Annonce

Annonce

Økologisk spisemærke

Hvis Tysklands udgave af Det Økologiske Spisemærker bliver en succes syd for grænsen, kan det være med til at gøre det tyske foodservicemarked endnu mere interessant for danske eksportvirksomheder, lyder vurderingen fra Økologisk Landsforening. Foto: Claus Petersen

Tyskland kopierer Danmarks økologiske spisemærke-koncept

De tyske fødevaremyndigheder har netop præsenteret en model for mærkning af økologiske fødevarer i restauranter, offentlige køkkener og anden udendørs catering, som på mange felter er inspireret af Danmarks økologiske spisemærker.

Det er ikke kun de professionelle køkkener i Danmark, som har fået smag for Det Økologiske Spisemærke. Nu er Tyskland efter flere års forarbejde klar til at kopiere den danske spisemærkningsordning, så også de tyske forbrugere får nemmere ved at finde frem til de spisesteder, som tilbyder økologisk mad.

Det tyske ministerium for fødevarer og landbrug har udarbejdet et udkast til en bekendtgørelse, som formentlig bliver godkendt af Forbundsdagen i Berlin i indeværende år. Når det sker, kan det være med til at åbne nye døre for dansk eksport til det tyske foodservicemarked, vurderer Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

»Det er en god nyhed, som vi har ventet på længe,« siger Pernille Bundgård, som vurderer, at det for en del danske producenter vil være nemmere at eksportere til det tyske foodservicemarked end til dagligvarehandlen.

»Jeg har længe sagt, at væksten i eksporten til Tyskland kommer til at ske i foodservice-sektoren, hvor man kan levere større enheder og ikke skal tænke i smarte emballager, der skal stå ude på butikshylderne og konkurrere om kunderne,« siger Pernille Bundgård fra Tyskland, hvor hun i denne uge besøger tyske Alnatura, der driver ca. 170 økologiske supermarkeder og leverer sin egen økologiske private label-serie til flere tusinde tyske butikker.

BioFach viste vej

Ifølge Carmen Calverley, jordbrugs­økonom i Fødevarestyrelsen, blev de tyske myndigheder første gang præsenteret for den danske spisemærkemodel på BioFach for otte-ni år siden, og hun var selv første gang i Bonn i 2016 for at fortælle om de danske regler og de gode erfaringer med spisemærkerne, som blev lanceret i 2009.

For tyskerne har det været meget vigtigt at vide, hvordan køkkenerne kan omlægge til økologi, uden at det koster flere penge, og de er meget interesserede i danske køkkeners erfaringer med at spare penge ved at lave maden fra bunden, bruge mindre kød og mindske madspildet

— Carmen Calverley, jordbrugsøkonom i Fødevarestyrelsen

»Siden har jeg deltaget i flere seminarer i Tyskland for at fortælle om spisemærkerne, og vi har haft flere besøg fra Tyskland. Bl.a. fra et kontrolorgan, som kom til Danmark for at følge et kontrolbesøg i et dansk køkken for at se, hvordan vi håndterer spisemærkekontrollen i Danmark,« siger Carmen Calverley.

Guld, sølv og bronze

Både hun og Pernille Bundgård håber, at tyskerne kan bruge spisemærkerne som en løftestang for omlægningen af de professionelle køkkener og kantiner i Tyskland, hvor økologien i modsætning til Danmark bliver certificeret af en stribe private certificeringsorganer.

»For tyskerne har det været meget vigtigt at vide, hvordan køkkenerne kan omlægge til økologi, uden at det koster flere penge, og de er meget interesserede i danske køkkeners erfaringer med at spare penge ved at lave maden fra bunden, bruge mindre kød og mindske madspildet,« siger Carmen Calverley.

Hun tør ikke spå om, hvornår den tyske Forbundsdagen godkender spisemærkereglerne, men hun forventer, at det sker i løbet af 2023.

Ifølge den nye tyske bekendtgørelse får køkkener med over 20 pct. økologi bronze, men de skal have over 50 pct. for at opnå sølvmærket og over 90 pct. for at skilte med guld.

BÖLW, der er paraplyorganisation for tyske producenter, forarbejdningsvirksomheder og forhandlere af økologiske fødevarer, ønsker den nye mærkningsordning velkommen.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning