Annonce

Annonce

Louise Køster og Sten Dissing står på scenen og holder tale om 2022

"Vores medborgere står med en pung, der er lettere end før, og det betyder færre og billigere varer i kurven, når de handler," sagde Louise Køster, forperson i ØL, til foreningens generalforsamling fredag. Ved siden af hende står næstforperson Sten Dissing. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Louise Køster: Økologien er under pres

Forperson Louise Køster satte fokus på økologiens svære tid i sin tale til Økologisk Landsforenings årlige generalforsamling. Hun aner dog lys forude.

Som om krig og den følgende inflation ikke var nok, blev økologerne sparket en ekstra gang over skinnebenet, da en undersøgelse viste, at økologiske æg var forurenet med PFAS.

Det har bestemt ikke været et let år for økologerne, som har oplevet en sjælden opbremsning i væksten, og økologien er nu under pres, erkendte Louise Køster, da hun og Sten Dissing, hhv. forperson og næstforperson i Økologisk Landsforening, gav deres årsberetning til foreningens generalforsamling fredag.

"Vores medborgere står med en pung, der er lettere end før, og det betyder færre og billigere varer i kurven, når de handler," sagde Louise Køster, der samtidig mener, at økologiens problemer med PFAS skyldes en manglende forsigtighed fra samfundets side.

"Man kan hævde, at det var fiskemelet, der var synderen, men det var det faktisk ikke. Synderen var samfundets negligering af, at et overforbrug af giftig kemi sætter sig i eftertiden som et evighedskemikalie."

Hun minder om, at årets gang bør give stof til eftertanke, og at de svære vilkår kan skubbe til opfindsomheden og styrke det økologiske fællesskab.

"2022 blev et år, hvor alle kendte faktorer pludseligt blev til ubekendte, og hvor markedet ændrede sig fra den ene dag til den anden. Alligevel oplever vi i foreningen en ukuelig fightervilje blandt alle jer, der driver forretning – om det er landbrug, virksomhed eller køkken," sagde hun.

Ser positive tegn

Hun er derfor også overbevist om, at økologien vil komme stærkt igen, og hun ser allerede de første tegn på, at det så småt kan være ved at ske allerede nu:

"Mennesker og samfundsstrukturer tilpasser sig. Det har vi til alle tider gjort. Allerede nu ser inflationens vilde vinde ud til at løje af, forbrugertilliden vender langsomt tilbage og vi får endnu bedre manøvrerum til i fællesskab at sætte ind på de dagsordener der har været svære at få på forsiden, her mens økonomien har presset."

Mere afdæmpet til forventningerne den kommende tid var næstforperson Sten Dissing:

"Nu er jeg jo jyde, og vi er lidt mere afdæmpede af natur. Så jeg er med på at være positiv, men også anerkende at 2022 har været svært. Vi ved, at nogle familier – øko-forbrugere – har valgt dele af økologien fra, fordi husholdningsbudgettet blev barberet helt ned. Vi ved også, at nogle virksomheder og producenter har været pressede til det yderste. Og vi ved også at nogle har måtte lukke helt og holdent, og det gør os ret bedrøvede," sagde han.

Flere artikler fra samme sektion

Nu er Danmarks naturkonto i minus

Blot tre måneder inde i året har danskerne brugt, hvad der svarer til et års naturressourcer. Det ville kræve over fire jordkloder, hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark.

28-03-2023 8 minutter Cirkulær økonomi,   Biodiversitet,   Bæredygtighed

Kæmpe naturprojekt skal skabe bedre rammer for biodiversiteten langs Kongeåen

En investering på 100 mio. kr. skal bringe Kongeåens slyngninger tilbage og forvandle 644 ha lavbundjord til et storslået naturområde i Esbjerg Kommune.

28-03-2023 5 minutter Natur

Gruppe lancerer akutpakke for klimaet: Vil have mere økologi og færre husdyr for klimaets skyld

En bred sammenslutning af miljøorganisationer har netop præsenteret en "akutpakke" for klimaet, som skal sikre, at Danmark når sit klimamål for 2025.

24-03-2023 4 minutter Klima,   Politik