Annonce
Annonce
Dansk hotelkæde er med i den første bølge af økologiske spisemærker i Tyskland
Der var fint besøg hos Guldsmeden Hotels i Berlin, som tirsdag som det første hotel fik overrakt Tysklands nye økologiske spisemærke i guld, som tyskerne har indført efter dansk forbillede for at sætte skub i omlægningen til økologi.

Parlamentsmedlem Dr. Ophelia Nick fra partiet Die Grünen (t.v.) overrakte det økologiske guldspisemærke til hoteldirektør Nick Zilinski, som blev lykønsket med mærket af Danmarks ambassadør i Tyskland, Susanne Hyldelund (t.h.) Foto: Guldsmeden
Hotellet Lulu Guldsmeden i Berlin fik tirsdag som det første hotel overrakt Tysklands nye økologiske spisemærke i guld. Tysklands beslutning om at kopiere de danske spisemærker, gør det ikke kun nemmere for tyskerne at finde frem til de økologiske spisesteder.
Den rummer også spændende perspektiver for danske producenter af økologi, mener eksportrådgiver Tanja Asmussen, som er teamleder for fødevarer og landbrug på Den Danske Ambassade i Berlin, som har været dybt involveret i arbejdet med at ’eksportere’ spisemærkerne til Tyskland.
”Gennem de seneste år har vi haft flere tyske delegationer på besøg i Danmark, og sidste år sagde de tyske politikere: So ein ding müssen wir auch haben, da de vendte hjem fra et besøg i Københavns Kommune, hvor de kunne se, hvordan Det Økologiske Spisemærke havde været med til at booste omlægningen til økologi," fortæller Tanja Asmussen.
Det er nemmere at holde snuden i sporet, når man har et sæt regler at navigere efter. Det havde været pinligt, hvis vi nedlagde et så stærkt redskab, mens Tyskland kørte videre med mærkerne.
— Kirsten Aggersborg, bæredygtigheds- og kommunikationschef i Guldsmeden Hotels
Sender stærke signaler
I efteråret 2023 vedtog den tyske regering at indføre et økologiske spisemærke, som nærmest er et kopi af det spisemærke, Danmark indførte i 2009, så ifølge Tanja Asmussen var det i dobbelt forstand en mærkedag, da Lulu Guldsmeden, som ligger i Potsdamer Str. 67 i hjertet af Berlin i denne uge, som det første hotel, modtog et tysk spisemærke i guld.

At det er en dansk hotelkæde, som er blandt de første til at gribe muligheden for at skilte med sit økologiske spisekort i Tyskland, er ikke kun et signal til hotellets gæster, om at de har booket sig ind på et bæredygtigt hotel. Ifølge Tanja Rasmussen er det også et signal til den tyske foodservicebranche, om at Danmark på flere fronter er et foregangsland, når det gælder økologi, og at det derfor kan være en god ide at rette blikket mod danske fødevareproducenter, når de går på jagt efter økologiske råvarer.
En vigtig eksportmotor
”Vi har plantet et frø. Nu bærer det frugt, og i første omgang har Tyskland indført spisemærket for at styrke omlægningen til økologi i de offentlige køkkener, som dagligt bespiser 16 mio. mennesker. Samtidig har regeringen sat et mål om at nå en økologiprocent på 30 pct. i den offentlige bespisning i 2030, så der er et kæmpe eksportpotentiale,” siger Tanja Asmussen, som deltog i overrækkelsen af spisemærket sammen med Danmarks ambassadør Susanne Hyldelund.
”Hvis økologien i Tyskland tager fat på samme måde som i Danmark med omlægning af de store kantinekæder, kan de tyske spisemærker blive en vigtig eksportmotor for dansk økologi, og det er positivt, at private virksomheder som Guldsmeden allerede er begyndt at bruge det,” siger Tanja Asmussen,

Guldsmeden Hotels var blandt de første i Danmark til at få guld-spisemærket, oplyser Kirsten Aggersborg, bæredygtigheds- og kommunikationschef i Guldsmeden Hotels.
”Vi syntes stadigvæk, at det er et stærkt og konkret redskab, der er med til at holde os på det rette spor. Så da muligheden bød sig, sagde vi naturligvis ja tak til at bruge det samme redskab på vores hotel i Berlin,” siger Kirsten Aggersborg.
Hun oplever, at både Ø-mærket og Det Økologiske Spisemærke har stor troværdighed blandt danskerne.
”Vi håber, at mærket også i Tyskland vil få en tilsvarende pondus, som et værktøj, der både kan flytte holdninger og indkøbsvaner,” siger Kirsten Aggersborg.
Hun glæder sig over, at hotelkædens danske hoteller, fortsat har mulighed for at skilte med økologien, da de danske politikere før nytår fandt midler til at videreføre certificeringsordningen frem til udgangen af 2024. Nu håber hun, at Økologisk Landsforenings igangværende arbejde for at sikre en mere permanent finansiering af spisemærkerne bærer frugt.
"Det er nemmere at holde snuden i sporet, når man har et sæt regler at navigere efter. Det havde været pinligt, hvis vi nedlagde et så stærkt redskab, mens Tyskland kørte videre med mærkerne,” siger Kirsten Aggersborg, som oplyser, at det også er planen, at hotelkædens kommende hotel i Bremen, John & Will Silo Hotel by Guldsmeden, som åbner i sommeren 2024, skal have det tyske øko-spisemærke i guld.
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.