Annonce

Annonce

Ret med bælgfrugter anrettet i tallerkner

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. Foto: Molly Grønberg

Københavns Kommune har nået klimamål for fødevareindkøb før tid

På fem år har Københavns Kommune reduceret klimaaftrykket for fødevareindkøb med 25 pct., og størstedelen af maden er økologisk.

Klimamålet skulle egentlig først væres indfriet i 2025, men et år før tid er Københavns Kommune nået i mål med sine klimaambitioner for fødevareindkøb. 

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

Ifølge en ny rapport fra tænketanken World Resources Institute er det på fem år lykkedes kommunen, at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøb med 25 pct. per kg indkøbe fødevare, og dermed har kommunen nået målet inden 2025. 

”Jeg er superstolt af, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk nu har båret så meget frugt, at vi har nået vores mål før tid – det er fantastisk! Det er et stort skulderklap til personalet i vores køkkener. At vi hver dag serverer sunde, klimavenlige og velsmagende måltider i vores institutioner, håber jeg også kan være en inspiration til københavnere, der ønsker at spise mere klimavenligt derhjemme,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Målet er nået gennem en omfattende omstilling i kommunens køkkener, hvor man i flere år bl.a. har fokuseret på at minimere forbruget af kød og i stedet skrue op for grøntsager og bælgfrugter. Blandt andet har skræddersyede rådgivningsforløb og et bredt kursusudbud ved kommunens gastronomiske rådgivere fra Meyers Madhus opkvalificeret medarbejderne til at lave mere klimavenlig mad.

Hvis køkkenmedarbejderne løber tør for inspiration til klimavenlig mad, har kommunen udarbejdet en offentlig tilgængelig opskriftsdatabase med op mod 1.000 klimavenlige opskrifter, der alle er ernærings- og klimaberegnede. Københavnerne kan også selv tilgå opskrifterne på kommunens hjemmeside.

Mål om 90 pct. økologi

Målet er en del af en samlet strategi, som ud over klimabelastningen også er at opnå 90 pct. økologi i de offentlige køkkener inden 2025 og nedbringe madspildet med 50 pct. inden 2030.

Kommunen er snublende tæt på sit økologimål: De fleste køkkener har allerede fået Det Økologiske Spisemærke i guld, der angiver en økologiprocent på mindst 90, og samlet set er øko-procenten i kommunens køkkener på 87.

"Et fokus på økologi giver et bredt perspektiv på bæredygtighed, da økologi er med til at bevare biodiversitet, skåne grundvand for pesticider og højne dyrevelfærd. Københavns Kommune vil derfor fortsat prioritere økologi højt i forening med en klimaindsats," skriver kommunen.

Selvom målet på klimafronten nu er nået, skal det ikke stoppe kommunen fra at fortsætte udviklingen i de offentlige køkkener mod mere grønt på tallerkenen, lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF): 

"Det er meget positivt, at vi så hurtigt er kommet i mål med mere klimavenlig mad. Det viser, at det nytter at sætte ambitiøse mål på klimaområdet. Vi er lykkedes med at påvirke ældre københavneres madvaner ved at præsentere dem for måltider, som både er ernæringsrigtige, smager godt – og som samtidig sænker klimaaftrykket. Men klimaforandringerne stopper ikke, og det skal vi heller ikke. Vores offentlige køkkener skal fortsætte med at drive udviklingen og sætte barren højt."

Siden 2018 har Københavns Kommune også nedbragt indkøbet af okse- og lammekød med 52 pct., svinekød med næsten 20 pct., og i dag udgør okse- og lammekød kun 1,5 pct. af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 53 pct., hvilket har medført, at kommunens mad udledte knap 32.000 ton mindre CO2 sidste år end i 2018. 

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion