Annonce

Annonce

Comwell Hotel bag komfur i køkkenet

Fødevarestyrelsen planlægger at lave en stribe stikprøvekontroller i storkøkkener, restauranter og take-aways samt butikker, der sælger uindpakkede varer. Foto: Claus Petersen

Myndighederne tjekker restauranter, storkøkkener og butikker

I de kommende måneder undersøger Fødevarestyrelsen om virksomhederne har styr på reglerne, når de reklamerer med økologi og fremhæver andre kvaliteter ved varerne.

For nogle professionelle køkkener kan det være vanskeligt at navigere rundt i reglerne for, hvordan de må orientere kunderne om indholdet af økologiske ingredienser i maden.

​Selvom kokken lægger en økologisk hakkebøf i burgeren, så må restauranten ikke sælge burgeren som en økologisk burger med mindre alle de andre ingredienser også er økologiske. Men restauranten må gerne sælge den som "burger med økologisk kød", skriver Fødevarestyrelsen i en omtale af de kommende måneders stikprøvekontroller, som er en god anledning til at kokkene får læst op på reglerne for markedsføring af økologi, som har fokus på detaljerne, men som ifølge myndighederne er ’klare og logiske’.

”Forbrugerne skal kunne stole på, at de økologiske varer er, hvad de giver sig ud for at være, ligesom det er vigtigt, at virksomheder, der sælger økologi, kan konkurrere på lige vilkår. Derfor kontrollerer vi nu, om reglerne er overholdt, når virksomhederne reklamerer med økologi, og om de har den nødvendige dokumentation fra leverandører i form af fakturaer og økologicertifikater,” siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.

Hvis et take-away-køkken reklamerer med økologiske tomater i sandwichen, så må der ikke være konventionelle tomater i forretningen, for det giver risiko for, at kunden får en sandwich, der ikke lever op til anprisningen.

— Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har ikke tidligere gennemført en lignende kampagne, men økologianprisninger i restauranter var med i en mærknings- og vildledningskampagne i 2015, oplyser Annette Villif, bromatolog Fødevarestyrelsens afdeling for kemi og fødevarekvalitet.

"Her var økologi blot et blandt en række emner, der blev kontrolleret. Vi fandt ganske få overtrædelser vedr. økologianprisninger, men vi ved ikke hvor mange restauranter, som i alt benyttede sig af at reklamere med økologi. Vi ser derfor frem til at se kampagnens resultater, når den tid kommer," skriver Annette Villif i en mail til Økologisk Nu.

Vi tjekker råvarelageret

Fødevarestyrelsen vil bl.a. kontrollere, hvordan storkøkkener og restauranter bruger økologi som salgsargument. Det er f.eks. ikke i orden at skrive "vi anvender fortrinsvis økologisk frugt" eller "alle grove grønsager er økologiske". Virksomheden skal klart angive, hvilke frugter eller grønsager, der er økologiske med fx "retten er med økologiske kartofler og gulerødder".

”I vores kontroller vil vi have særlig opmærksomhed på virksomhedernes beholdning af råvarer. Hvis et take-away-køkken reklamerer med økologiske tomater i sandwichen, så må der ikke være konventionelle tomater i forretningen, for det giver risiko for, at kunden får en sandwich, der ikke lever op til anprisningen,” siger Henrik Dammand Nielsen.

Fokus på uindpakket grønt

Fødevarestyrelsens økologikontrol er rettet mod institutionskøkkener, restauranter og take-away-køkkener samt butikker, som sælger uindpakket økologi som frugt og grønt. I butikker, der sælger uindpakket økologi, vil Fødevarestyrelsen bl.a. undersøge, om butikkerne har styr på dokumentation og skiltning, så forbrugerne kan være sikre på, at de får, hvad de betaler for. Restauranterne kan også forvente at få kontrolleret, om de serverede retter nu også er hjemmelavede, og om de har den særlige kvalitet eller oprindelse, som menukortet lover.

Flere artikler fra samme sektion

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events