Annonce

Annonce

83 pct. af danskerne forventer i meget høj, høj eller nogen grad, at danske restauranter og caféer gør en indsats for at levere bæredygtig mad, fx ved at affaldssortere, mindske sit madspild, bruge sæsonens råvarer mv., viser en ny undersøgelse. Den viser også, at det for halvdelen af danskerne har betydning for deres valg af spisested, at der er økologi på menuen.

Halvdelen af danskerne sigter efter økologi, når de spiser ude

For mange danskere har det betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger økologiske råvarer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Arla Pro.

For fem ud af ti danskere har det en betydning, at råvarerne er økologiske, når de tager på restaurant eller cafébesøg. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Arla Pro baseret på ca. 2.000 repræsentative webinterviews.

Økologien har dog ikke for alvor indfundet sig på spisestederne endnu trods danskernes præferencer.

Således var det i 2020 kun syv pct. af alle økologiske spisemærker, der hang i vinduerne hos restauranter, caféer og hoteller. Tvivlen om kundernes interesse for økologien var særligt én af årsagerne til den lave andel af spisemærker, men noget tyder på, at Arla Pros nye undersøgelse beviser det modsatte: Kunderne har interesse for økologien.

”Danske forbrugere stiller højere og højere krav til, hvad de spiser. Særligt bæredygtighed har fået en stor rolle i vores forventninger, når vi spiser ude. Det tror jeg ikke, at den aktuelle krise ændrer på, selvom folk har færre penge mellem hænderne. Det er en oplagt mulighed for de danske restauranter at udnytte den interesse, forbrugerne viser, til at skabe en mere bæredygtig fødevarebranche,” siger Jesper Vanghøj, der er marketingansvarlig hos Arla Pro, i en pressemeddelelse.

Forskellige tiltag gør gavn

I arbejdet med bæredygtighed kan et økologisk spisemærke i vinduet måske lokke flere kunder til:

”Det er helt tydeligt, at danskerne er interesserede i at kende til de tiltag, restauranterne implementerer i køkkenerne. Derfor er det en god idé at involvere gæsterne i processen og at dokumentere alle de gode initiativer, de har gang i,” siger Jesper Vanghøj.

Han anbefaler, at spisestederne tydeliggøre konkrete forandringer som eksempelvis mindre madspild, brug af bæredygtig take-away-emballage, servering af vegetarretter samt et øget fokus på affaldssortering.

Undersøgelsen viser nemlig også, at fire ud af ti gerne vil betale mere for at spise på en restaurant eller café, som har implementeret mange tiltag for at være bæredygtig, eksempelvis ved at affaldssortere, mindske madspild eller bruge sæsonens råvarer.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 83 pct. af danskerne forventer i meget høj, høj eller nogen grad, at danske restauranter og caféer gør en indsats for at levere bæredygtig mad, fx ved at affaldssortere, mindske sit madspild, bruge sæsonens råvarer mv.
  • 41 procent af danskerne er villige til at betale mere for at spise på en restaurant eller café, som har implementeret mange tiltag for at være bæredygtig.
  • 60 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger lokale råvarer.
  • 50 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant og café, at stedet bruger økologiske råvarer.
  • 30 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant, at stedet har vegetariske retter.
  • 63 pct. af danskerne siger, at det har en betydning for deres valg af restaurant, at stedet gør noget aktivt for at mindske sit madspild.
     
    Om undersøgelsen

Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-65-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden 4. februar – 17. februar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion