Samarbejdspartner er uforstående over for Northsides beslutning om at genindføre kød

Plantebaseret Videnscenter var i sin tid med til at udforme den plantebaserede menu med Northside Festival. Videnscenterets egen undersøgelse viser, at det med længder er musikken - ikke maden - der er afgørende for, om folk køber en festivalbillet.

05. november 2025
Læsetid: 4 minutter
Nærbillede af burgere på række
Musikprogrammet og samvær med venner og familie - ikke maden - er de klart vigtigste årsager til, om man vælger at købe en festivalbillet. Det viser Plantebaseret Videnscenters rundspørge blandt 930 festivalgæster fra Roskilde Festival, Tinderbox og Grøn Koncert. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Opdateret d. 10/11 kl. 10:52 med kommentar fra Northside

Hos Plantebaseret Videnscenter forstår man ikke, hvorfor Northside nu har valgt at genindføre kød på menuen efter tre år som plantebaseret festival.

Sammen med Økologisk Landsforening var videnscentret i sin tid med til at udforme den nye menu, efter at festivalledelsen i 2021 havde besluttet, at festival fremadrettet kunne skulle sælge plantebaserede retter.

"Det er en fejl at gå tilbage," mener Daniel Barrera Madsen, der er mad- og adfærdskonsulent i Plantebaseret Videnscenter.

"Det er et skridt i den forkerte retning. Har man store ambitioner med klimaet og så videre, som Northside har, så er maden jo en af de allervigtigste faktorer at se på, fordi det har så stor påvirkning på klimaet og biodiversiteten," fortsætter han.

Han tror ikke på, at maden er årsagen til, at Northside har mistet gæster de senere år - han peger derimod på musikprogrammet. Han henviser til en undersøgelse, som videnscentret har foretaget blandt 930 festivalgæster fra tre forskellige danske festivaler; Roskilde Festival, Tinderbox og Grøn Koncert:

"Vi spurgte dem, hvad der havde betydning for deres valg om at købe en billet. Det var helt klart koncerterne og samværet med venner og familie, der scorede højere end alt andet, som også omhandlede mad, om det var til et godt formål og så videre. At have et godt musikprogram er det vigtigste."

Erkender en fejl

Northside Festivals direktør, Brian Nielsen, kalder det "en fejl", at man i 2021 besluttede sig for at gøre festivalens mad plantebaseret det efterfølgende år, og Daniel Barrera Madsen er på ét punkt enig - beslutningen blev nemlig truffet, efter at folk havde gemt deres billet fra aflysningen i 2021 grundet corona for at bruge den året efter:

"Det var en fejl at introducere det plantebaserede, efter at gæsterne havde købt deres billet, for så føler folk sig stavnsbundne, og at det ikke var op til dem selv at træffe en beslutning. Havde man ventet et år og meldt beslutningen ud før billetsalget, tror jeg, at der havde været mere forståelse," siger Daniel Barrera Madsen.

Han understreger, at Plantebaseret Videnscenter meget gerne vil fortsætte sin dialog og sit samarbejde med festivalen, og han ser muligheder for at nudge gæsterne til stadig at vælge det plantebaserede frem for kødet:

"Det kan f.eks. være at skrue på priserne, så det plantebaserede bliver billigere end det animalske. Jeg synes, at boderne er blevet gode til at navngive deres plantebaserede mad, så den lyder appetitvækkende, og jeg tror på, at så længe maden smager og føles godt, så er det lige meget for folk, om den lavet af kød eller planter."

Festivalchef Brian Nielsen understreger, at det plantebaserede stadig vil dominere på menuen.

"Vi bibeholder den plantebaserede menu, og den vil til stadighed have et meget stort fokus i vores dialog med madboderne, når menuerne for 2026 skal fastsættes," skriver han i en kommentar til Økologisk Nu.

Northside har selv fået foretaget en undersøgelse blandt gæster og potentielle gæster, og her svarede 36 pct. af potentielle publikummer, at genindførslen af kød kan påvirke deres beslutning om at købe billet til festivalen. Med andre ord vurderer ledelsen ud fra svarene, at flere vil købe billet, hvis der sælges kød i madboderne.

"Vi tror, det er vigtigt at respektere, at folk selv skal finde deres vej til den plantebaserede menu i det tempo, som folk nu selv ønsker. Det er den erfaring, vi har gjort os, og det har ikke været billigt. Den store nationale diskussion, som vi så efter indførslen af den “kødfrie” menu på Northside, havde heller ikke fundet sted, hvis det ikke spillede en rolle for folk," skriver han.