Annonce

Annonce

Selvom træer er afgørende for et bæredygtigt landbrug, bliver de overset i landbrugspolitik, viser forskning

Træer, der producerer fødevarer som frugt, nødder, kaffe og chokolade, har fordele for både klimaet, naturen og landmandens økonomi. Alligevel er der næsten intet fokus på dem i international landbrugspolitik - det bør ændres, mener forskere på baggrund af et nyt studie.

04. marts 2025
Læsetid: 3 minutter
Frugtplantage i Tyskland

Træer som i denne frugtplantage i Tyskland har ofte en højere biodiversitet end traditionelt landbrug. Foto: Guy Peer/University of Gottingen

Træer som frugt-, nødde, kaffe- og chokoladetræer dækker over 183 mio. ha på verdensplan, men er alligevel stort set fraværende i landbrugspolitikker, lyder det fra et internationalt forskerhold.

I et nyt studie har forskerne undersøgt, hvordan flerårige træafgrøder kan bidrage til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, herunder biodiversitetsbevarelse, socioøkonomisk udvikling og klimaforandringer, samtidig med at de kan brødføde befolkningen.

Ved at gennemgå centrale landbrugspolitiske dokumenter såsom EU's fælles landbrugspolitik og OECD's 2022-rapport om landbrugspolitik, der dækker 54 lande, samt flere videnskabelige publikationer, kunne de samtidig konstatere, at træer blot spiller en marginal rolle i den globale landbrugspolitik.

"Vi går glip af en mulighed for at udnytte træafgrøder til at tackle nogle af de største miljømæssige og sociale udfordringer i vores tid," siger Dr. Carlos Martínez-Núñez, forsker ved Doñana Biological Station og koordinator for undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

"Når de forvaltes korrekt, kan disse landbrugssystemer være et stærkt værktøj til bevarelse af biodiversitet, afbødning af klimaforandringer og fattigdomsbekæmpelse i landdistrikterne, ud over at de producerer omkring én mia. ton fødevarer årligt," fortsætter han.

Fokuserer på enårige afgrøder

Problemet med de nuværende landbrugspolitikker er, at de fokuserer på enårige afgrøder, som typisk kræver hyppigere jordbearbejdning, et højere forbrug af kemikalier, har mindre kulstofbinding, forringer jordens sundhed og gør landmændenes økonomi mere usikker.

Flerårige afgrøder som træer giver derimod en større biodiversitet, kan lagre mere kulstof, modvirker erosion, sikrer et bedre optag af vand og næringsstoffer og mindsker behovet for jordbearbejdning og eksterne input som pesticider. Da de ikke skal genplantes hvert år, giver de også mere stabile økonomiske vilkår, argumenterer forskerne.

De opfordrer derfor til, at der indføres regler, økonomiske incitamenter og understøttende politikker, der har til formål at forbedre landbrugspraksis for træafgrøder for at maksimere deres bidrag til global bæredygtighed.

"Træafgrødeområder overlapper med de fleste af verdens biodiversitetsrige områder, hvilket gør dem til nøglen til bevarelse. Men der er brug for lokal praksis og foranstaltninger på landskabsniveau, der er tilpasset forskellige sammenhænge. Vi opfordrer til skræddersyede politikker og yderligere forskning for at sikre en bæredygtig forvaltning af træafgrøder," forklarer medforfatter Dr. Elena Velado-Alonso fra Göttingen Universitets Functional Agrobiodiversity and Agroecology Group.

Flere artikler fra samme sektion

Kalø-elever har sået de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse

Søndag 16. marts danner Kalø Økologisk Landbrugsskole rammen om et møde for unge, som vil have medindflydelse på, hvilken vej økologien skal udvikle sig - både i Danmark og internationalt.

13-03-2025 4 minutter Politik

Partier er blevet enige: Sådan kommer forsøget med skolemad til at foregå

Forsøgsordningen med skolemad vil bl.a. blive afprøvet med og uden forældrebetaling. Dertil afprøves ordninger, hvor maden produceres lokalt på skolen, og hvor en ekstern leverandør står for maden.

12-03-2025 5 minutter Kost & ernæring,   Politik

Arla afviser flere eksperters kritik af mejerikoncernens klimaregnskab

Flere forskere beskylder Arla for at prale af misvisende klimatal, som får mejerigigantens drivhusgasreduktion til at se større ud, end den reelt er.

12-03-2025 2 minutter Klima,   Mejeri