Annonce

Annonce

To mejerister rører i ostekar

For at mindske risikoen for at sprede corona-smitte arbejder de ansatte på Thise Mejeri i hold, men indtil videre har coronakrisen ikke påvirket afregningsprisen til andelshaverne. Arkivfoto

Thise Mejeri holder stand mod corona

Mens flere af landets øvrige mejerier har reduceret i afregningsprisen, har corona-krisen endnu ikke påvirket afregningen til andelshaverne hos Thise Mejeri.

Trods nedgang i både eksporten og salget til foodservice formåede Thise Mejeri at opfylde budgettet i første kvartal. Ikke mindst et øget detailsalg til Coop trækker i den rigtige retning, og det er hovedårsagen til, at Salling-mejeriet stadig formår at fastholde afregningen til andelshaverne, men ifølge mejeridirektør Poul Pedersen er det ikke ensbetydende med, at coronakrisen ikke kan mærkes i Thise.

"Men omvæltningerne har ikke været så store, at det endnu har været nødvendigt at ændre afregningen. Det ser spændende ud, og indtil videre holder vi skansen," sammenfatter han situationen på det jyske mejeri.

Han forklarer, at mejeriet havde et godt salg i marts måned, hvor forbrugerne havde en kort hamstringsbølge, da corona og statsminister Mette Frederiksen (S) i forening lukkede landet ned. Men han lægger ikke skjul på, at coronakrisen har forskellige sideeffekter, som også rammer Thise Mejeri, og han er spændt på at se, hvor april-salget lander.

Noget af det salg, som vi mister til foodservice, henter vi i detailsalget, men jeg er meget ydmyg over for situationen.

— Poul Pedersen, adm. direktør Thise Mejeri

"Vi kan sagtens mærke, at foodservicesalget er mere end halveret, men vores salg til cateringmarkedet fylder ikke så meget hos os, som hos andre mejerier," siger Poul Pedersen.

Han oplever, at det er blevet temmelig vanskeligt at forudsige, hvordan salget vil udvikle sig inden for de forskellige produktkategorier og kundegrupper, da intet helt er, som det plejer.

Poul Pedersen betragter det i den forbindelse som en stor fordel, at Thises omsætning er baseret på et bredt udvalg af vare- og kundetyper, men det kræver, at mejeriet hele tiden er klar til at justere produktionen.

"Noget af det salg, som vi mister til foodservice, henter vi i detailsalget, men jeg er meget ydmyg over for situationen. For vi skal huske, at Thise ikke er en øde ø, vi er en del af det globale mælkemarked," siger han.

Netop eksporten, som bidrager med ca. 30 pct. af omsætningen, er i øjeblikket udfordret af faldende ordretilgang, og efterspørgslen kan hele tiden ændre sig, i takt med at de enkelte lande indfører eller løsner på diverse restriktioner.

"I øjeblikket er det især vores detailkunder i Holland og England, som bestiller færre varer end tidligere," siger Poul Pedersen.

Til gengæld melder Coop, som er Thises altdominerende storkunde på det danske marked, om en fordobling af økologisalget under corona-nedlukningen af landet, så mejeridirektøren håber at det også efter bestyrelsesmødet i maj er muligt at fastholde en attraktiv afregningspris.

Ingen ansatte hos Thise Mejeri har været ramt af corona, og ifølge Poul Pedersen oplever mejeriet en positiv sideeffekt af det øgede hygiejne-fokus, idet stort set ingen ansatte de seneste to måneder har været ramt af influenza.

Af samme grund er mejeriet begyndt at løsne lidt på arbejdsrutinerne. Hidtil har de ansatte i produktionen har været opdelt i forskellige grupper og arbejdet forskudt for at undgå, at hele produktionen blev lagt ned på én gang.

Meget af det administrative personale har arbejdet hjemmefra, men i dag er to ud af tre tilbage på mejerikontoret, hvorfra de løbende orienter andelshaverne om næste måneds afregningspris.

Flere artikler fra samme sektion

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima