænset, da menuen vil fastholde et vist fokus på det plantebaserede.
Brian Nielsen siger også, at arbejdet med bæredygtighed vil fortsætte, selvom genindførelsen af kød alt andet lige vil øge festivalens CO2-aftryk:
”Vi har stadig stort fokus på bæredygtighed og socialt ansvar. Både på festivalpladsen, men også udenfor, hvor vi for eksempel særligt arbejder med at udvide NorthSide-skoven syd for byen. Den binder CO2, øger biodiversiteten, sikrer grundvandet og bliver et helt nyt naturområde til alle aarhusianere,” siger Brian Nielsen.
Økologisk Nu arbejder på at få et interview med festivalchefen.