Annonce

Annonce

Gæster står i kø for at købe økologiske bælgfrugter.

I forbindelse med arrangementet kunne gæsterne købe danske bælgfrugter fra Tranum Naturbrug med hjem, og det gav travlhed i den lille bod, hvor Mie Reihs Hegnar fra Økologisk Landsforening havde travlt med at fylde poser med ærter og linser. Foto: Jakob Brandt

Nordjysk kulturhus får succes med at servere blues og bælgfrugter

I forbindelse med en blueskoncert på Kulturhuset Trekanten i Aalborg demonstrerede husets frontløberkøkken onsdag, at det er muligt at lave en festlig, klimavenlig tapas-menu, hvor alle retter indeholder danske økologiske bælgfrugter.

Når folk tænker på tapas, tænker mange på små kødretter, men ikke hos Café Trekanten, som i aftes viste, at danske bælgfrugter sagtens kan erstatte kødet i en større tapasmenu, hvor ærter og linser spiller hovedrollen.

”Når man kan lave den slags mad, savner man ikke kødet,” sagde en af de godt halvt hundrede gæster, som havde betalt 175 kr. for at deltage i Blues & Bælgfrugter onsdag. De fleste var kvinder, som kom for at opleve A Minor Blues Band med tilhørende middag ved langborde i koncertsalen på Kulturhuset Trekanten i Aalborg.

Arrangementet er en del af Nordjysk Madfestival, og aftenen var Trekantens bud på, hvordan et professionelt køkken kan være med til at inspirere aalborgenserne til at bruge flere bælgfrugter fra danske økologer, når de laver mad. At dømme efter salget i en lille bod med bælgfrugter fra Aurion, så den mission ud til at lykkes ganske fint.   

Til daglig laver køkkenet mad til kulturhusets og bibliotekets gæster, men der er også ofte gang caféen, når der er møder og musikarrangementer i huset, og inden gæsterne satte sig til bords, havde de ansatte i Café Trekanten haft et par travle dage med at forberede menuen, som bl.a. bestod af flækærtesuppe, Ingrid-ærtefritter med aioli og falafler lavet af flækærter og flere andre retter, brød og kager. Ifølge caféens leder, Anne Grønning, er den menu et bevis på, at køkkenet på få år er blevet så gode venner med de danske, økologiske bælgfrugter, at næste step bliver at skrue yderligere ned for kødforbruget.

Trekanten er frontløber

Arbejdet med de danske bælgfrugter hænger godt sammen med den nye fødevarestrategi, som Aalborg Kommunes vedtog i starten af året. Heraf fremgår det, hvoraf det fremgår, at klimaudledningen fra kommunens fødevareindkøb skal reduceres med 25 pct. ved udgangen af 2028.

Man skulle være hurtig for at fange Anne Grønning på en travl aften, hvor hun fortalte, at hun er blevet så glad for bælgfrugterne, at hun ikke er bange for at droppe oksekødet
Man skulle være hurtig for at fange Anne Grønning på en travl aften, hvor hun fortalte, at hun er blevet så glad for bælgfrugterne, at hun ikke er bange for at droppe oksekødet. Foto: Jakob Brandt

Aalborg Kommunes er i den forbindelse i færd med at sætte tal på klimaudledningen fra de kommunale kantiners indkøb, og ifølge kommunens klimaagent Malene Schøler er Café Trekanten den kommunale kantine, der p.t. er nået længst med at reducere klimaaftrykket fra maden.

Køkkenassistent Anette Iversen havde travlt ved frituregryden, hvor hun både stege Ingrid-ærtefritter og falafler med danske flækærter
Køkkenassistent Anette Iversen havde travlt ved frituregryden, hvor hun både stege Ingrid-ærtefritter og falafler med danske flækærter. Foto: Jakob Brandt

”Det er meget inspirerende at se, hvor langt de er nået på Trekanten,” siger Malene Schøler, som er leder af Projekt Grønne Kantiner i Aalborg Kommune, og nogenlunde samme melding lød fra flere af deltagerne ved langbordene i kulturhuset, som har Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Mange købte bælgfrugter med hjem

”Det er spændende at smage, hvad man kan lave af bælgfrugter,” sagde en gæst, mens hun tog billeder af opskrifterne fra aftenens menu, som i dagens anledning var hængt op på væggen. Kort efter stod hun i kø ved et bord, hvor Mie Reihs Hegnar fra Økologisk Landsforening solgte økologiske ærter og linser fra Tranum Naturbrug.

