Annonce

Annonce

Der er mange forskellige motiver bag ønsket om at nedbringe madspildet i de danske husholdninger, men undersøgelsen fra Madkulturen viser, at det er kvinderne, som er mest motiverede til at reducere madspild.

I Danmark er kvinderne mere motiverede for at nedbringe madspild end mændene

Ny undersøgelse fra Madkulturen viser, at langt størstedelen af danskerne er optaget af at nedbringe madspildet.

Danskerne interesse for at reducere madspild vokser. Ni ud af ti danskere siger, at det er vigtigt for dem at nedbringe deres madspild. Det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede ”ja” til det samme spørgsmål, viser undersøgelse som er bestilt af Madkulturen.

Undersøgelsen er udarbejdet af Norstat, som har spurgt knap 1000 danskere om deres holdninger og adfærd i forhold til madspild, og svarene viser, at seks ud af ti undgår madspild for at gøre deres vaner mere bæredygtige, mens to ud af tre danskere svarer, at det er nemmere at gøre en indsats for at undgå madspild end at gøre en indsats for blandt andet at købe nyt tøj sjældnere eller at spise mindre kød og mere grønt.

At spare penge er det, der motiverer flest (69 pct.) til at nedbringe madspildet, mens ønsket om at gøre noget godt for miljøet og klimaet kommer ind på andenpladsen (48 pct.)

Undersøgelsen viser, at der ikke er de store regionale forskelle på holdningerne til madspild, men på spørgsmålet om, hvorvidt det er vigtigt at vores spise- og drikkevaner bliver mere klimavenlige svarer 72 pct. af kvinderne ja, mens det samme kun er tilfældet hos 59 pct. af mændene. Samtidig mener 92 pct. af kvinderne at det er vigtigt at

Samtidig finder 92 pct. af kvinderne, at det er vigtigt at reducere madspild, mens kun 84 pct. af de mandlige respondenter finder det vigtigt.

Den øgede interesse for at nedbringe madspild glæder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), som i denne uge sætter fokus på madspild. De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at vi i Danmark hvert år smider næsten 900.000 tons mad ud, og ifølge ministeren er vigtigt, at det tal bliver nedbragt.

"Vi har en stor udfordring med madspild. Hvert år smider vi 900.000 tons mad ud. Og fødevareindustrien står for over halvdelen af madspildet. Derfor er jeg også glad for, at vi nu kan lancere madspildsklubben 12.3. Det er en klub, hvor ti topchefer i store danske virksomheder har forpligtet sig til hver især at finde 20 underleverandører og/eller samarbejdspartnere, der skal mindske deres madspild inden 2030. Vi har et fødevareerhverv, der er motiveret for at være med til at bekæmpe madspild. Det er Danmark, når det er bedst. Vi er i dialog på kryds og tværs – denne gang med erhvervet – om, hvordan vi bedst muligt får løst udfordringer,” siger Jacob Jensen, som i går holdt det første møde i det nye initiativ Madspildsklubben 12.3 i FN Byen i København.

Klub 12.3 er et initiativ fra Fødevareministeriet, der har til formål at reducere madspild i den danske fødevarebranche og dermed støtte FN’s Verdensmål 12.3 om at halvere madspild inden 2030. Klubben samler topledere fra 10 centrale danske fødevarevirksomheder, som forpligter sig til at engagere 20 samarbejdspartnere i kampen mod madspild gennem initiativet "10x20x30”, og initiativet får bred opbakning fra dagligvarebranchen.

Bred opbakning bag madspildsklub

Dagrofa og Aarstiderne er blandt medlemmerne i klubben og de hilser fødevareministerens nye initiativ velkommen.

”Hos Aarstiderne gør vi rigtig meget for at reducere madspild. Da vi handler med friske fødevarer, kræver det en konstant bevågenhed at fastholde lave spildniveauer. Men vi har i løbet af de sidste 25 år fundet – og finder stadig – gode måde at minimere spild og udnytte det overskud, vi måtte have. De erfaringer glæder jeg mig til at dele med resten af Madspildsklubben,” siger Heidi Boye.

Også foodservice- og detailkoncernen Dagrofa er klar til at fortsætte kampen op mod madspild.

“Som en stor spiller i fødevarebranchen, har vi et ansvar og madspild er et område, hvor vi kan gøre en kæmpe forskel. Det ansvar tager vi på os, for her har vi mulighed for at gøre en indsats både på egne vegne og i samarbejde med vores leverandører og kunder. Lige som vi lader os inspirere af andre, vil vi også gerne inspirere og samarbejde med leverandørerne om at gøre en forskel,” siger Tomas Pietrangeli, koncernchef i Dagrofa.  

Flere artikler fra samme sektion

Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri

Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.

14-10-2024 4 minutter Mejeri,   Foodservice

Danish Crown fyrer 500 ansatte

Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.

11-10-2024 3 minutter Kødproduktion

Øko-pionerer drog til Carlsberg Byen for at tale det økologiske oksekød op

Kvæg bliver i disse år udskammet som klimasyndere, men debatten mangler nuancer, mener Økologisk Landsforening, der argumenterer for, at naturen og biodiversiteten er afhængig af koen på græs. Derfor har foreningen inviteret Danske Madpublicister og en række øko-pionerer på en tur med formålet at sætte fokus på nuancerne.

10-10-2024 12 minutter Kvæg,   Kødproduktion