Annonce

Annonce

En fugleflok flyver hen over træer

Bestanden af fugle i USA er faldet med 29 pct. siden 1970, mens bestanden af agerlandsfugle er faldet med hele 53 pct. Et nyt studie viser en sammenhæng mellem et fald i visse bestande og brugen af neonikotinoider i landbruget. Foto: Colourbox

Studie: Kontroversielle insektgifte sænker bestanden af fugle

Brugen af de såkaldte neonikotinoider i dele af landbruget har en negativ effekt på fuglebestande, viser ny forskning.

Brugen af neuroaktive insekticider - de såkaldte neonikotinoider - har gjort indhug i bestanden af fugle.

Det konkluderer forskere bag et nyt studie, der har set nærmere på konsekvenserne ved brugen af neonikotinoider i amerikansk landbrug fra 2008 til 2014. De undersøgte brugen af midler med aktivstofferne acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, dinotefuran, thiacloprid og thiamethoxam. 

"Vi fandt robust evidens for den negative påvirkning fra neonikotinoider, særligt på engfugle og i nogen grad på insektædende fugle efter at have kontrolleret for effekter knyttet til ændringer i arealbruget," siger studiets medforfatter Madhu Khanna, professor med særlig udmærkelse i landbrug og forbrugerøkonomi ved University of Illinois, i en pressemeddelelse.

Ved at bruge data over både pesticidforbruget og bestanden af godt 3.000 fugle kunne de se en statistisk signifikant sammenhæng mellem forbruget og et fald i bestanden af agerlandsfugle og fugle, der lever af insekter. 

De analyserede 2.448 regioner i USA og beregnede, at øger man brugen af neonikotinoider med gennemsnitligt 100 kg i en region, svarende til en gennemsnitlig forøgelse på 12 pct., falder bestanden af engfugle med 2,2 pct. og insektspisende fugle med 1,6 pct.

Derudover regner de med en akkumulerende effekt, idet en mindre bestand betyder, at der er færre fugle til at reproducere sig: Således vil 100 kg ekstra neonikotinoider i en region i 2008 betyde et fald i bestanden af engfugle på knap 4 pct. det pågældende år, mens bestanden i 2014 - seks år senere - være 9,7 pct. mindre, end den havde været uden brugen af neonikotinoider. 

Samtidig fandt de kun en beskeden påvirkning i fuglebestanden ved brugen af konventionelle pesticider.

Konsekvenserne varer i adskillige år

Madhu Khanna fortæller til mediet birdwatchingdaily.com, at forskerholdet blev overraskede over to af deres fund:

"Den ene var den markant højere negative påvirkning fra neonikotinoider på fuglenes biodiversitet sammenlignet med påvirkningen fra konventionelle pesticider og arealbrugen. Tidligere har der været blandede resultater over, om det har været manglen på habitater eller landbrugsmetoderne, der påvirker fuglebestanden. Vi fandt også, at effekten fra neonikotinoider varer ved. De påvirker fuglene, som indtager dem og ved at reducere betanden, reducerer de samtidig fuglenes kapacitet til at reproducere sig fremover. Vi fandt, at konsekvensen ved at bruge neonikotinoider i dag har negative effekter, der varer ved i adskillige år."

Forskerne mener, at effekten fra brugen kan ske direkte ved, at fugle spiser bejdsede frø og indirekte ved, at insektbestanden falder, hvilket påvirker fugle, der lever af insekter.

Miljøstyrelsen oplyser til Økologisk Nu, at to af de aktivstoffer, som forskerne undersøgte, er tilladt at bruge i Danmark. Det drejer sig om midler med aktivstoffet acetamiprid og et enkelt middel med imidacloprid til anvendelse i væksthuse. Styrelsen forventer dog, at der for imidacloprids vedkommende vedtages en såkaldt ikke-godkendelse på EU-niveau inden årets udgang. Når eller hvis det sker, vil midlet, der er godkendt i Danmark, blive tilbagekaldt, og der vil blive sat en dato for, hvornår brugen senest skal ophøre.

Et studie af insektgiften imidacloprids effekt på sangfugle sidste år viste, at de eksponerede fugle tabte sig i vægt og forsinkede deres migration, hvilket har betydning for deres overlevelses- og reproduktionsevne.

Bestanden af fugle i USA er faldet med 29 pct. siden 1970, mens bestanden af agerlandsfugle er faldet med hele 53 pct.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed