Annonce

Annonce

Cellulære fødevarer produceres i laboratorier, hvor man f.eks. tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum, hvori de kan vokse. Foto: Colourbox

Danske forskere får millioner til at understøtte udviklingen af kunstigt kød

Med en ny bevilling skal et forskningsprojekt undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder kultiverede kød- og mælkeprodukter.

I løbet af de næste fem år stiller Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet skarpt på forskningen i cellulære fødevarer, der bl.a. dækker over ’kunstigt’ kød. Det sker efter, at det såkaldte CellFood-projekt har fået en bevilling på 15 mio. kr. fra Aarhus Universitets Forskningsfond.

Det skriver DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en pressemeddelelse.

Det kunstige kød, der også kaldes kulturkød, er dyrket i laboratorier, hvor teknikken i korte træk baserer sig på, at man tager stamceller fra et dyr og tilfører disse til et serum (en næringsvæske, f.eks. blod), hvori de kan vokse.

Kan være bedre for klimaet

CellFood-projektet skal bl.a. undersøge mulighederne inden for fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder de kultiverede kød- og mælkeprodukter samt præcisionsfermentering, hvor celler producerer enkelte fødevarekomponenter.

”Klimakrisen presser vores fødevareproduktion, og undersøgelser viser, at kødforbruget, som er særligt klimabelastende, på globalt plan forventes at stige. Derfor er der behov for at undersøge, hvordan vi i fremtiden kan sikre en produktion af kød, som er mindre skadeligt for klimaet,” siger lektor og forskningsgruppeleder Jette Feveile Young, der står i spidsen for projektet.

Foreløbige undersøgelser fra bl.a. Finland har vist, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, men Jette Feveile Young understreger samtidig, at der er behov for mere forskning på området.

Flere artikler fra samme sektion

Danmarks største svineproducent skærer kraftigt ned i produktionen

Bertel Hestbjerg planlægger at slagte hver tredje af de 1500 søer, som har gjort ham til landets største producent af økologisk grisekød.

27-09-2022 5 minutter Svin

Kæderne giver rødt kort til konventionelle græskar i den danske sæson

Både kæderne under Coop, Salling Group og Dagrofa har i år valgt kun at sælge økologiske spisegræskar fra danske avlere i den danske sæson.

27-09-2022 7 minutter Grøntsager,   Detailhandel

Flere økologiske varer har overtaget førertrøjen på butikshylderne

Antallet af produkter, hvor det økologiske salg bidrager med over halvdelen af omsætningen, vokser år for år, og det åbner nye muligheder for de økologiske producenter, mener markedschef fra Økologisk Landsforening.

27-09-2022 2 minutter