Annonce
Annonce
Den britiske premierminister, Boris Johnson, agter at forlade EU inden november. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor
Organisation opretter hjælpelinje til økologer, der trues af brexit
Britisk økologiorganisation frygter, at en udtrædelse af EU uden en aftale vil gøre stor skade på den økologiske sektor.
Der er så mange uvisheder forbundet med briternes afsked med EU, at den økologiske organisation Soil Association nu opretter en supportlinje for økologiske landmænd. De vil således kunne kontakte Soil Associations eksperter både via mail, telefon og chat. Det skriver farminguk.com.
Supportlinjens udgangspunkt er, at udtrædelsen af EU ender uden en aftale, hvilket Soil Assocation vurderer medfører "maksimal usikkerhed" for det britiske økologiske landbrug.
Med en udtrædelse uden en aftale kan de britiske økologer ikke eksportere deres varer som økologiske til EU, medmindre de certificeres af EU's økologiske kontrolenhed - briterne kan imidlertid ikke søge officielt om EU-certificeringen, før de har forladt unionen.
"I tilfælde af et no-deal brexit forventes det, at EU's anerkendelse af den britiske økologicertificering vil ophøre øjeblikkeligt med udsigt til en længere periode, hvor eksporten af økologiske varer til EU kan blive umulig," siger Soil Associations Liz Bowles, der har ansvaret for organisationens samarbejde med landmændene, til farminguk.com.
"Enhver pause - hvad enten den varer i seks dage eller seks måneder - kan være ødelæggende for mange økologiske virksomheder," tilføjer hun.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, har proklameret, at han agter at forlade EU senest den 31. oktober med eller uden en aftale. Ender sagen uden en aftale, vil briterne træde ud af EU uden eksempelvis en handelsaftale, hvilket vil medføre told på varer fra Storbritannien og dermed svække deres eksport.
Selvom den danske økologieksport til Storbritannien stadig er beskeden - ca. én procent af Danmarks samlede økologieksport går til kunder i Storbritannien - udelukker det ikke de danske eksportørers frygt for økonomiske konsekvenser.
"Hvis ikke det ender med en aftale, er vi naturligvis bange for, at England laver en brandbeskatning på vores produkter,” sagde Henrik Lund, direktør for Naturli’ Foods, i januar, efter at daværende premierminister Theresa Mays brexit-aftale blev nedstemt i parlamentet.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.