Annonce

Annonce

fersk kyllingekød

De amerikanske fødevaremyndigheder har for første gang godkendt kød som er dyrket på stamcceller fra dyr, og Upside Foods mangler nu kun den sidste godkendelse fra Landbrugsministeriet, før det kunstige kyllingekød udfordrer den ægte vare. Foto: Colourbox

Amerikanske myndigheder godkender for første gang kunstigt kød

Det er sikkert at spise kød dyrket på stamceller i et laboratorie, fastslår de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder har nu banet vejen for, at amerikanske forbrugere kan få adgang til at spise kød dyrket i laboratorier.

Det sker ifølge The Guardian efter, at landets fødevare- og lægemiddelsmyndighed, FDA, har erklæret det for sikkert at spise kød, der er dyrket fra dyreceller. Det kunne lyde som en udfordring for produktionen af slagtekyllinger, men der vil formentlig gå en del år før det kunstige kød finder vej til køledisken i det lokale supermarked, hvor man kun kan gætte på, hvordan forbrugerne vil tage imod de nye produkter.

I stor skala forventes dyrket kød at kræve væsentligt mindre vand og jord end konventionelt produceret kød.

— David Kay, kommunikationsdirektør hos Upside Foods

I første omgang er det kun den californiske virksomhed Upside Foods, der har fået godkendelse til at dyrke kød baseret på levende celler fra kyllinger i et kontrolleret laboratoriemiljø. Men de amerikanske myndigheder oplyser, at de er klar til at kigge på produkter fra andre af de over 100 firmaer, som gennem flere år har arbejdet med at udvikle forskellige typer laboratoriekød.  

”Verden står over for en fødevarerevolution, og den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration er forpligtet til at støtte innovation i fødevareforsyningen,” siger Robert Califf, kommissær i FDA, ifølge avisen.

Der mangler stadig den sidste godkendelse, før Upside Foods kan begynde at tænke på at opskalere en egentlig produktion. Før der bliver sagt go, skal det amerikanske landbrugsministerium udvikle en inspektionsproces for virksomhedens produktionsanlæg og godkender en etiket for det færdige produkt. Derfor vil der formentlig gå yderligere nogle måneder, hvis ikke længere, før Upside Foods kan sende de første bakker med kunstigt kyllingekød ud til amerikanske restauranter, fremgår det af New York Times.

I øjeblikket er det kun myndighederne i Singapore, som har godkendt salg af laboratoriefremstillet kød, men med den nye åbning i USA, tegner der sig nye perspektiver for producenter af kunstigt kød, som betragter deres produkter som et potentielt klimavenligt alternativ til den traditionelle husdyrproduktion.

David Kay, kommunikationsdirektør hos Upside Foods, skriver således i en mail til CNN Health:

"I stor skala forventes dyrket kød at kræve væsentligt mindre vand og jord end konventionelt produceret kød."

Det er dog stadig uvist, hvornår kunstigt kød kommer ned i en pris, hvor det kan konkurrere med den ægte vare.

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 5 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice