Annonce
Annonce
Regeringen har bestilt analyse af lavere moms på frugt og grønt
Regeringen har igangsat en analyse af effekterne ved en lavere moms på frugt og grønt.

De Samvirkende Købmænd har i flere år talt for differentieret moms, og Økologisk Landsforening ser gerne, at momsen på økologi sænkes. Foto: Moment Studio
Regeringen åbner nu en dør, som ellers har været hermetisk lukket inden for de danske grænser: Skatteminister Jeppe Bruus (S) har nemlig igangsat en analyse om differentieret moms på fødevarer, herunder frugt og grønt. Det fortæller han i et ministersvar til Folketinget.
Svaret kommer efter et spørgsmål fra SF's Carl Valentin, der har ønsket at vide, hvad det vil koste at momsfritage plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter.
Ifølge ministerens svar er den umiddelbare vurdering dog, at en momsfritagelse af udvalgte varegrupper som plantebaserede alternativer kan blive anset som statsstøtte, da det begunstiger visse virksomheder. Derimod kan man godt sænke momsen på en varegruppe som fødevarer generelt.
Mens flere lande allerede har differentieret moms, som fx betyder en lavere momssats på fødevarer end andre varer, har Danmark en ensartet sats. I flere år har både De Samvirkende Købmænd (DSK) og Økologisk Landsforening talt for en differentieret moms.
Ønsker lavere moms på økologi
Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, skriver på LinkedIn, at de for over 16 år siden efterlyste et opgør med den danske momsstruktur. Dengang foreslog de en forsøgsordning på frugt og grønt.
"De usunde fødevarer er rigeligt dyre i forvejen, så det sunde og bæredygtige er vejen frem til et større spænd mellem det sunde og det usunde," skriver han.
Økologisk Landsforening har argumenteret for, at momsen på økologiske varer bør sænkes. Foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, har tidligere udtalt, at en momsreduktion formentlig vil være det stærkeste tiltag, som regeringen kan gøre for at nå sit mål om at fordoble økologien i 2030.
Indtil 2022 var det dog ikke muligt at tilgodese økologiske varegrupper på denne måde, men efter momsdirektivet blev ændret, har EU åbnet for, at momsen kan sænkes på produkter, der har miljøgavnlige effekter. Her argumenterer Økologisk Landsforening for, at økologi netop skåner miljøet, da det er omfattet af sit eget regelsæt, der skal sikre øget hensyn til miljø og sundhed, og fremhæves som en mere bæredygtig produktion af EU i Farm-to-Fork-strategien.
Flere artikler fra samme sektion
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.
Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand
16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.