Annonce

Annonce

Der skal være færre husdyr i fremtidens landbrug, og deres velfærd skal forbedres, mener Per Kølster.

ØL-formand: Vi skal væk fra det landbrug, vi kender i dag

Et bæredygtigt landbrug er nødt til at basere sig på flere grønsager, nye sorter og færre husdyr, sagde Per Kølster på årets generalforsamling.

Over 250 fremmødte kunne ved Økologisk Landsforenings generalforsamling høre foreningens formand, Per Kølster, fremsætte budskabet om, hvordan fremtidens landbrug kan være bæredygtigt. Det er altså ikke nok at skrue lidt på knapperne og gøre det hele lidt bedre, mener han.

"For vi tror ikke på, at vi kan løse udfordringerne ved at reparere og forbedre det landbrug, vi kender i dag. Fremtidens landbrug skal reelt løse den komplekse opgave. Vi skal sætte nye afgrøder på markerne og nye plantebaserede produkter på hylderne i butikken. Derfor skal vi spørge os selv, hvilken rolle husdyrbruget skal spille i dansk landbrug i fremtiden? Det betyder, at fremtidens husdyr skal være økologiske med bedre plads, mere velfærd og samlet set færre," sagde han i Stakladen ved Aarhus Universitet.

Det er også budskaber, som foreningen har bragt med sig i to af regeringens klimapartnerskaber - partnerskabet for handel og partnerskabet for landbrug, som foreningen deltager i.

"Resultatet af klimapartnerskaberne bliver først offentliggjort om 10 dage. Jeg kan garantere for, at vores rolle har været at være nytænkende, men ikke at I kan forvente, at det slår igennem, i det omfang vi mener er nødvendigt. Kampen om fremtiden er hård," sagde han.

Foreningen vil bl.a. fortsætte det politiske pres for at skabe rammeforhold, der belønner de landmænd, som arbejder aktivt for bæredygtighed.

"Klimaneutralitet, recirkulering, nye materialer til emballager, vedvarende energi, ingen madspild, mere grønt på supermarkedets hylder og i indkøbskurven og en husdyrproduktion, hvor dyrene kommer ud, må nødvendigvis være en del af det klimaansvarlige landbrugs- og fødevareerhverv," fastslog han og kom desuden med en opsang først til sine økologiske kolleger og dernæst til hele erhvervet - såvel økologiske som konventionelle landmænd: 

"Selvom vi har tilbagevist urigtige påstande om, at økologisk landbrug belaster klimaet mere end det øvrige landbrugserhverv, så er det bare ikke godt nok, at vores klimaaftryk i dag rundt regnet er lig det, som afsættes i det konventionelle landbrug. Alle skal reducere klimaaftrykket."

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed