Annonce

Annonce

Sybille Kyed i Bruxelles

EU-Kommissionen har netop offentliggjort sin handlingsplan, der viser, at vejen til målet skal ske ved hjælp af tre konkrete indsatser. Her nævnes bl.a. behovet for at øge de offentlige køkkeners andel af økologi. Det er et område, som Sybille Kyed mener, også har et stort potentiale herhjemme. Foto: Hans Christian Jacobsen.

Økologisk Landsforening om EU's økologiplan: Vi har travlt

Tre indsatsområder skal tredoble økologien i EU på blot ni år. Vi har travlt, men kan kun nå det, hvis vi prøver, konstaterer ØL's landbrugspolitiske chef.

Der skal fart på, hvis EU skal nå sin målsætning om 25 pct. økologi i unionen i 2030. Lige nu udgør økologien blot ca. 8 pct. af landbrugsarealerne.

"Vi har travlt, ja. Det har før set svært ud, når vi har opsat målsætninger for økologi, og alligevel har vi nået det. I Danmark skulle vi nok kunne nå EU-målet. Det er mere udfordrende på EU-niveau, men vi når det kun, hvis vi prøver," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening (ØL).

EU-Kommissionen har netop offentliggjort sin handlingsplan, der viser, at vejen til målet skal ske ved hjælp af tre konkrete indsatser. Her nævnes bl.a. behovet for at øge de offentlige køkkeners andel af økologi. Det er et område, som Sybille Kyed mener, også har et stort potentiale herhjemme.

"I Danmark er det vigtigt at fastholde og udbygge den danske indsats for at omlægge de offentlige køkkener til at arbejde med økologi. Det økologiske danmarkskort viser, at der fortsat er et stort uudnyttet potentiale, og vi taler om 800.000 daglige måltider alene i de offentlige køkkener, når vi ellers ikke er hjemsendt pga. corona," siger hun.

Sybille Kyed ser det som "spændende", at Kommissionen tilmed åbner for, at de enkelte lande kan vælge at justere på momsen for økologiske varer, om end Kommissionen skriver, at det er et værktøj, som de enkelte medlemslande må se på. Det har ellers kun været tilladt at sænke momsen for hele varekategorier - eksempelvis al frugt og grønt - og ikke differentiere den, alt efter om det er økologisk eller konventionelt.

Hun ser det samtidig som utilfredsstillende, at økologiske varer lige nu lægger et større provenu til staten, fordi produkterne er dyrere og momsbeløbet dermed højere end konventionelle varer.

"Så det er et forslag, vi meget gerne ser, at Skatteministeriet går dybere ned i. Det kan udvides til at omfatte økologiske produkter i det hele taget."

Derudover ser Sybille Kyed et stort behov for, at eksternaliteter såsom produktionens klimaaftryk medregnes i produkternes pris:

”Hvis vi for alvor skal ændre fødevaresystemet i en mere bæredygtig retning, er det vigtigt, at vi får produkternes sande pris frem. Vi arbejder politisk for, at de producenter, der bevarer natur, sænker klimabelastning, lader dyrene komme ud under åben himmel og beskytter grundvandet i deres produktion, belønnes via landbrugsstøtten. Det kan potentielt betyde, at prisforholdet mellem økologiske og konventionelle produkter bliver vendt op og ned, så det er de konventionelle produkter, der bliver de dyreste.”

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed