Annonce

Annonce

Mor og søn på indkøb i grøntafdelingen

De Samvirkende Købmænd har i flere år talt for differentieret moms, og Økologisk Landsforening ser gerne, at momsen på økologi sænkes. Foto: Moment Studio

Regeringen har bestilt analyse af lavere moms på frugt og grønt

Regeringen har igangsat en analyse af effekterne ved en lavere moms på frugt og grønt.

Regeringen åbner nu en dør, som ellers har været hermetisk lukket inden for de danske grænser: Skatteminister Jeppe Bruus (S) har nemlig igangsat en analyse om differentieret moms på fødevarer, herunder frugt og grønt. Det fortæller han i et ministersvar til Folketinget.

Svaret kommer efter et spørgsmål fra SF's Carl Valentin, der har ønsket at vide, hvad det vil koste at momsfritage plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter.

Ifølge ministerens svar er den umiddelbare vurdering dog, at en momsfritagelse af udvalgte varegrupper som plantebaserede alternativer kan blive anset som statsstøtte, da det begunstiger visse virksomheder. Derimod kan man godt sænke momsen på en varegruppe som fødevarer generelt.

Mens flere lande allerede har differentieret moms, som fx betyder en lavere momssats på fødevarer end andre varer, har Danmark en ensartet sats. I flere år har både De Samvirkende Købmænd (DSK) og Økologisk Landsforening talt for en differentieret moms.

Ønsker lavere moms på økologi

Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, skriver på LinkedIn, at de for over 16 år siden efterlyste et opgør med den danske momsstruktur. Dengang foreslog de en forsøgsordning på frugt og grønt.

"De usunde fødevarer er rigeligt dyre i forvejen, så det sunde og bæredygtige er vejen frem til et større spænd mellem det sunde og det usunde," skriver han.

Økologisk Landsforening har argumenteret for, at momsen på økologiske varer bør sænkes. Foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, har tidligere udtalt, at en momsreduktion formentlig vil være det stærkeste tiltag, som regeringen kan gøre for at nå sit mål om at fordoble økologien i 2030.

Indtil 2022 var det dog ikke muligt at tilgodese økologiske varegrupper på denne måde, men efter momsdirektivet blev ændret, har EU åbnet for, at momsen kan sænkes på produkter, der har miljøgavnlige effekter. Her argumenterer Økologisk Landsforening for, at økologi netop skåner miljøet, da det er omfattet af sit eget regelsæt, der skal sikre øget hensyn til miljø og sundhed, og fremhæves som en mere bæredygtig produktion af EU i Farm-to-Fork-strategien.

Flere artikler fra samme sektion

Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere

Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.

11-10-2024 5 minutter Miljø,   Forskning,   Pesticider

Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper

Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.

10-10-2024 4 minutter Forbrug,   Frugt, bær, grønt,   Politik

Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning

I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.

10-10-2024 4 minutter Natur,   Udland