FødevareDanmark: Øget moms på nonefood-varer skal ikke finansiere lavere moms på fødevarer
FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”.
Det er efterhånden vanskeligt at finde aktører i fødevarebranchen, som ikke har ytret sig positivt om behovet for lavere moms på fødevarer, frugt og grønt eller på økologiske produkter, som Økologisk Landsforening arbejder for.
Torsdag lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at sænke momsen på fødevarer fra 25 til 15 pct., mod at man hæver momsen på ikke-fødevarer til 27 pct. Det skulle ifølge DSK holde ændringen udgiftsneutral for staten.
Brancheorganisationen FødevareDanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren, hilser ønsket om lavere moms på fødevarer velkomment, men de er ikke enige om finansieringen.
”Vi er enige med DSK i, at momsen på fødevarer bør sænkes. Momsen er for høj, og med de prisstigninger på fødevarer, som vi har set de seneste år, skal der gøres noget. Men jeg bryder mig ikke om en model, hvor vi løser et problem ved at skabe et nyt med højere moms på andre varer. Det er i forvejen dyrt nok at være dansk forbruger", siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark i en pressemeddelelse.
Lavere moms på alle fødevarer
En analyse fra COOP fra 2023 viser, at to ud af fem danskere mener, at Folketinget bør ændre momssatserne på fødevarer, så de afspejler fødevarernes klimaaftryk. Det er også en model, som blandt andet Moderaterne tidligere har foreslået.
FødevareDanmark advarer dog mod at gå den vej.
”Klimamærkning af fødevarer er i sig selv komplekst. Og at koble det direkte til moms vil være helt urealistisk. Det vil kræve et nyt bureaukratisk system, flere år med opbygning af IT-systemer og masser af ressourcer til løbende kontrol. Og vigtigst: Sådan en model vil ramme de små producenter hårdest, fordi de har færrest ressourcer til at dokumentere og registrere,” siger Leif Wilson Laustsen, som efterlyser en generel sænkning af momsen på alle fødevarer.
”Hvis målet er lavere priser og mindre grænsehandel, skal vi holde fast i de løsninger, der virker. Det handler om lavere moms og færre administrative byrder – ikke flere," siger han.