Annonce
Annonce
Råhandel er en af de salgskanaler, som har oplevet et øget fokus på lokale varer under coronakrisen, hvor selskabet bl.a. har solgt ca. 600 såkaldte hjælpekasser via Irma-kampagnen tænk småt. PR-foto: Råhandel
Mere spotlight på lokale fødevarer under coronakrisen
Coronakrisen giver de kreative ideer og samarbejder så stor medvind, at produktionen og opfattelsen af lokale fødevarer har rykket sig 10-15 år, vurderer bogaktuel direktør i Nordisk Center for Lokale Fødevarer.
Corona-nedlukningen af Danmark har ikke kun haft negative konsekvenser for den hjemlige fødevareproduktion. Ifølge FødevareWatch vurderer Jesper Zeihlund, direktør for Nordisk Center for Lokale Fødevarer, at krisen har sat skub i udviklingen af markedet for lokale fødevarer i en grad, som ingen tilbage i februar kunne have forudsagt.
I en kommende bog forsøger han at samle op på nogle af de mange erfaringer, som pandemien har sendt i retning af fødevaresektoren gennem de seneste fire-fem måneder.
"Der er meget skidt at sige om corona-situationen, men der er undervejs også sket nogle helt vilde ting. Ser man på, hvad der sket med de lokale danske fødevarer, så har det i løbet af de seneste måneder rykket sig, hvad man kunne forestille sig ville ske i løbet af 10-15 år," siger han til FødevareWatch.
Men han ser samtidig en tendens i retning af, at detailhandlen så småt er ved at vender tilbage til de gamle vaner.
Solveig Felbo, direktør for Råhandel,som sælger varer fra 121 små producenter, hvoraf de 80 er økologiske, er enig i, at der gennem de seneste måneder er kommet mere spotlight på lokale varer, men hun er uenig med Jesper Zeihlund, når han fortæller til FødevareWatch, at forbrugerne er på vej tilbage til de gamle vaner.
"Tværtimod ser vi en fortsat vækst i salget af hyperlokale fødevarer fra små producenter i Coop, og vi er ikke i tvivl om, at væksten vil fortsætte," siger hun til Økologisk.nu.
Råhandel har et partnerskab med Coop omkring lokale varer, og hun fremhæver Irma-kampagnen 'Tænk Småt' som et af de initiativer, der har været
med til at skabe et øget salg af fødevarer fra danske småproducenter under coronakrisen.
I løbet af kampagnen pakkede Råhandel ca. 600 såkaldte hjælpepakker til Irma. Pakkerne rummede varer fra små producenter, som Coop-kæden solgte uden at beregne avance til sig selv. For Irma var det belønning nok at være med til at sikre, at landets mindste producenter kom helskindet gennem coronakrisen. Kampagnen er nu slut, men Solveig Felbo er overbevist om, at interessen for landets små fødevareproducenter fortsætter med at vokse.
Vi går en ny spændende fremtid i møde, da både forbrugernes efterspørgsel, detailhandlens fokus og mængden af små producenter vokser ekstremt hurtigt. Jeg tror, at vi inden for få år vil opleve et boom af små producenter.
— Solveig Felbo, direktør for Råhandel
"Små producenter er essentielle for at skabe et bæredygtigt fødevaresystem. Vi skal væk fra monokultur og over mod små bæredygtige produktioner, som kan få biodiversiteten op igen og hurtigt kan tilpasse sig klimaændringerne. Det glæder mig at forbrugerne er ved at få øjnene op for vigtigheden af de små producenter, da det er næste skridt mod økologi 3.0 og et bæredygtigt landbrug," siger Solveig Felbo.
Hun har også mærket øget interesse fra SuperBrugsen-kæden, hvor flere butikker viser interesse for at sælge varer bag hyldeforkanter med den fælles betegnelse 'Her fra Egnen'.
Samtidig roser hun Coop Crowfunding for at tilbyde landets mindste fødevareproducenter, at de gratis kan benytte platformen Coop Crowdfunding https://crowdfunding.coop.dk/blog/58 som regulær salgskanal, hvor de kan etablere deres egen butik.
"Vi går en ny spændende
fremtid i møde, da både forbrugernes efterspørgsel, detailhandlens fokus og
mængden af små producenter vokser ekstremt hurtigt. Jeg tror, at vi inden for
få år vil opleve et boom af små producenter," siger hun.
"Vores fokus har indtil nu været meget på drikkevarer og kolonialvarer i København, men vores alternativ til grossisterne vokser hurtigt, og vi er så småt klar til at fokusere mere på grønt- og ferskvarer, samt komme ud i landet," siger hun bl.a. med adresse til Råhandels planer om at etablere sig i Vestjylland.
Det skulle allerede være sket i foråret, da coronakrisen kom på tværs, men nu håber hun, at det bliver muligt at realisere den ambition i løbet af efteråret.
Bogen "Lokale Fødevarer efter corona" bliver udgivet af Nordisk Center for Lokale Fødevarer i slutningen af august.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.