Annonce
Annonce
Hahnemanns Køkken serverede sit bud på, hvordan danske bælgfrugter kan indgå i maden, og nu er det op til landets opskriftudviklere og madpubliciste at definere en ny forståelse for, hvilken rolle de klimavenlige råvarer skal spille i fremtidens kost. Foto: Molly Grønberg
Bælgfrugt inspiration til danske gastronomer
Danske økologiske bælgfrugter er for længst høstet på marken. Nu er tiden kommet til, at de, som udvikler fremtidens opskrifter, skal høste inspiration til, hvordan bønner, ærter og linser kommer til at spille en større rolle fremover.
Økologisk Landsforening samlede forleden godt 40 opskriftudviklere, madpublicister og andre madprofessionelle til et inspirationsarrangement hos Hahnemanns Køkken i København, hvor de økologiske, danske bælgfrugter spillede hovedrollen.
”Vi oplever en stor interesse fra de madprofessionelle, som er vigtige aktører, når de danske økologiske bælgfrugter skal ud på markedet. Det er dem, som går forrest og inspirerer forbrugerne, men det er også dem, som skal være med til at definere en ny forståelse for, hvordan vi i fremtiden skal lave mad,” siger Niclas Klixbüll, der er projektleder i Økologisk Landsforening.
Til arrangementet deltog blandt andre professor, Ole G. Mouritsen, som pointerede, at hvis danskerne skal spise mere plantebaseret, er det vigtigt, at der udvikles retter som ikke kun er grønne, men som også vægter velsmag. Han fremhævede bl.a. umami, som særdeles vigtig for, at danskerne tager det plantebaserede køkken til sig.
Derudover var Astrid Søborg fra Pure Dansk og Ditte Tranberg fra Linser for Livet på podiet for at fortælle deres historier om, hvordan de har begyndt både dyrkning og produktion af danske linser, bønner og ærter. Deltagerne fik desuden en frisk rapport fra de danske marker, da Jesper Fog-Petersen, økologikonsulent fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fortalte om de forskellige bælgfrugt-sorter og deres egenskaber.
”Vi har en stor forventning til, at danske økologiske bælgfrugter spiller en endnu større rolle i professionelle og private køkkener fremadrettet. Der udvikles konstant og med et arrangement, som dette kommer der nye muligheder og opskrifter til. Projektet fortsætter i 2022, hvor det, udover at arbejde med et øget forbrugerkendskab, især vil have fokus på introduktionen og integreringen af danske økologiske bælgfrugter i professionelle køkkener,” siger Niclas Klixbüll.
Flere artikler fra samme sektion
Ny kampagne tæppebomber forbrugerne med én enkelt opskrift på bælgfrugter
Forbrugerrådet Tænk og en række supermarkedskæder søsætter kampagne, som skal få flere folk til at skifte en del af kødet ud med bælgfrugter.
Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening
Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.
Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk
"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.