Annonce

Annonce

Ægpakkeri

De nye prisstigninger på æg vil forhåbentlig kunne afværge flere konkurser i branchen, lyder det fra Lars Bredahl, der er formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Nu stiger priserne på æg

Efter en periode med lave priser, som har presset ægproducenterne, bekræfter branchen nu, at priserne kommer til at stige. Ægproducent Lars Bredahl er lettet og mener, at det kan afværge flere konkurser blandt hans kolleger.

Forbrugerne skal indstille sig på at betale mere for æg. Det bekræfter Ivan Noes, adm. direktør for Dava Foods, der er Danmarks største ægpakkeri og -distributør, over for landbrugsavisen.dk.

Dava Foods håndterer hvert år ca. 600 mio. æg herhjemme og har allerede forhandlet prisstigningerne med detailhandlen, hvilket også betyder en højere notering til producenterne. Det har været nødvendigt at hæve priserne på grund af de stigende omkostninger forbundet med produktionen og transport af æggene.

"Normalt har vi meget længerevarende kontrakter (med detailhandlen red.), men vi har været ved forhandlingsbordet med alle vores kunder, og der har været forståelse for situationen, og at priserne skal op, selv om vi er i en kontraktperiode. Vores opgave er at få prisstigninger igennem, så det her erhverv kan overleve," siger Ivan Noes til landbrugsavisen.dk.

Dava Foods har allerede varslet noteringsstigninger på 10-15 pct. de næste to måneder. Han vurderer, at en bakke skrabeæg under private label, som i dag koster 20 kr., kan komme op i 30-35 kr. til høst, men minder om, at det i sidste ende er op til detailhandlen at sætte prisen.

Kan afværge konkurser

I marts skrev Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening et debatindlæg til Økologisk Nu og avisen Økologisk Landbrug, hvor advarede om, at de lave priser på æg truede fremtiden for den økologiske produktion og hæmmede arbejdet for at øge dyrevelfærden. Med de varslede prisstigninger ser han lys for enden af tunnelen og kalder det en sejr for økologien:

"Det er nok til, at vi i hvert fald i første omgang kan holde os oven vande og få forretningen til at køre rundt, samtidig med at vi kan fastholde det høje niveau, som vi gerne vil holde i økologien," siger han til Økologisk Nu og tilføjer:

"Men selvfølgelig handler det også for mig som forperson for Æg- og Fjerkræudvalget, at mine kolleger kan undgå konkurser."

De lave priser har betydet, at landmand Knud Knudsen, der sammen med sin kone, har været økologisk ægproducent siden 2001 og har 36.000 økologiske høner, måtte tages under konkursbehandling i marts.

Lars Bredahl håber og tror på, at noteringsstigningen betyder, at de af hans kolleger, der er på kanten af konkurs, vil kunne blive reddet.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel