Annonce
Annonce
Cellulære fødevarer produceres i laboratorier, hvor man f.eks. tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum, hvori de kan vokse. Foto: Colourbox
Danske forskere får millioner til at understøtte udviklingen af kunstigt kød
Med en ny bevilling skal et forskningsprojekt undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder kultiverede kød- og mælkeprodukter.
I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer, der bl.a. dækker over ’kunstigt’ kød. Det sker efter, at det såkaldte CellFood-projekt har fået en bevilling på 15 mio. kr. fra Aarhus Universitets Forskningsfond.
Det skriver DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en pressemeddelelse.
Det kunstige kød, der også kaldes kulturkød, er dyrket i laboratorier, hvor teknikken i korte træk baserer sig på, at man tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum (en næringsvæske, f.eks. blod), hvori de kan vokse.
Kan være bedre for klimaet
CellFood-projektet skal bl.a. undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder de kultiverede kød- og mælkeprodukter samt præcisionsfermentering, hvor celler producerer enkelte fødevarekomponenter.
”Klimakrisen presser vores fødevareproduktion, og undersøgelser viser, at kødforbruget, som er særligt klimabelastende, på globalt plan forventes at stige. Derfor er der behov for at undersøge, hvordan vi i fremtiden kan sikre en produktion af kød, som er mindre skadeligt for klimaet,” siger lektor og forskningsgruppeleder Jette Feveile Young, der står i spidsen for projektet.
Foreløbige undersøgelser fra bl.a. Finland har vist, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, men Jette Feveile Young understreger samtidig, at der er behov for mere forskning på området.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.