”Det er fantastisk at komme til et arrangement, hvor bælgfrugterne spiller hovedrollen i alle serveringerne, og det er dejligt at opleve, hvad det betyder for medarbejderne i køkkenet, at de ved, at de gør en forskel for klimaet ved at bruge danske bælgfrugter i maden,” sagde Mie Reihs Hegnar, som er leder af projektet: ’Lær dine bælgfrugter at kende.’

Café Trekanten har selv udviklet opskriften til karamelkagen med chokolade ganache og peanuts, som var bagt på en bund af Ingrid-ærtemel, og kagen viste at bælgfrugter fungerer fint som ingrediens i kager
Café Trekanten har selv udviklet opskriften til karamelkagen med chokolade ganache og peanuts, som var bagt på en bund af Ingrid-ærtemel, og kagen viste at bælgfrugter fungerer fint som ingrediens i kager. Foto: Jakob Brandt

Efter hendes vurdering er arrangementer som Blues & Bælgfrugter en af de bedste måder at inspirere private borgere og andre madprofessionelle til at bruge flere bælgfrugter i madlavningen, da de både kan få fif om, hvordan et professionelt køkken integrerer ærter, bønner og linser i madlavningen og samtidig får mulighed for at smage på varerne.

"Bælgfrugterne er blevet en del af kostrådene, og hvis vi skal nå i mål med den rejse, er deprofessionelle køkkener nødt til at gå foran."

Karamelkagen var et hit

Et af aftenens største kulinariske hit blev serveret under kaffen, hvor A Minor Blues Band leverede lydkulissen til et kagebord, som bl.a. fristede med karamelkage med chokolade ganache og peanuts, bagt på en bund af Ingrid-ærtemel.

Opskriften på den kage kan man også finde i opskrifthæftet ’Skønne retter med danske økologiske bælgfrugter’ fra 2022, hvor Café Trekanten var udvalgt som et af fem nordjyske frontløberkøkkener, der deltog i et omlægningsprojekt i samarbejde med Økologisk Landsforening. Målet med forløbet var at få endnu flere bælgfrugter på menuen ikke mindst at erstatte alle deres oversøiske produkter med økologiske og danske bælgfrugter.

Den øvelse er Trekanten stort set kommet i mål med, men rejsen mod en mere klimavenlig kost stopper aldrig helt.

Trekanten siger farvel til oksekødet

”Det er dejligt at vide, at vi gør en forskel, og når først man vænner sig til at bruge danske bælgfrugter i maden, bliver det ren rutine i hverdagen, men rejsen slutter aldrig,” sagde Anne Grønning, som benyttede aftenen til at lancere køkkenets nye klimaløfte.

”Vi bruger meget lidt oksekød i forvejen, så vi planlægger helt at udfase oksekødet,” sagde cafélederen, som ikke lægger skjul på, at køkkenet de seneste år har brugt en del krudt på at udvikle nye opskrifter, og at det ikke er hver gang, smagen sidder lige i skabet i første forsøg.

”Det tager tid at lære at bruge bælgfrugter i maden. Leg med dem, men lad være med at give op, selv om det ikke lykkes i første omgang,” lød et af rådene fra det nordjyske kulturhus, som meget gerne deler opskrifter og tips med folk, som selv har lyst til at teste potentialet i de danske bælgfrugter.

Som frontløberkøkken for for økologiske bælgfrugter, har caféen netop modtaget en ny testkasse med bælgfrugter fra Aurion, så der er udsigt til mere leg i køkkenet.

Gæsterne gav masser af ros til den plantebaserede menu, og aftenen gav mange inspiration til at tage hjem og eksperimentere med bælgfrugterne i deres eget køkken
Gæsterne gav masser af ros til den plantebaserede menu, og aftenen gav mange inspiration til at tage hjem og eksperimentere med bælgfrugterne i deres eget køkken. Foto: Jakob Brandt

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion