Annonce

Annonce

To mejerister rører i ostekar

For at mindske risikoen for at sprede corona-smitte arbejder de ansatte på Thise Mejeri i hold, men indtil videre har coronakrisen ikke påvirket afregningsprisen til andelshaverne. Arkivfoto

Thise Mejeri holder stand mod corona

Mens flere af landets øvrige mejerier har reduceret i afregningsprisen, har corona-krisen endnu ikke påvirket afregningen til andelshaverne hos Thise Mejeri.

Trods nedgang i både eksporten og salget til foodservice formåede Thise Mejeri at opfylde budgettet i første kvartal. Ikke mindst et øget detailsalg til Coop trækker i den rigtige retning, og det er hovedårsagen til, at Salling-mejeriet stadig formår at fastholde afregningen til andelshaverne, men ifølge mejeridirektør Poul Pedersen er det ikke ensbetydende med, at coronakrisen ikke kan mærkes i Thise.

"Men omvæltningerne har ikke været så store, at det endnu har været nødvendigt at ændre afregningen. Det ser spændende ud, og indtil videre holder vi skansen," sammenfatter han situationen på det jyske mejeri.

Han forklarer, at mejeriet havde et godt salg i marts måned, hvor forbrugerne havde en kort hamstringsbølge, da corona og statsminister Mette Frederiksen (S) i forening lukkede landet ned. Men han lægger ikke skjul på, at coronakrisen har forskellige sideeffekter, som også rammer Thise Mejeri, og han er spændt på at se, hvor april-salget lander.

Noget af det salg, som vi mister til foodservice, henter vi i detailsalget, men jeg er meget ydmyg over for situationen.

— Poul Pedersen, adm. direktør Thise Mejeri

"Vi kan sagtens mærke, at foodservicesalget er mere end halveret, men vores salg til cateringmarkedet fylder ikke så meget hos os, som hos andre mejerier," siger Poul Pedersen.

Han oplever, at det er blevet temmelig vanskeligt at forudsige, hvordan salget vil udvikle sig inden for de forskellige produktkategorier og kundegrupper, da intet helt er, som det plejer.

Poul Pedersen betragter det i den forbindelse som en stor fordel, at Thises omsætning er baseret på et bredt udvalg af vare- og kundetyper, men det kræver, at mejeriet hele tiden er klar til at justere produktionen.

"Noget af det salg, som vi mister til foodservice, henter vi i detailsalget, men jeg er meget ydmyg over for situationen. For vi skal huske, at Thise ikke er en øde ø, vi er en del af det globale mælkemarked," siger han.

Netop eksporten, som bidrager med ca. 30 pct. af omsætningen, er i øjeblikket udfordret af faldende ordretilgang, og efterspørgslen kan hele tiden ændre sig, i takt med at de enkelte lande indfører eller løsner på diverse restriktioner.

"I øjeblikket er det især vores detailkunder i Holland og England, som bestiller færre varer end tidligere," siger Poul Pedersen.

Til gengæld melder Coop, som er Thises altdominerende storkunde på det danske marked, om en fordobling af økologisalget under corona-nedlukningen af landet, så mejeridirektøren håber at det også efter bestyrelsesmødet i maj er muligt at fastholde en attraktiv afregningspris.

Ingen ansatte hos Thise Mejeri har været ramt af corona, og ifølge Poul Pedersen oplever mejeriet en positiv sideeffekt af det øgede hygiejne-fokus, idet stort set ingen ansatte de seneste to måneder har været ramt af influenza.

Af samme grund er mejeriet begyndt at løsne lidt på arbejdsrutinerne. Hidtil har de ansatte i produktionen har været opdelt i forskellige grupper og arbejdet forskudt for at undgå, at hele produktionen blev lagt ned på én gang.

Meget af det administrative personale har arbejdet hjemmefra, men i dag er to ud af tre tilbage på mejerikontoret, hvorfra de løbende orienter andelshaverne om næste måneds afregningspris.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima