Annonce
Annonce
Alt for meget mad ender stadig som medspild, og en gruppe svenske forskere advarer nu om, at Danmark ikke kan nå målet om at halvere madspildet i 2030 ad frivillighedens vej. Foto: Marendine Krainert Ladegaard
Forskere: Nødvendigt med skrappere tiltag mod madspild
Det går for langsomt med at reducere madspildet i de nordiske lande, og en svensk forskergruppe efterlyser politisk handling.
Forskere fra Karlstad universitet i Sverige har netop offentliggjort en ny rapport. Det sker som et af flere tiltag i et nordisk samarbejde, som skal mindske madspild. I rapporten 'Breaking Barriers: Empowering Effective Food Waste Solutions in the Nordic Countries' anbefaler forskerne skrappere tiltag og et styrket nordisk samarbejde om reduktion af madspild.
Der er kun seks år til 2030, hvor Danmark og de øvrige nordiske lande efter planen skal have halveret madspildet, og forskerne bag en nye rapport vurderer, at det ikke er muligt at nå i mål via frivillige indsatser.
Der er brug for mere effektive politiske redskaber, hvis madspildet skal mindskes i den takt, man har vedtaget. Forskernes forslag omfatter blandt andet restriktioner for butikskampagner, videreudvikling og regulering af datomærkning, et styrket nordisk samarbejde og bedre information til forbrugerne.
Mindre madspild er ikke kun vigtigt for økonomien og beredskabet i hele samfundet. Det er også helt afgørende for klimaarbejdet. De globale fødevaresystemer står for helt op til en tredjedel af den samlede udledning, og ved at mindske madspildet kan man mindske udledningen fra fødevareproduktionen markant.
”Vi har ikke råd til at blive ved med at smide maden ud. Madspild skal sættes øverst på dagsordenen og gøres til et centralt tema i forhold til klima, miljø, beredskab og økonomi,” siger Nordisk Ministerråds generalsekretær Karen Ellemann, i forbindelse med offentliggørelsen af forskningsrapporten.
”Vores ministre har lagt ambitionsniveauet højt og vil halvere madspildet inden 2030 og styrke det nordiske samarbejde på dette område. Det viser, at vores region er klar til at trække i førertrøjen og gå forrest for at mindske madspildet,” siger Karen Ellemann.
Der er brug for effektive tiltag
Rapporten fungerer som en håndbog, der henvender sig til både politikere, beslutningstagere og tjenestemænd i de nordiske lande.
”Det handler om alt fra at implementere effektive politiske redskaber, som kan mindske spild, til at styrke det nordiske samarbejde og stille tydeligere krav om udveksling af informationer samt evaluering og rapportering af madspild, siger Helén Williams, som er docent i miljø- og energisystemer og en af forfatterne bag rapporten.
Forskernes anbefalinger til politiske tiltag, som kan mindske madspildet
-
Indføre restriktioner for kampagner i dagligvarebutikker
-
Granske reglerne for datomærkning
-
Fremhæve emballagens betydning for mindskning af madspild
-
Involvere borgerne i at måle deres madspild på den internationale madspildsdag
-
Styrke det nordiske samarbejde og etablere et nordisk samarbejdsorgan for at mindske madspild
-
Systematisk måling og opfølgning
-
Krav om udveksling af data og rapportering af madspild
Kilde: Breaking Barriers: Empowering Effective Food Waste Solutions in the Nordic Countries
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.