Annonce

Annonce

Klimakrisen er så alvorlig, at alle midler bør kunne tages i brug, mener Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Økologi-formand undrer sig over klimaministeren

Klimaminister Dan Jørgensen afviser en CO2-afgift, som flere økonomer ellers anbefaler. ØL's formand, Per Kølster, undrer sig over ministerens beslutning og måde at kommunikere den på.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) sparker nu en CO2-afgift til hjørne, selvom bl.a. Klimarådet har anbefalet en sådan afgift.

Ministeren kalder afgiften for en "skrivebordsøvelse".

"Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke et sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår," siger han ifølge Altinget til Børsen, i forbindelse med at regeringen præsenterer første del af sin klimahandlingsplan.

Beslutningen undrer Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, der mener, at en adfærdsregulerende afgift kan være nødvendig for at omstille landbruget til at blive klimaneutralt.

"Jeg undrer mig over, at man så massivt afskriver at bruge den mulighed. Jeg er godt klar over, at det for mange landmænd er en pestilens med flere afgifter, fordi det betyder øgede omkostninger og mere bureaukrati, og det er fuldt ud forståeligt. Men set i lyset af at det er et simpelt redskab til at lave en adfærdsregulering, er det mærkeligt, at Dan Jørgensen afviser det så offensivt og nærmest gør grin med det med snakken om en 'Georg Gearløs-agtig model'. Vi står i en situation, som er så alvorlig, at alle midler skal kunne tages i brug," siger Per Kølster.

Han understreger, at det er vigtigt, at en afgift ikke ender med at være konkurrenceforvridende, men at den skal hjælpe erhvervet med at udvikle sig, så landmændene kan se sig selv i en fremtid, hvor de producerer uden et klimaaftryk.

"Den skal ikke ses som en straf. Det er naturligt i mange sammenhænge at pålægge en afgift, hvor man har en skævhed i forbruget, og så kan man føre provenuet tilbage for at understøtte den udvikling, man ønsker," siger Per Kølster.

Klimarådet har foreslået, at afgiften indfases gradvist, så den i begyndelsen er lav, og i takt med at den så stiger, er hensigten, at industrien samtidig sænker udledningen, så den ikke nødvendigvis mærker afgiftsstigningen. 

Kritik fra samtlige støttepartier

Ud over Klimarådet har en række andre økonomer, tænketanke og institutioner anbefalet en CO2-afgift, bl.a. den nobelprisvindende økonom William Nordhaus, OECD, Verdensbanken, FN, Det Økonomiske Råd, tænketankene Kraka, Cepos, Concito og NGO'en Plastic Change.

Klimarådets formand, Peter Mølgaard, ærgrer sig ifølge Altinget over ministerens udmelding. Peter Mølgaard forstår, at regeringen grundet corona-krisen ikke vil pålægge erhvervslivet flere afgifter, men mener, at regeringen burde have fremlagt et forslag om at indfase afgiften efter corona-krisen.

Dan Jørgensens udmelding møder da også kritik fra samtlige af regeringens støttepartier.

Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, siger til Ritzau, at partiet er "utroligt skuffet" - også på Twitter bliver udmeldingen kritiseret.

"(..)modsat dig er vi ikke berøringsangste overfor at stille krav til industrien. Hvis klimakrisen blev løst kun med “gulerodstilgangen”, var det nok lykkedes allerede," skriver Enhedslistens Mai Villadsen, mens SF's Signe Munk skriver, at afgifter jo blot er ét af redskaberne i værktøjskassen og nævner, at det er traditionel venstreorienteret økonomisk tænkning at regulere økonomien ved hjælp af afgifter.

Hendes partifælle Rasmus Nordqvist skriver, at han gerne så, at regeringen lyttede til Klimarådet.

Også Claus Ekman, der er direktør i Rådet for Grøn Omstilling, tager fat i ministerens Georg Gearløs-reference og mener, at det er ulogisk, at man fortsat giver rabat til dem, der forurener.

Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, glæder sig dog over, at CO2-afgiften er udeladt.

Dan Jørgensen vil ikke afvise, at CO2-afgifter kan tages i brug på et senere tidspunkt - blot at regeringen på nuværende tidspunkt ikke vil gå dén vej.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS