Annonce
Annonce
Menneskets arealanvendelse - særligt landbrug - er med til at true arterne. Foto: Colourbox
Vores aktiviteter truer med at udrydde 50 mia. års evolution
Menneskets aftryk, heriblandt landbrugsdriften, er så dominerende, at vi risikerer at slette mindst 50 mia. års samlet evolution.
Unikke dyrearter er under øget pres fra menneskets aktiviteter, hvilket bl.a. tæller landbrug. Faktisk er vi lige nu på vej til at udslette sammenlagt mindst 50 mia. års evolution.
Det viser et nyt studie, der har analyseret arternes evolutionære historie og vurderet, hvor det er mest påkrævet at gribe hurtigt ind for at bevare arterne.
"Vores resultater understreger vigtigheden i at handle hurtigt for at bevare disse ekstraordinære arter og det tilbageværende habitat, som de har under det intense menneskelige pres," siger studiets medforfatter dr. James Rosindel fra Department of Life Science ved Imperial College London til universitetets hjemmeside.
Eftersom mange arter udvikler sig i separate evolutionære linjer, er der samlet set mange milliarder års evolution på spil, og forskerne vurderer, at det mulige samlede tab på 50 mia. års evolution endda er lavt sat.
Ved hjælp af to nye modeller, der viser dyrenes genetiske diversitet, og hvor tungt presset er på arterne, har forskerne fundet frem til, at særligt dele af det vestlige Indien og store områder i det sydøstlige Asien, hvor noget af verdens mest unikke evolutionære historie findes, er under hidtil uset pres fra menneskets aktiviteter.
"Vores analyse viser den ufattelige størrelsesorden af tab, som vi kan risikere, hvis vi ikke arbejder hårdere for at redde den globale biodiversitet," siger hovedforfatter Rikki Gumbs, som i et blogindlæg om studiet skriver, at landbrug er den største årsag til tabet af biodiversitet.
Europa-Kommissionen har netop fremlagt sin biodiversitetsstrategi, der er tæt knyttet sammen med den nye fødevarestrategi, 'Farm to Fork', hvor målsætningen bl.a. er at øge det økologiske landbrugsareal i EU til 25 pct. og gøre det mere økonomisk attraktivt at dyrke jorden på en naturvenlig måde til gavn for biodiversiteten.
Selvom EU ikke udgør de kritiske områder, som er fremhævet af forskerne, er biodiversiteten også under pres på europæisk jord trods hensigtserklæringer og internationale aftaler om at bremse tabet af arter.
For en uges tid siden udkom et andet biodiversitetsstudie, der med data over knap 30.000 arter viste, at tabet af arter lige nu langt overgår, hvad der er naturligt: 543 kendte arter er gået tabt de seneste 100 år - et tabstal, der normalt ville tage 10.000 år.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.