Annonce
Annonce
Banebrydende projekt vil hjælpe over en halv million børnefamilier med at spise grønnere og sundere mad
To fonde investerer næsten 50 mio. kr. i en treårig indsats for at få flere børnefamilier til at følge de officielle kostråd i hverdagen. De næste tre år vil børnefamilier i hele landet derfor møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen; fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet.

Som en del af det landsdækkende projekt vil børn bl.a. få et undervisningsforløb om grønne madvaner. Foto: Madkulturen
To ud af tre danske børnefamilier vil gerne spise både sundere og mere bæredygtigt, men tid, vaner, mangel på inspiration og viden kan være en hæmsko.
Det skal det nye landsdækkende projekt 'Smag dig frem - gør Danmark grønnere' gøre op med. De næste tre år vil børnefamilier i hele landet derfor møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen; fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet.
DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.
Bag initiativet står Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen, og det understøttes af en bevilling på 18,3 mio. kr. fra Nordea-fonden og 28,9 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, som med indsatsen ventes at give op mod 500.000 danske børnefamilier landet over appetit på en sundere og mindre klimabelastende mad- og måltidskultur, som tager udgangspunkt i de officielle kostråd.
De landsdækkende aktiviteter bliver suppleret af en række dybdegående interventioner i Svendborg, Kolding og Slagelse, som involverer 10.000 børnefamilier.
"Mange vil gerne erstatte noget af kødet med grønne retter. Men det kan være en stor udfordring at omsætte de gode intentioner til hverdagen, når man skal sammensætte et grønt måltid med for eksempel linser og bønner og få det til at smage så fantastisk, at man glemmer kødet. Samtidig skal man have alle de vigtige næringsstoffer med. Det kræver nogle nye færdigheder indenfor indkøb og madlavning, som dette projekt kan nå ud til især de travle børnefamilier." siger Arne Astrup, direktør for afdelingen for ernæringsforskning og overvægt i Novo Nordisk Fonden.
Forløb i skolen om grønne madvaner
Konkret vil folkeskoleelever eksempelvis få et undervisningsforløb om grønne madvaner, i supermarkedet vil sortiment, nudging og hacks hjælpe de grønne valg på vej, i kantinen bliver personalet klædt på til at inspirere med grønne og sunde retter, og på de sociale medier vil indhold inspirere til handling hjemme i børnefamilierne.
Derudover kan familier komme på madkurser og lære nye tricks til at komme godt i mål med børnene i køkkenet, og gennem foreningslivsaktiviteter skal maden og måltidet blive en aktivitet, der bidrager til de lokale fællesskaber.
Alle lokale aktiviteter udvikles i samarbejde med medarbejdere, elever, supermarkeder, frivillige og familier fra de tre udvalgte samarbejdskommuner: Svendborg, Kolding og Slagelse.
Flere artikler fra samme sektion
Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk
Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvare til nye produktlanceringer.
Nemlig.com sætter økologisk rekord og giver de fysiske kæder baghjul
Mere end hver fjerde vare er nu økologisk hos Nemlig.com. Det er mere end dobbelt så høj økologisk andel som gennemsnittet i dansk detailhandel - og det giver appetit på mere.
Danmark har tidoblet investeringerne i planteproteiner
Danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 pct. i 2024, og det gør os til de førende i Europa på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre, og at samarbejdet mellem den akademiske verden, industrien og regeringen øges.