Annonce

Annonce

Salatbuffet

Hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, oplyser, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson. Foto: Arla Pro

Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed

Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen.

Hver anden dansker med adgang til en kantine forventer i høj grad, at deres kantine gør en indsats for bæredygtighed, blandt andet ved at mindske madspild. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Arla Pro, der viser, at grønne madvaner fylder meget i danskernes bevidsthed.

Det gælder ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det store fokus på bæredygtighed tager danskerne nemlig med sig på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen, hvor de stiller krav til kantinernes engagement i bæredygtige løsninger.

I undersøgelsen svarer hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson.

Samtidig siger hver femte, at de gerne vil have, at deres kantine indfører muligheden for at købe take-away med hjem.

Stort potentiale for kantinerne

Undersøgelsen skaber en vigtig mulighed og motivation for kantinerne, mener Jesper Vanghøj, der er marketing-ansvarlig i Arla Pro.

”Ét er, at danskerne har et stort fokus på bæredygtighed. Det er jo i sig selv positivt. Noget andet er, at de endda er villige til at købe rester eller færdigretter med hjem, og derved hjælpe med at reducere både madspild og samtidig øge omsætningen. Jeg ser et stort potentiale rundt omkring i landets kantiner, hvis de kan lave take-away-løsninger, der både mindsker spild og giver mulighed for en økonomisk fortjeneste,” siger han i en pressemeddelelse.

Blandt danskernes grønne krav til kantinerne er blandt andet affaldssortering, som 69 pct. af danskerne forventer, at deres kantine har fokus på. Derudover forventer 51 pct., at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 44 pct. forventer, at rester bliver genbrugt i nye retter.

Tid og penge at spare

Men ifølge Jesper Vanghøj er det ikke kun det store fokus på bæredygtighedstiltag, der er årsag til danskernes efterspørgsel efter take-away fra kantinerne. Der er nemlig også både tid og penge at spare for den enkelte.

”Tid er en vigtig faktor i en travl hverdag, og derfor ser vi en stor stigning i take-away generelt. Derudover har kantinerne gode muligheder for at sikre, at prisen på take-away af resterne fra dagens frokost er konkurrencedygtig sammenlignet med andre alternativer,” siger han.

Jesper Vanghøj anerkender samtidig, at det kræver, at storkøkkenerne lykkes med at udvikle en god model for bæredygtig take-away:

”Det kræver noget arbejde at finde en god løsning på det praktiske bag et take-away-setup. Man skal blandt andet være opmærksom på retningslinjer i forhold til holdbarhed samt finde frem til en holdbar løsning på emballage. Det er ikke lige til, men hvis kantinerne lykkes med at knække koden, er det helt klart et potentiale, som de kan drage nytte af,” siger han.

Om undersøgelsen

  • Befolkningsanalysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af danskere i alderen 18-65-år indsamlet via Norstats panel i perioden 20. februar – 1. marts 2023.
  • Undersøgelsen er repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion