Annonce

Annonce

Ret med bælgfrugter anrettet i tallerkner

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte. Foto: Molly Grønberg

Københavns Kommune har nået klimamål for fødevareindkøb før tid

På fem år har Københavns Kommune reduceret klimaaftrykket for fødevareindkøb med 25 pct., og størstedelen af maden er økologisk.

Klimamålet skulle egentlig først væres indfriet i 2025, men et år før tid er Københavns Kommune nået i mål med sine klimaambitioner for fødevareindkøb. 

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

Ifølge en ny rapport fra tænketanken World Resources Institute er det på fem år lykkedes kommunen, at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøb med 25 pct. per kg indkøbe fødevare, og dermed har kommunen nået målet inden 2025. 

”Jeg er superstolt af, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk nu har båret så meget frugt, at vi har nået vores mål før tid – det er fantastisk! Det er et stort skulderklap til personalet i vores køkkener. At vi hver dag serverer sunde, klimavenlige og velsmagende måltider i vores institutioner, håber jeg også kan være en inspiration til københavnere, der ønsker at spise mere klimavenligt derhjemme,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Målet er nået gennem en omfattende omstilling i kommunens køkkener, hvor man i flere år bl.a. har fokuseret på at minimere forbruget af kød og i stedet skrue op for grøntsager og bælgfrugter. Blandt andet har skræddersyede rådgivningsforløb og et bredt kursusudbud ved kommunens gastronomiske rådgivere fra Meyers Madhus opkvalificeret medarbejderne til at lave mere klimavenlig mad.

Hvis køkkenmedarbejderne løber tør for inspiration til klimavenlig mad, har kommunen udarbejdet en offentlig tilgængelig opskriftsdatabase med op mod 1.000 klimavenlige opskrifter, der alle er ernærings- og klimaberegnede. Københavnerne kan også selv tilgå opskrifterne på kommunens hjemmeside.

Mål om 90 pct. økologi

Målet er en del af en samlet strategi, som ud over klimabelastningen også er at opnå 90 pct. økologi i de offentlige køkkener inden 2025 og nedbringe madspildet med 50 pct. inden 2030.

Kommunen er snublende tæt på sit økologimål: De fleste køkkener har allerede fået Det Økologiske Spisemærke i guld, der angiver en økologiprocent på mindst 90, og samlet set er øko-procenten i kommunens køkkener på 87.

"Et fokus på økologi giver et bredt perspektiv på bæredygtighed, da økologi er med til at bevare biodiversitet, skåne grundvand for pesticider og højne dyrevelfærd. Københavns Kommune vil derfor fortsat prioritere økologi højt i forening med en klimaindsats," skriver kommunen.

Selvom målet på klimafronten nu er nået, skal det ikke stoppe kommunen fra at fortsætte udviklingen i de offentlige køkkener mod mere grønt på tallerkenen, lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF): 

"Det er meget positivt, at vi så hurtigt er kommet i mål med mere klimavenlig mad. Det viser, at det nytter at sætte ambitiøse mål på klimaområdet. Vi er lykkedes med at påvirke ældre københavneres madvaner ved at præsentere dem for måltider, som både er ernæringsrigtige, smager godt – og som samtidig sænker klimaaftrykket. Men klimaforandringerne stopper ikke, og det skal vi heller ikke. Vores offentlige køkkener skal fortsætte med at drive udviklingen og sætte barren højt."

Siden 2018 har Københavns Kommune også nedbragt indkøbet af okse- og lammekød med 52 pct., svinekød med næsten 20 pct., og i dag udgør okse- og lammekød kun 1,5 pct. af det samlede indkøb. Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 53 pct., hvilket har medført, at kommunens mad udledte knap 32.000 ton mindre CO2 sidste år end i 2018. 

Hver dag serverer Københavns Kommunes offentlige køkkener 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte.

Flere artikler fra samme sektion

»For os er økologi en helt naturlig selvfølge«

Den økologiske madvirksomhed Rødder stod bag en langbordsmiddag for 175 gæster til årets Heartland Festival. Det var tredje år i træk, at Rødder var med på festivalen, og det er festivalens fokus på bæredygtige råvarer, der trækker.

19-06-2024 4 minutter Bæredygtighed,   Events

Festivalchef: Ordentlige mennesker og forretninger har en ambitiøs bæredygtighedsstrategi

Flere og flere festivaler lægger vægt på bæredygtighed. Det er både fornuftigt og god business, fortæller Heartland Festivals madansvarlige. Men de grønne bedrifter kan være svære at dokumentere.

19-06-2024 8 minutter Bæredygtighed,   Events

Politikere vil undersøge, om økologiske plantedrikke kan beriges med vitaminer

Plantebranchen vil arbejde for, at økologiske plantedrikke kan blive en del af skolemælksordningen, og at de i fremtiden må beriges med vitaminer og mineraler i modsætning til nu. Et nyt forlig åbner døren for muligheden.

17-06-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer