Naturmælk overtager Hårbølle Mejeri

Produktionen på det skrantende Hårbølle Mejeri bliver reddet af Naurmælk, som flere gange har haft succes med at overtage små danske gårdmejerier.

08. oktober 2024
Læsetid: 2 minutter
Oste på lager
Naturmælks økologiske oste får nu selskab af ostene fra det lille Hårbølle Mejeri på Møn, som er blevet overtaget af det sønderjyske mejeri. Foto: Naturmælk

Gennem årene har Naturmælk overtaget flere små gårdmejerier, og det sønderjyske mejeri kan nu føje Hårbølle Mejeripå Møn til listen, som også omfatter Øllingegaard, Osteriet Hinge og Kristiansminde.

Med det nye opkøb er produktionen af fåre- og komælksoste fra Møn sikret, men af respekt for arbejdet med at udvikle de eftertragtede oste fra Hårbølle Mejeri, vil ostene fortsat blive solgt under Hårbølle-navnet.

I forbindelse med købet flytter produktionen af komælksost til Naturmælk, hvor der vil blive lavet camembert og brie af økologisk komælk efter samme opskrifter som på Hårbølle Mejeri, mens produktionen af fåremælksprodukter fortsætter indtil videre i lokalerne i Hårbølle, hvor gårdbutikken også fortsat vil have åbent for selvbetjening.

Oste med særlig karakteristika

Når fåremælken er omlagt til økologi, er det planen at flytte produktionen af fåreost til Øllingegaard Mejeri.

”Vi glæder os meget over at overtage produktionen af de kendte oste fra Hårbølle Mejeri,” siger Leif Friis Jørgensen, adm. direktør i Naturmælk, i en pressemeddelelse.

”Hårbølle har gennem årene opbygget et stærkt brand, og ostene har deres helt særlige karakteristika. Hårbølle har desuden opbygget en unik markedsposition inden for danskproduceret fåreost, og vi er stolte over at kunne føre den tradition videre,” siger direktøren.

Joachim Malling, bestyrelsesformand i Hårbølle Mejeri glæder sig over at produktionen på det økonomisk trængte mejeri nu er reddet:

”Vi ville gerne have fortsat produktionen selv, men på trods af lokal opbakning og en ihærdig indsats har det desværre ikke været muligt at drive en rationel og rentabel forretning i de nuværende rammer og med det eksisterende produktionsudstyr, og vi har desuden haft udfordringer med at tiltrække og fastholde det nødvendige personale. Nu fortsætter produktionen i stedet fra Naturmælk og Øllingegaard, og det sikrer mangfoldigheden i det danske ostelandskab,” siger han.

Rundt om Hårbølle Mejeri

  • Mejeriet blev grundlagt i 2011 af Per Sørup og omdannet til et anpartsselskab i 2023.
    Mejeriet producerer håndlavede oste og yoghurt på basis af egen fåremælk og lokal
    jerseymælk.

  • Inspirationen er hentet i spansk og fransk ostetradition, og fokus har været på
    håndværk og kvalitet, forædling af råmælken og omhyggelig modning af ostene.
    Ostene kan

  • købes i specialbutikker og lokale supermarkeder og nydes på gourmetrestauranter.
    Mejeriet har desuden en gårdbutik på Brøndegårdsvej i Hårbølle på Møn.