Annonce
Annonce
"Vi har ikke en politik, der fremmer klimaomstilling i landbruget," siger ØL's bestyrelsesformand, Per Kølster. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
ØL-formand råber politikerne op: Der er ingen klimapolitik i landbruget
GF 2019: Regeringens klimaudspil fra efteråret er passivt, og der mangler markante udspil på området, mener Per Kølster, bestyrelsesformand i Økologisk Landsforening.
Klimaindsatsen i dansk politik er mangelfuld - i hvert fald når det kommer til landbruget.
Sådan lyder budskabet fra Økologisk Landsforenings (ØL) bestyrelsesformand, Per Kølster, i hans årsberetning på foreningens generalforsamling fredag.
”Vi har ikke en klimapolitik i landbruget i dag. Vi har ikke en politik, der fremmer klimaomstilling i landbruget. Selv når vi som økologer beder om nye klimakrav i dansk økologi, er der gået otte år, før de endelig færdiggøres i år. Løsninger skal langt hurtigere i spil,” siger Per Kølster, som betegner regeringens klimaudspil fra efteråret som "passivt".
Ud over at slå et slag for en mere ambitiøs klimaindsats fortalte han om foreningens egen indsats på området ved bl.a. at nævne den nye model for balancerede klimaregnskaber i landbruget, som ØL lancerede i efteråret.
Efterlyser markante politiske udspil
”Der er kommet positiv respons fra klimaorganisationer og politikere på foreningens forslag om en ny klimamodel for landbruget, hvor danske landmænd laver klimaregnskaber og holder sig under et loft for udledning af klimagasser. Den fremgang og energi skal bruges til at skabe et klima-tigerspring for økologi og for hele landbruget,” siger Per Kølster, som efterlyser ”markante” politiske udspil på området.
Han fortalte om den indsats, som foreningen igennem årene har gjort for klimaet, bl.a. ved at tilbyde klimahandlingsplaner til landmændene og med konceptet ØkologiLØFT, hvor landmænd ad frivillig vej kan iværksætte klimatiltag og modtage et diplom for indsatsen. Det skaber ifølge formanden "systematisk klimaarbejde ude på bedrifterne".
Desuden har den i de seneste måneder forsøgt at mane myten til jorden om, at økologi skulle være mere klimabelastende end konventionelt landbrug. En myte som er blevet afkræftet af forskere fra Icrofs og Aarhus Universitet på baggrund af livscyklusanalyser.
Per Kølster understreger dog, at hverken det konventionelle landbrug eller økologien er i mål med klimaindsatsen.
Kødudvalget har fået et klimatjek
Fra foreningens planteavlsudvalg lyder der en utvetydig opbakning til foreningens klimapolitik. Dog er der ét tema, som udvalgets formand, Søren Bilstrup, ønsker at tage op.
"Vi er enige i ØL's tilgang til klimapolitikken, men vi skal også turde snakke økonomi. Når vi binder kulstof i jorden, koster det landmanden, og det vil vi gerne kompenseres for, ligesom man eksempelvis gør, hvis man har solceller. Vi bidrager gerne, men vil også gerne se, om det kan gøres til en forretningsmodel," siger han og inviterer samtidig tilhørerne til at komme til udvalgets møde lørdag, i forlængelse af generalforsamlingen, for at komme med input til idéen.
Foreningens kødudvalg anerkender, at en del af klimaudfordringen stammer fra husdyrproduktionen.
"På klimasiden bliver drøvtyggerne ikke rost. Det har vi taget til os, så alle i udvalget har fået lavet en klimahandlingsplan," siger udvalgets formand, Carsten Sørensen.
Omtrent 350 økologiske landmænd, forbrugere, køkkenledere og repræsentanter fra de økologiske virksomheder er samlet til generalforsamlingen i Vingsted, der løber over to dage, hvoraf selve generalforsamlingen finder sted fredag, og udvalgs- og temamøder løber af stablen lørdag.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.