Annonce
Annonce
Corona kunne ikke stoppe Thises vækst
Trods corona kunne Thise Mejeri parkere sit hidtil største resultat på bundlinjen efter et 2020, hvor indvejningen voksede til 112 mio. kg., men indtjeningen pr. kg mælk blev den laveste i seks år.

Thises 70 andelshavere øgede i 2020 mælkemængden med 6. mio. kg, og mejeriet forventer i år at nå op på 120 mio. kg mælk. Foto: Morten Telling
Med en omsætning på 1.158.000 kr. i 2020 og et resultat på 31,7 mio. kr. slap Thise Mejeri nådigt gennem et coronaplaget år. Resultatet lå 1,7 mio. kr. over budget, mens væksten i omsætningen lød på 81 mio. kr., hvilket svarer til en vækst 7,5 pct.
"Dette resultat anses som værende absolut tilfredsstillende, især når man tager de i foråret til tider tumultariske coronarelaterede markedsforhold i betragtning," hedder det i en pressemeddelelse fra Salling-mejeriet.
Men ikke alle tal i årsregnskabet pegede i den retning, som mejeriets adm. direktør Poul Pedersen ønsker.
Lavere indtjening pr. kg
Selskabets indtjening for 2020 blev kun på 353 øre pr. kg. standardmælk mod en indtjening på 357 øre pr. kg. i 2019. En indtjeningsnedgang på 4 øre pr. kg. mælk er ikke tilfredsstillende, og det er den laveste indtjening pr. kg mælk i seks år hos det jyske mejeri.
"Indtjeningen er ikke, som vi havde håbet på. Det skyldes en lavere økologisk mælkepris i Danmark. Derfor har vi ikke nået den indtjening, vi gerne ville. Vi budgetterede med 360 øre pr. kg. standardmælk og nåede 353 øre. Set i forhold til hvad andre mejerier har sænket økoprisen med, er det helt ok. Det er dog selvfølgelig ikke tilfredsstillende for landmændene. Det er klart," siger Poul Pedersen, adm. direktør i Thise Mejeri, til AgriWatch.
Indtjeningen pr. kg mælk toppede i 2017 med 383 øre, men Poul Pedersen hæfter sig dog ved, at selskabet trods det seneste års indtjeningsnedgang, var klart konkurrencedygtig mht. mælkeprisudbetaling, og han oplyser er tilfreds med at Thises betaling lå tæt op ad Arlas i et generelt vanskeligt år for mejeriindustrien.
Indvejning har kurs mod 120 mio. kg
Selv om Thise forventer øget konkurrence på det stadigt stigende økologiske mælkemarked i Nordeuropa, har mejeriet taget hul på et travlt 2021, hvor nogle af de byggeplaner som ikke blev gennemført i 2021 skal realiseres, og selv om at mejeriet ikke forventer at få flere andelshavere i år, forventer Poul Pedersen at indvejningen vil stige med syv pct. og dermed nå op på ca. 120 mio. kg.
Egenkapitalen er vokset til 176 mio. kr. og med en soliditetsgrad på 39,4 pct føler mejeriet sig godt rustet til et år, hvor det er ambitionen at holde fast i afregningen.
Thise Mejeri forventer således i et "garanteret spændende 2021" at kunne styrke selskabets indtjening til yderligere sikring af selskabets fremtid og udbetaling af en konkurrencedygtig mælkepris til andelshaverne.
"Jeg forventer, at vi holder den her acontopris, så vi for første gang ikke skal gå ned i indtjening til landmændene. Den målsætning lavede vi i november og det har holdt her i de første måneder. Vi vil have mindst lige så god en acontopris som i 2020. Nu holder vi fast," siger han til Landbrugsavisen.
Flere artikler fra samme sektion
Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025
To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.
Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.