Annonce

Annonce

Vores nordiske nabo har "endelig" sat et økologimål

I Norge har et politisk flertal nu bestemt sig for et økologimål: 10 pct. af landbruget skal være økologisk inden 2032. Norge vil bl.a. se mod Danmark for at få inspiration til virkemidler, som kan øge efterspørgslen på økologi.

14. februar 2025
Læsetid: 4 minutter
Et norsk flag på en græsmark

Ifølge Økologisk Norge sikrer beslutningen om et mål for økologien, at flere norske landmænd får støtte og motivation til at omlægge til økologisk landbrug. Foto: Colourbox

"Endelig har vi i et økomål", lyder titlen i nyhedsbrevet fra Økologisk Norge, den norske pendant til Økologisk Landsforening.

For første gang har det norske parlament fastsat en konkret målsætning for det økologiske areal i landbruget: I 2032 skal mindst 10 pct. af det være drevet økologisk, og i løbet af foråret vil regeringen udarbejde en række forslag til en strategi, der kan øge efterspørgslen på økologiske varer.

"Det skal blandt andet overvejes, om tiltag i Danmark og Sverige kan udnyttes i Norge. Der vil være et særligt fokus på at sikre, at den norske økologiske produktion kan imødekomme den øgede efterspørgsel," lyder det i en fælles pressemeddelelse fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Patientfokus.

Alfred Bjørlo, erhvervspolitisk talsmand for Venstre, siger til Økologisk Norge:

"Jeg og Venstre er meget glade for, at vi får et kvantificeret økologisk målpå plads - kombineret med instrumenter, der sikrer øget salg og efterspørgsel på økologiske fødevarer. Venstre mener, at et ordentligt norsk økologiløft er vigtigt for miljøet, mangfoldigheden i landbruget og den fremtidige selvforsyning. Nu kan norske økologiske landmænd endelig få den forudsigelighed, de har brug for til at fokusere, investere og planlægge øget produktion."

Evaluering viste mangel

Den nationale strategi for økologisk landbrug blev vedtaget i 2018 og gennemgik en midtvejsevaluering i 2023, udført af Oxford Research. En af de største udfordringer, som evalueringen afslørede, var manglen på et kvantificeret mål for økologisk produktion, og i 2024 besluttede det norske parlament så, at den økologiske strategi skulle revideres.

"Dette er en glædelig dag! Vi har kæmpet for et bindende økologimål i årevis, og nu har vi fået et gennembrud. Det vil give det økologiske landbrug den forudsigelighed og støtte, som det fortjener," siger fungerende adm. direktør i Økologisk Norge Kari Marte Sjøvik.

Stina Mehus, bestyrelsesformand for Organic Norway, deler begejstringen:

"Dette er en ny milepæl for norsk økologi! Nu har vi endelig den politiske vilje, der skal til for at løfte den økologiske produktion og det økologiske forbrug til nye højder. Vi ser frem til at følge op på dette sammen med myndighederne, landmændene og forbrugerne."

Andre lande har højere mål

Ifølge Økologisk Norge sikrer beslutningen, at flere norske landmænd får støtte og motivation til at omlægge til økologisk landbrug.

Foreningen stiller sig dog ikke tilfreds med de 10 pct. på længere sigt, for selvom den kalder det "en vigtig milepæl", hæfter den sig ved, at nabolandene og EU har endnu mere ambitiøse mål: EU sigter mod 25 pct. i 2030, Sverige mod 30 og Danmark mod ca. 22 pct. Og der skal arbejdes for at nå målsætningen.

"Vi er nødt til at sikre, at dette mål ikke bare er ord på et stykke papir, men at det følges op med konkrete tiltag, midler og handlingsplaner," siger Kari Marte Sjøvik.

"Vi forventer nu, at dagligvarekæderne og de offentlige institutioner tager deres del af ansvaret og faciliterer øget produktion og salg af økologiske fødevarer."

Flere artikler fra samme sektion

Hvor blev økologien egentlig af i Den Grønne Trepart? Det spørgsmål bliver rejst i Nordjylland

På Halkær Kro torsdag aften vil repræsentanter fra hhv. landbruget, naturen, forskningen og politik diskutere, hvad der blev af økologien i Den Grønne Trepart. Debatten vil være gratis at overvære.

07-05-2025 2 minutter Events

Greenpeace lancerer turistorganisation: ‘Kom og besøg Nordens Døde Hav’

Tourism Denmark er navnet på en ny turistorganisation, der fører kampagne i Danmark og i Europa for "Nordens Døde Hav". Bag initiativet står Greenpeace, der vil råbe EU op med budskabet om, at Danmark bryder EU’s lovkrav om at skabe et sundt vandmiljø.

07-05-2025 3 minutter Miljø,   Natur

Cocktaileffekten fra pesticider kan øge risikoen for kræft hos børn

Børn, der udsættes for flere pesticider samtidig, har øget risiko for kræft, viser nyt amerikansk studie. En af forskerne bag anbefaler derfor, at man køber økologiske fødevarer.

02-05-2025 3 minutter Pesticider,   Udland,   Forskning