Annonce

Annonce

Selvom træer er afgørende for et bæredygtigt landbrug, bliver de overset i landbrugspolitik, viser forskning

Træer, der producerer fødevarer som frugt, nødder, kaffe og chokolade, har fordele for både klimaet, naturen og landmandens økonomi. Alligevel er der næsten intet fokus på dem i international landbrugspolitik - det bør ændres, mener forskere på baggrund af et nyt studie.

04. marts 2025
Læsetid: 3 minutter
Frugtplantage i Tyskland

Træer som i denne frugtplantage i Tyskland har ofte en højere biodiversitet end traditionelt landbrug. Foto: Guy Peer/University of Gottingen

Træer som frugt-, nødde, kaffe- og chokoladetræer dækker over 183 mio. ha på verdensplan, men er alligevel stort set fraværende i landbrugspolitikker, lyder det fra et internationalt forskerhold.

I et nyt studie har forskerne undersøgt, hvordan flerårige træafgrøder kan bidrage til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, herunder biodiversitetsbevarelse, socioøkonomisk udvikling og klimaforandringer, samtidig med at de kan brødføde befolkningen.

Ved at gennemgå centrale landbrugspolitiske dokumenter såsom EU's fælles landbrugspolitik og OECD's 2022-rapport om landbrugspolitik, der dækker 54 lande, samt flere videnskabelige publikationer, kunne de samtidig konstatere, at træer blot spiller en marginal rolle i den globale landbrugspolitik.

"Vi går glip af en mulighed for at udnytte træafgrøder til at tackle nogle af de største miljømæssige og sociale udfordringer i vores tid," siger Dr. Carlos Martínez-Núñez, forsker ved Doñana Biological Station og koordinator for undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

"Når de forvaltes korrekt, kan disse landbrugssystemer være et stærkt værktøj til bevarelse af biodiversitet, afbødning af klimaforandringer og fattigdomsbekæmpelse i landdistrikterne, ud over at de producerer omkring én mia. ton fødevarer årligt," fortsætter han.

Fokuserer på enårige afgrøder

Problemet med de nuværende landbrugspolitikker er, at de fokuserer på enårige afgrøder, som typisk kræver hyppigere jordbearbejdning, et højere forbrug af kemikalier, har mindre kulstofbinding, forringer jordens sundhed og gør landmændenes økonomi mere usikker.

Flerårige afgrøder som træer giver derimod en større biodiversitet, kan lagre mere kulstof, modvirker erosion, sikrer et bedre optag af vand og næringsstoffer og mindsker behovet for jordbearbejdning og eksterne input som pesticider. Da de ikke skal genplantes hvert år, giver de også mere stabile økonomiske vilkår, argumenterer forskerne.

De opfordrer derfor til, at der indføres regler, økonomiske incitamenter og understøttende politikker, der har til formål at forbedre landbrugspraksis for træafgrøder for at maksimere deres bidrag til global bæredygtighed.

"Træafgrødeområder overlapper med de fleste af verdens biodiversitetsrige områder, hvilket gør dem til nøglen til bevarelse. Men der er brug for lokal praksis og foranstaltninger på landskabsniveau, der er tilpasset forskellige sammenhænge. Vi opfordrer til skræddersyede politikker og yderligere forskning for at sikre en bæredygtig forvaltning af træafgrøder," forklarer medforfatter Dr. Elena Velado-Alonso fra Göttingen Universitets Functional Agrobiodiversity and Agroecology Group.

Flere artikler fra samme sektion

Hvor blev økologien egentlig af i Den Grønne Trepart? Det spørgsmål bliver rejst i Nordjylland

På Halkær Kro torsdag aften vil repræsentanter fra hhv. landbruget, naturen, forskningen og politik diskutere, hvad der blev af økologien i Den Grønne Trepart. Debatten vil være gratis at overvære.

07-05-2025 2 minutter Events

Greenpeace lancerer turistorganisation: ‘Kom og besøg Nordens Døde Hav’

Tourism Denmark er navnet på en ny turistorganisation, der fører kampagne i Danmark og i Europa for "Nordens Døde Hav". Bag initiativet står Greenpeace, der vil råbe EU op med budskabet om, at Danmark bryder EU’s lovkrav om at skabe et sundt vandmiljø.

07-05-2025 3 minutter Miljø,   Natur

Cocktaileffekten fra pesticider kan øge risikoen for kræft hos børn

Børn, der udsættes for flere pesticider samtidig, har øget risiko for kræft, viser nyt amerikansk studie. En af forskerne bag anbefaler derfor, at man køber økologiske fødevarer.

02-05-2025 3 minutter Pesticider,   Udland,   Forskning