Annonce

Annonce

Sybille Kyed, Per Kølster, Helle Borup Friberg og Paul Holmbeck står ved siden af Lea Wermelin i Miljø- og Fødevareministeriet

Repræsentanter fra Økologisk Landsforening mødtes med miljøminister Lea Wermelin (S) i denne uge. Fra venstre: Sybille Kyed, Per Kølster, Lea Wermelin, Helle Borup Friberg og Paul Holmbeck. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

ØL skal lige vænne sig til ministeriets nye arbejdsdeling

I sidste uge mødtes repræsentanter for Økologisk Landsforening fødevareministeren - nu er turen kommet til miljøministeren.

Før folketingsvalget havde det været tilstrækkeligt med ét af disse møder. Men efter at den socialdemokratiske regering har udpeget både en fødevareminister og en miljøminister, har repræsentanter for Økologisk Landsforening (ØL) nu afholdt et møde med hver af ministrene.

I sidste uge var det fødevareminister Mogens Jensen, og i denne uge gjaldt det miljøminister Lea Wermelin.

"Min fornemmelse er, at de umiddelbart har en meget god samklang. Der er en nysgerrighed over for, hvordan vi kommer videre med at arbejde med de problemstillinger, der vedrører begge ministre," siger ØL's formand, Per Kølster, der sammen med foreningens adm. direktør, Helle Borup Friberg, den landbrugspolitiske chef, Sybille Kyed, og politiske direktør, Paul Holmbeck, mødtes med ministeren tirsdag.

Per Kølster opfatter det ikke som noget problem, at der nu er to ministre på området mod blot én under V- og VLAK-regeringen, men at 

"Der er risiko for, at det giver flere møder, men omvendt har vi efterspurgt, at der i højere grad var dialog på tværs af ministerierne, fordi vores tilgang til økologien jo også er helhedsorienteret. Så på den måde synes jeg, at der er tale om en ønskeposition, men det er jo også et spørgsmål om, at det lige vil tage lidt tid med tilvænningen. Sådan ville det også være i den omvendte situation, hvor man lagde to ministerier sammen," siger Per Kølster.

På mødet fortalte ØL bl.a. om sit samarbejde med kommunerne og vandselskaberne for med hjælp fra økologien at modvirke pesticidforurening af grundvandet. 

"Det, vi oplevede, var en meget imødekommende minister, som er meget opmærksom på, at vi er et væsentligt bidrag til den generelle politik om natur, klima og landbrug - også helt specifikt mht. regeringens egen målsætning om at fordoble økologien," siger Per Kølster.

Foreningen fremlagde også sit syn på en naturpolitik, der skal gå på to ben; det ene handler om at sikre den vilde, urørte natur, mens det andet handler om at sikre naturen i landbrugslandskabet.

"Det er vi meget optagede af, hvordan vi kan levere noget på," siger Per Kølster.

Og selvom det ikke direkte ligger inden for Lea Wermelins område, blev EU's kommende landbrugspolitik også vendt. Her ønsker foreningen at ændre landbrugstilskuddet, så det i højere grad går til indsatser, der gavner naturen, miljøet og klimaet, frem for at være afhængigt af hvor mange hektar en landmand dyrker.

Flere artikler fra samme sektion

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet