Annonce
Annonce
Det var hovedsageligt børnefamilier, der besøgte Kalø Økologisk Landbrugsskoles økologiske høstmarked, som blev afholdt lørdag. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Kalø Landbrugsskole holder troligt fast i høstmarked: »Vi har en forpligtelse«
Der var fokus på naturundervisning og mad lavet af egne råvarer, da Kalø Økologisk Landbrugsskole inviterede til Økologisk Høstmarked. Et arrangement, som forstander Nikolaj Houkjær finder vigtigt af flere grunde.
Pigen afbryder sin leg med at lede efter guld, da hendes forældre kalder.
»Du skal have vasket hænder,« siger moren smilende, mens hun kigger på sin datter, der har maling både på hænderne og i ansigtet. Det vidner om, at hun har siddet i naturværkstedet og malet.
Benene er støvede til efter graveriet, der består i at lede efter guldfarvede sten i en afgrænset stenbunke. Belønningen for guldfundene er en karamel eller et stykke chokolade, som kan hentes på den anden side af gårdspladsen i Kalø Landbrugsskoles gårdbutik.
Området er denne lørdag indrettet med flere aktiviteter for både børn og voksne i anledning af den landsdækkende begivenhed Økologisk Høstmarked, hvor 36 landbrug landet over åbner for besøgende og fejrer økologien og en veloverstået høst.
»Det handler alt sammen om økologi og bæredygtighed – det er altid det overordnede tema for os, og vi føler, vi har en forpligtelse til at trække lokalsamfundet hertil. Vi har en forpligtelse over for økologien og bæredygtigheden,« siger landbrugsskolens forstander Nikolaj Houkjær, som forventer, at små 1.000 mennesker vil have besøgt arrangementet i løbet af dagen.
Faglige indlæg og leg
I det ene hjørne af gårdspladsen er der naturaktiviteter, hvor man kan male med grønsagstryk på muleposer og melde sig til dagens sanketure eller få en snak om planter og natur.
To traktorer er stillet op få meter derfra med fri adgang for de legende børn. På en bred grusvej, der støder op til gårdspladsen, holder en traktor med en påhængsvogn og læsser gæster af og på flere gange om dagen, så de kan få en køretur imellem markerne og tæt på dyrene. Eller som skiltet på vognen kalder det: en traktorsafari.
Der er også guidede ture rundt på skolen og landbruget til dem, der er mere fagligt interesserede i at høre om økologi, sædskifte, selvforsyning, næringsstofkredsløb og dyrevelfærd.
I Nikolaj Houkjærs otte år på skolen - først som uddannelsesleder og siden som forstander - har skolen troligt afholdt Økologisk Høstmarked, bortset fra de år hvor corona-pandemien satte restriktioner.
Et »vigtigt« arrangement
Selv de foregående år, da Økologisk Landsforening mod sædvane ikke var hovedarrangør på grund af manglende fondsbevilling, så de økologiske gårde selv måtte stable arrangementet på benene, var skolen med.
»Det er fantastisk, at vi har en mulighed for at vise børnene, at vi gør en forskel, og det er fedt, at vi kan gøre noget for de lokale. Jeg synes, arrangementet er vigtigt, for det giver alle – også de mindre produktioner – en mulighed for at vise sig frem,« siger Nikolaj Houkjær og nævner, at han ser flere gengangere blandt de besøgende.
Rundt om ham sidder folk og spiser eller drikker ved de opstillede bænke. Maden er lavet af skolens egne råvarer fra de 65 ha jord, som hører til skolen. Bag ham bliver der bagt pizzaer i en stenovn; en med kød og en lidt billigere vegetarisk pizza, og den halve times ventetid på maden viser, at salget går lige så varmt som stenovnen.
»Vi havde beregnet lidt over 200 pizzaer, og dem har vi vist snart lavet,« konstaterer han med et smil.
Deltager for første gang
En mand går rundt med nybagte pizzaer blandt de spisende og råber bestillingsnumre op. Duften af sprødt brød, tomatsovs og smeltet ost blander sig med duften af landbrug - eller for at være helt specifik: husdyr og gødning.
Med udsigt til havet og Aarhus Bugt står 31-årige Line Nielsen og 30-årige Flemming Andersen og holder øje med deres barn, som leger med stenene i guldgraverattraktionen.
De vil både på sanketur og traktorsafari.
»Og så måske købe et maleri,« siger Line Nielsen og kigger over mod standen, hvor der står forskellige billeder af planter og deres rodnet.
»Her er megahyggeligt, man kan købe friske grøntsager, få kaffe og pizza. Her er både noget for børnene og de voksne,« siger hun.
Flemming Andersen fortæller, at de lige er flyttet til området, så det er første gang, de er med til arrangementet.
Ingen af dem var klar over, at det er en national begivenhed, og de vil helt sikkert komme igen. At det er med økologien som omdrejningspunkt er et plus for dem.
»Vi var nok taget til det, selvom det ikke var økologisk, men så havde vi formentlig købt mindre ind i gårdbutikken. Vi forsøger at købe så meget økologi som muligt i hverdagen,« siger Line Nielsen.
Vi har glemt planterne
Det er biolog og skolens plantelærer Lisbeth Christensen, der står for sanketurene, hvor hun guider børn og voksne rundt på markerne og fortælle om planter samt spiselige bær og frugter.
»Det er første gang, jeg står for det, og jeg synes, det er sjovt. Min generation har mistet det der med at kunne genkende planter i grøftekanten, så det skal vi forsøge at få tilbage,« siger hun.
På skiltet ved hendes stand har hun da også set sig nødsaget til at tilføje en uddybende sætning om, hvad en sanketur rent faktisk er efter flere spørgsmål fra gæsterne
Hun har allerede været på flere ture i løbet af formiddagen, hvor der har været 12-15 børn med på hver tur, fortæller hun:
»Det er faktisk mest forældrene, der stiller spørgsmål. Børnene har bare travlt med at finde ud af, hvad der kan spises.«
Flere artikler fra samme sektion
Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.