Annonce
Annonce
Rasmus Prehn fortæller, at politikerne allerede har gjort meget for at fremme økologien, men at de stadig kan gøre mere, for at fordoblingsmålet bliver opfyldt. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Rasmus Prehn: Det herlige ved økologien er, at den leverer på hele den grønne dagsorden
Fødevareministeren talte varmt for økologien, men økologerne er ikke i mål på klimafronten, påpegede han i sin tale på Økologisk Landsforenings generalforsamling, hvor han også talte om et fremtidigt klimamærke.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) erklærede sig som fan af økologi, da han forleden holdt tale til Økologisk Landsforenings (ØL) generalforsamling.
"Det økologiske landbrug rykker virkelig, når det handler om at udvikle og innovere økologiske grønser, mejeriprodukter, æg og kød," sagde han fra talerstolen og gentog regeringens ambition om at fordoble økologien frem mod 2030.
Her nævnte han, at selvom politikerne allerede har sikret bedre rammer for økologien, bl.a. med køkkenomstillingspuljen og etableringen af det økologiske innovationscenter, kan de stadig gøre mere ved at sikre endnu flere midler til forskning og markedsfremme.
Økologien kan nemlig løse en lang række af de bæredygtighedsudfordringer, som landbruget står med, mener Rasmus Prehn, som opremsede en række af de problemer, man skal have løst:
"Vi skal have begrænset udledningen af kvælstof. Vi skal leve op til EU's vandrammedirektiv. Vi er desværre ikke kommet i mål med at løse det problem endnu. En anden stor udfordring er pesticider: Pesticidbelastningen skal reduceres. For mange dyr har for lidt plads, for dårlig adgang til udearealer og er på mange måder for pressede. Det herlige ved økologien er, at den netop leverer hele vejen rundt på den grønne dagsorden. Når vi sender den økologiske bowlingkugle af sted, bliver alle kegler ramt på samme tid."
Jeg er kæmpe øko-fan, og ambitionen er klar: Det økologiske areal skal fordobles i DK 🌱 Det talte jeg om i dag hos @okologidk
— Rasmus Prehn (@RasmusPrehn) March 4, 2022
Stort tak til afgående formand @PerKoelster Jeg ser frem til samarbejdet med din efterfølger, der vælges senere i dag! #dkgreen #dklandbrug pic.twitter.com/s7k9MJdnCR
Men selvom undersøgelser viser, at drivhusgasudledningen fra økologi er lavere per ha end for konventionelt landbrug betyder det ikke, at økologerne er i mål. De skal nemlig også nedbringe deres klimabelastning, lød det fra ministeren, som tror, at der før eller siden vil komme et klimamærke på fødevarer.
ØL har talt for, at et eventuelt mærke bør tage hensyn til flere bæredygtighedsparametre end blot klimaet, men Rasmus Prehn mener ikke, at det vil være hensigtsmæssigt:
"Jeg vil advare imod et mærke, der skal favne alt. Jeg tror, det er vigtigt, at mærkerne holder sig specifikt til det, de vil fortælle om. Så økologimærket fortæller om økologi, og klimamærket fortæller om klima. Men jeg er åben for gode argumenter, der kan få nuancerne med."
Flere artikler fra samme sektion
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.