Annonce

Annonce

Med en økologiprocent på over 90, er kokken Andreas Østrup og køkkenet i daginstitutionen 2-Kløveren i Aarhus-forstaden Viby med til at løfte økologiprocenten i foodservicesektoren, hvor økologiandelen i 2021 voksede til 13 pct.

Landets professionelle køkkener skruer op for forbruget af økologiske råvarer

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske føde- og drikkevarer til de professionelle køkkener i foodservice-branchen i 2021 voksede med fem pct.

I 2021 blev der i alt solgt økologi for 2,1 mia. kr. i den danske foodservicesektor. Dermed voksede de økologiske varers andel af det samlede foodservicesalg fra 12 pct. i 2020 til 13 pct. i 2021, hvilket er en anelse højere end andelen i detailhandlen, som sidste år lå på 12,7 pct.

Det fremgår af den årlige opgørelse fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort i dag. Dermed er foodservicesalget vokset med fem pct. i forhold til 2020, og det glæder Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, at foodservicesalget efter et coronarelateret fald i 2020 nu igen er tilbage på vækstsporet.

”Det er dejligt at se, at det økologiske måltid har vist sit værd, så flere professionelle køkkener i fremtiden kommer til at efterspørge bæredygtige og økologiske måltidsløsninger,” siger Torben Blok.

I år har Danmarks Statistik for første gang lavet en sammenligning af varesammensætningen i henholdsvis det økologiske og det konventionelle foodservicesalg, og den viser nogle tydelige forskelle.

Kategorien mejeriprodukter og æg udgør 31 pct. af det økologiske salg mod kun 12 pct. af det samlede salg til foodservice. Kød og fisk udgør derimod kun 5 pct. af det økologiske salg mod 17 pct. af det samlede salg. Statistikken viser desuden, at det økologiske salg omfatter færre økologiske frostvarer men mere frugt og grønt.

Ifølge Kristian Ploug Grut, der er seniorkonsulent i Marked og Ernæring i Landbrug & Fødevarer er det for tidligt at svare på, om de aktuelle prisstigninger på fødevarer sætter væksten på pause i de kommende måneder:

”Både offentlige og private storkøkkener har dog hidtil været gode til at efterspørge troværdige, danske økologiske råvarer, og det forventer vi også, at de fortsætter med på trods af de aktuelle prisstigninger på fødevarerne,” siger Kristian Ploug Grut i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Den vurdering er Torben Blok enig i, og det er ikke den eneste grund til, at smilene i foodservice-afdelingen i Agro Food Park 26 i dag blev lidt bredere.

Antallet af økologiske spisemærker vokser

I forbindelse med offentliggørelsen af de nye foodservicetal oplyser Fødevarestyrelsen, at antallet af spisesteder med Det Økologiske Spisemærke er vokset med to pct. fra 3.378 i 2020 til 3.440 i 2021. Selvom det er en opbremsning fra tidligere års stærke vækst, glæder Torben Blok sig over, at spisemærkerne er på fortsat fremmarch.

”Det er utrolig positivt, at spisemærkerne sidste år forsvarede og udbyggede deres position. Det giver en tro på, at flere køkkener i fremtiden har mod på at vise, at de bruger økologiske varer som det bæredygtige valg,” siger Torben Blok, som i år står i spidsen for et projekt, der skal øge antallet af økologiske spisemærker i Nordjylland.

Her håber han, at få flere køkkener i den private sektor op på mærkerne, da det stadig er de offentlige køkkener, som går foran i forhold til omlægning til økologi. Andelen af salget af økologiske varer var således højest i landets offentlige institutioner med 32 pct. af det samlede salg. Kantiner på offentlige arbejdspladser lå med 18 pct. en anelse over private arbejdspladser med 16 pct. Lavest lå den økologiske andel i hoteller, restauranter o.l. med 8 pct. af det samlede salg til foodservice.

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 6 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice