Annonce

Annonce

83 pct. af danskerne forventer i meget høj, høj eller nogen grad, at danske restauranter og caféer gør en indsats for at levere bæredygtig mad, fx ved at affaldssortere, mindske sit madspild, bruge sæsonens råvarer mv., viser en ny undersøgelse. Den viser også, at det for halvdelen af danskerne har betydning for deres valg af spisested, at der er økologi på menuen.

Halvdelen af danskerne sigter efter økologi, når de spiser ude

For mange danskere har det betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger økologiske råvarer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Arla Pro.

For fem ud af ti danskere har det en betydning, at råvarerne er økologiske, når de tager på restaurant eller cafébesøg. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Arla Pro baseret på ca. 2.000 repræsentative webinterviews.

Økologien har dog ikke for alvor indfundet sig på spisestederne endnu trods danskernes præferencer.

Således var det i 2020 kun syv pct. af alle økologiske spisemærker, der hang i vinduerne hos restauranter, caféer og hoteller. Tvivlen om kundernes interesse for økologien var særligt én af årsagerne til den lave andel af spisemærker, men noget tyder på, at Arla Pros nye undersøgelse beviser det modsatte: Kunderne har interesse for økologien.

”Danske forbrugere stiller højere og højere krav til, hvad de spiser. Særligt bæredygtighed har fået en stor rolle i vores forventninger, når vi spiser ude. Det tror jeg ikke, at den aktuelle krise ændrer på, selvom folk har færre penge mellem hænderne. Det er en oplagt mulighed for de danske restauranter at udnytte den interesse, forbrugerne viser, til at skabe en mere bæredygtig fødevarebranche,” siger Jesper Vanghøj, der er marketingansvarlig hos Arla Pro, i en pressemeddelelse.

Forskellige tiltag gør gavn

I arbejdet med bæredygtighed kan et økologisk spisemærke i vinduet måske lokke flere kunder til:

”Det er helt tydeligt, at danskerne er interesserede i at kende til de tiltag, restauranterne implementerer i køkkenerne. Derfor er det en god idé at involvere gæsterne i processen og at dokumentere alle de gode initiativer, de har gang i,” siger Jesper Vanghøj.

Han anbefaler, at spisestederne tydeliggøre konkrete forandringer som eksempelvis mindre madspild, brug af bæredygtig take-away-emballage, servering af vegetarretter samt et øget fokus på affaldssortering.

Undersøgelsen viser nemlig også, at fire ud af ti gerne vil betale mere for at spise på en restaurant eller café, som har implementeret mange tiltag for at være bæredygtig, eksempelvis ved at affaldssortere, mindske madspild eller bruge sæsonens råvarer.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 83 pct. af danskerne forventer i meget høj, høj eller nogen grad, at danske restauranter og caféer gør en indsats for at levere bæredygtig mad, fx ved at affaldssortere, mindske sit madspild, bruge sæsonens råvarer mv.
  • 41 procent af danskerne er villige til at betale mere for at spise på en restaurant eller café, som har implementeret mange tiltag for at være bæredygtig.
  • 60 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger lokale råvarer.
  • 50 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger økologiske råvarer.
  • 30 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant, at stedet har vegetariske retter.
  • 63 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant, at stedet gør noget aktivt for at mindske sit madspild.   Om undersøgelsen

Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-65-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden 4. februar – 17. februar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Flere artikler fra samme sektion

USA: Næsten 40 pct. af testet babymad indeholder pesticidrester

Babymad med æbler, pærer, jordbær og blåbær havde de højeste rester af pesticider i en ny test. Organisationen bag undersøgelsen råder forældre til at købe økologiske produkter, hvis de vil undgå pesticidrester.

28-11-2023 3 minutter Pesticider,   Udland

Finanslov støtter grønt topmøde på Madens Folkemøde

Der er afsat en mio. kr. til et grønt topmøde ved Madens Folkemøde, hvor deltagerne skal diskutere, hvordan vi skaber en større mangfoldighed af frugt og grønt i dansk madkultur.

27-11-2023 2 minutter Events

Økologispecialet på skolerne er kommet dårligt fra start

Som noget nyt i år kan landsbrugseleverne for første gang vælge økologi som speciale på deres uddannelse. Men kun fire ud af de 15 danske landbrugsskoler udbyder økologispecialet til deres elever.

27-11-2023 5 minutter Uddannelse