Annonce

Annonce

Louise Køster og Sten Dissing står på scenen og holder tale om 2022

"Vores medborgere står med en pung, der er lettere end før, og det betyder færre og billigere varer i kurven, når de handler," sagde Louise Køster, forperson i ØL, til foreningens generalforsamling fredag. Ved siden af hende står næstforperson Sten Dissing. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Louise Køster: Økologien er under pres

Forperson Louise Køster satte fokus på økologiens svære tid i sin tale til Økologisk Landsforenings årlige generalforsamling. Hun aner dog lys forude.

Som om krig og den følgende inflation ikke var nok, blev økologerne sparket en ekstra gang over skinnebenet, da en undersøgelse viste, at økologiske æg var forurenet med PFAS.

Det har bestemt ikke været et let år for økologerne, som har oplevet en sjælden opbremsning i væksten, og økologien er nu under pres, erkendte Louise Køster, da hun og Sten Dissing, hhv. forperson og næstforperson i Økologisk Landsforening, gav deres årsberetning til foreningens generalforsamling fredag.

"Vores medborgere står med en pung, der er lettere end før, og det betyder færre og billigere varer i kurven, når de handler," sagde Louise Køster, der samtidig mener, at økologiens problemer med PFAS skyldes en manglende forsigtighed fra samfundets side.

"Man kan hævde, at det var fiskemelet, der var synderen, men det var det faktisk ikke. Synderen var samfundets negligering af, at et overforbrug af giftig kemi sætter sig i eftertiden som et evighedskemikalie."

Hun minder om, at årets gang bør give stof til eftertanke, og at de svære vilkår kan skubbe til opfindsomheden og styrke det økologiske fællesskab.

"2022 blev et år, hvor alle kendte faktorer pludseligt blev til ubekendte, og hvor markedet ændrede sig fra den ene dag til den anden. Alligevel oplever vi i foreningen en ukuelig fightervilje blandt alle jer, der driver forretning – om det er landbrug, virksomhed eller køkken," sagde hun.

Ser positive tegn

Hun er derfor også overbevist om, at økologien vil komme stærkt igen, og hun ser allerede de første tegn på, at det så småt kan være ved at ske allerede nu:

"Mennesker og samfundsstrukturer tilpasser sig. Det har vi til alle tider gjort. Allerede nu ser inflationens vilde vinde ud til at løje af, forbrugertilliden vender langsomt tilbage og vi får endnu bedre manøvrerum til i fællesskab at sætte ind på de dagsordener der har været svære at få på forsiden, her mens økonomien har presset."

Mere afdæmpet til forventningerne den kommende tid var næstforperson Sten Dissing:

"Nu er jeg jo jyde, og vi er lidt mere afdæmpede af natur. Så jeg er med på at være positiv, men også anerkende at 2022 har været svært. Vi ved, at nogle familier – øko-forbrugere – har valgt dele af økologien fra, fordi husholdningsbudgettet blev barberet helt ned. Vi ved også, at nogle virksomheder og producenter har været pressede til det yderste. Og vi ved også at nogle har måtte lukke helt og holdent, og det gør os ret bedrøvede," sagde han.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik