Annonce
Annonce
Hvis Tysklands udgave af Det Økologiske Spisemærker bliver en succes syd for grænsen, kan det være med til at gøre det tyske foodservicemarked endnu mere interessant for danske eksportvirksomheder, lyder vurderingen fra Økologisk Landsforening. Foto: Claus Petersen
Tyskland kopierer Danmarks økologiske spisemærke-koncept
De tyske fødevaremyndigheder har netop præsenteret en model for mærkning af økologiske fødevarer i restauranter, offentlige køkkener og anden udendørs catering, som på mange felter er inspireret af Danmarks økologiske spisemærker.
Det er ikke kun de professionelle køkkener i Danmark, som har fået smag for Det Økologiske Spisemærke. Nu er Tyskland efter flere års forarbejde klar til at kopiere den danske spisemærkningsordning, så også de tyske forbrugere får nemmere ved at finde frem til de spisesteder, som tilbyder økologisk mad.
Det tyske ministerium for fødevarer og landbrug har udarbejdet et udkast til en bekendtgørelse, som formentlig bliver godkendt af Forbundsdagen i Berlin i indeværende år. Når det sker, kan det være med til at åbne nye døre for dansk eksport til det tyske foodservicemarked, vurderer Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.
»Det er en god nyhed, som vi har ventet på længe,« siger Pernille Bundgård, som vurderer, at det for en del danske producenter vil være nemmere at eksportere til det tyske foodservicemarked end til dagligvarehandlen.
»Jeg har længe sagt, at væksten i eksporten til Tyskland kommer til at ske i foodservice-sektoren, hvor man kan levere større enheder og ikke skal tænke i smarte emballager, der skal stå ude på butikshylderne og konkurrere om kunderne,« siger Pernille Bundgård fra Tyskland, hvor hun i denne uge besøger tyske Alnatura, der driver ca. 170 økologiske supermarkeder og leverer sin egen økologiske private label-serie til flere tusinde tyske butikker.
BioFach viste vej
Ifølge Carmen Calverley, jordbrugsøkonom i Fødevarestyrelsen, blev de tyske myndigheder første gang præsenteret for den danske spisemærkemodel på BioFach for otte-ni år siden, og hun var selv første gang i Bonn i 2016 for at fortælle om de danske regler og de gode erfaringer med spisemærkerne, som blev lanceret i 2009.
For tyskerne har det været meget vigtigt at vide, hvordan køkkenerne kan omlægge til økologi, uden at det koster flere penge, og de er meget interesserede i danske køkkeners erfaringer med at spare penge ved at lave maden fra bunden, bruge mindre kød og mindske madspildet
— Carmen Calverley, jordbrugsøkonom i Fødevarestyrelsen
»Siden har jeg deltaget i flere seminarer i Tyskland for at fortælle om spisemærkerne, og vi har haft flere besøg fra Tyskland. Bl.a. fra et kontrolorgan, som kom til Danmark for at følge et kontrolbesøg i et dansk køkken for at se, hvordan vi håndterer spisemærkekontrollen i Danmark,« siger Carmen Calverley.
Guld, sølv og bronze
Både hun og Pernille Bundgård håber, at tyskerne kan bruge spisemærkerne som en løftestang for omlægningen af de professionelle køkkener og kantiner i Tyskland, hvor økologien i modsætning til Danmark bliver certificeret af en stribe private certificeringsorganer.
»For tyskerne har det været meget vigtigt at vide, hvordan køkkenerne kan omlægge til økologi, uden at det koster flere penge, og de er meget interesserede i danske køkkeners erfaringer med at spare penge ved at lave maden fra bunden, bruge mindre kød og mindske madspildet,« siger Carmen Calverley.
Hun tør ikke spå om, hvornår den tyske Forbundsdagen godkender spisemærkereglerne, men hun forventer, at det sker i løbet af 2023.
Ifølge den nye tyske bekendtgørelse får køkkener med over 20 pct. økologi bronze, men de skal have over 50 pct. for at opnå sølvmærket og over 90 pct. for at skilte med guld.
BÖLW, der er paraplyorganisation for tyske producenter, forarbejdningsvirksomheder og forhandlere af økologiske fødevarer, ønsker den nye mærkningsordning velkommen.
Flere artikler fra samme sektion
Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.