Annonce
Annonce

Det imponerende destillationsanlæg hos Nyborg Destilleri har hidtil leveret alkohol til whisky, gin og rom, men de kommende uger er produktionen omlagt til ren alkohol, som skal bruges til håndsprit. Foto: Nyborg Destilleri
Økologiske fødevareproducenter begynder at producere håndsprit
Flere producenter af økologiske drikkevarer omstiller produktionen til håndsprit, som i øjeblikket er en mangelvare på de danske sygehuse.
Mange af landets private virksomheder viser i øjeblikket samfundssind og tilbyder at omstille deres produktion til at fremstille forskelligt testudstyr og værnemidler, som på forskellig vis kan beskytte mod corona-smitte.
De danske sygehuse har bl.a. brug for masser af håndsprit, som kan bidrage til at mindske risikoen for at sprede coronavirus blandt patienter og ansatte, og flere økologiske fødevareproducenter tilbyder nu deres hjælp.
Det gælder både Nyborg Destilleri og juice-fabrikanten Seimei i Nakskov, som begge midlertidig skifter fra produktion af drikkevarer til håndsprit, der kan benyttes til desinfektion under coronaudbruddet.
De fleste kender formentlig Nyborg Destilleri som producent af økologisk whisky, gin og
rom, men den kommende tid er det langt stærkere dråber, som forlader virksomheden. Den råder over landets næststørste industrielle destillationsanlæg, som er indrettet i det gamle DSB-værksted på havnen i Nyborg, hvor det er muligt at destillere op til en alkoholprocent på ca. 90 pct.
Efter på rekordtid at have fået styr på en større armada af nødvendige tilladelser og dispensationer fra diverse offentlige sundheds-, skatte-, og skattemyndigheder, forsikringsselskaber, EU m.fl., har den fynske virksomhed testdestilleret det første restparti på 8.000 l af øllen Fynsk Forår, som er doneret af datterselskabet Ørbæk Bryggeri.
"Vi kan producere 1.000-2.000 liter ren alkohol om dagen, og når nu myndighederne henvender sig og siger, at de mangler håndsprit, har vi en forpligtigelse til at hjælpe," siger Tørk Eskild Furhauge, adm. direktør for Naturfrisk Group, som både driver Nyborg Destilleri og Ørbæk Bryggeri.
Direktøren oplyser, at selskabet ikke kommer til at tjene en krone på håndspritten.
"Tanken er at give det til sygehusene uden beregning. Hvis vi skal sælge det til nogen, der skal sælge det videre, så vil vi tage betaling. Pengene vil i så fald gå til en fond til fordel for coronasmittede," forklarer Tørk Eskild Furhauge til DR.
"Vi donerer arbejdskraft og produktionsanlæg, men råvarerne er der nogle andre, der gerne må donere. Vi kæmper også en kamp for overlevelse, og derfor kan vi ikke donere det hele," forklarer han.
Han mener, at alle bør vise samfundssind i den nuværende situation, og han oplever masser af opbakning fra andre bryggerier, som også er villige til at donere restpartier af øl og cider og lignende produkter, som Nyborg Destilleri destillerer og leverer uden beregning til en godkendt underleverandør, som mikser og tapper den færdige håndsprit til sygehusvæsnet.
"Vi har både fået tilbud om at få overskudsproduktion af Somersby fra Carlsberg og øl fra Albani. Senest har en likør-producent henvendt sig med tilbud om at levere overskudsproduktion, som vi kan destillere," siger Tørk Eskild Furhauge, som ikke lægger skjul på, at coronakrisen også påvirker Naturfrisk Groups indtjening i negativ retning.
Det hænger sammen med, at en meget stor andel af selskabets indtjening stammer fra Ørbæk Bryggeris salg af økologiske øl og diverse alkoholfrie drikkevarer til horeca-branchen, som næsten ligger helt stille i øjeblikket.
Den udfordring har også ramt juicefabrikken Seimei ved Nakskov, som har besluttet midlertidigt at stoppe produktionen af sit økologiske sortiment af juice, smoothie og shots, som sælges under Wish-brandet. Nu skal der tappes håndsprit.
"Vi har valgt ikke at producere frisk juice eller andre drikkevarer. I stedet kan vi nu meddele at vi, i samarbejde med Axson Clean Solutions A/S, starter produktion op af håndsprit på vores tappeanlæg. Det er lige nu meget vigtigere end juice," sagde direktør i Seimei Allan Feldt forleden til TV2 Øst.
Selskabet har i forvejen en meget skarp CSR-profil, da mange af de ansatte er flygtninge og socialt udsatte fra Nakskov-området. Normalt sælger Seimei sine drikkevarer til hoteller, restauranter og cateringvirksomheder, men det salg er stort set forsvundet under coronakrisen.
Derfor glæder det Allan Feldt, at de første flasker med håndsprit efter planen forlader tappemaskinen på Lolland i dag, og ifølge direktøren er der kæmpe efterspørgsel efter håndspritten, som på den måde kan være med til at sikre beskæftigelse for flere af selskabets ansatte.
"Vi ved endnu ikke, hvem der ender med at købe håndspritten, men vi vil helst levere til sundhedssektoren," siger Allan Feldt, som er blevet kontaktet af flere, som forventede, at Seimei vil forære håndspritten væk.
"Det har vi ikke råd til i den nuværende situation," fastslår Allan Feldt, som først i løbet af næste uge forventer at have styr på, hvor håndspritten havner.
Flere artikler fra samme sektion
Effektiv markedsføring har givet den økologiske citron mange loyale kunder
Der er stor variation i købsmønstrene for de mest almindelige økologiske basisvarer, og ifølge Økologisk Landsforening kan flere varer lære af øko-citronens succes.
Tre stærke kandidater er nominerede til årets øko-pris
Økologisk Landsforening har nu sat navne på de tre kandidater, der er med i opløbet til Øko-prisen 2025, og ifølge markedschef for foodservice Torben Blok er der tale om tre stærke kandidater, som på hver sin måde kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i landets professionelle køkkener.
Optimisme blandt økologiske svineproducenter: Noteringen stiger, og efterspørgslen vender tilbage
Noteringen for økologiske slagtesvin er højere end samme tid sidste år, rentepresset er aftagende, og forbrugerne er igen begyndt at efterspørge det økologiske kød.